Úspěšné PPC kampaně a jejich optimalizace

Nehledě na to, že PPC bannerů je všude velké množství, jen málo ví, co je úspěšné PPC. Tento článek poví o tom, jak dosáhnout úspěchu při práci s PPC, z jakých elementů se skládá, a jaké se tyto elementy používají při provedené chytré PPC kampaně.

Kreativita hraje velkou roli v reklamním modelu PPC – banner nemůže být dlouhým, jelikož čas jeho zobrazení je omezený, tudíž uživateli musí stačit jen jedno mrknutí oka na banner, aby po něm kliknul.

Úspěšné PPC předpokládá vyhledávání témat a sloganů, které by rychle zaujaly uživatele. Reklamní banner s takovým sloganem umožňuje realizovat cíle, jako např. zvýšení rentability, zvýšení podílu na trhu a výnosu, a snížení platby za nového klienta. Co ale dělá jakoukoliv PPC kampaň úspěšnou, je souhra těchto prvků:

  • hodnotnost. Často potenciální zákazník vyhledává řešení nějakých problémů, vyhledávání nového zboží a služeb je až druhoplánovou záležitostí. Například, Váš zákazník může vyhledávat filmy nebo knihy ke stažení, a Vašim úkolem bude přesvědčit ho o tom, že právě Vámi nabízené služby jsou levnější nebo bezplatné na rozdíl od ostatních, nebo disponujete velkou knihovnou a vzácnými kousky. Právě toto má vystihovat banner.
  • rizika. Přesvědčte své zákazníky, že Vaše služby nejsou ztrátou peněž nebo času, v opačném případě ujistěte je, že jejich ztráty budou nahrazeny (tzv. taktika opačného rizika).
  • autorita. Musíte vytvořit důvěryhodné prostředí kolem Vaší webové stránky, přesvědčte své klienty o tom, že můžou věřit právě Vám. Nešetřete na brandingu a poodhalte tajemství – zveřejněte recenze svých zákazníků, umístěte nějaké počítadlo přechodů na Vaše stránky, etc.
  • volání po akci – banner a cílová stránka jsou nástrojem prodeje, proto neostýchejte se říct svým zákazníkům, aby koupili právě Vaše zboží. Cílová stránka musí být bezprostředně namířena na prodej zboží či služby.
  • podmínky. Marketologové často chybují, když pracují s příliš velkým nebo příliš malým segmentem trhu. Jedni se bojí odradit zákazníky cenou na nabízené služby. Jiní to naopak nedělají ve snaze přilákat co nejvíce potenciálních zákazníků, a právě tato taktika je chybná. Rozhodně se nebojte stanovit své podmínky – Vaši zákazníci musí znát cenu v každém případě. Navíc, snížení čísla návštěvníků Vám umožní ušetřit na „prázdných“ prokliknutích, což je značná úspora, a zvýšit kvalitu banneru v očích ostatních zákazníků.

Bez všeho výše uvedeného úspěšné PPC je nemožné. Co je ale ještě podstatnější, je optimalizace již zavedené PPC kampaně, protože požadavky vyhledávacích systémů se neustále mění, tudíž se mění i klíčová slova. Nástroj klíčových slov Google, který je k tomu často používán, je nástrojem poměrně silným, ale musí být nastaven tak, aby byl schopen efektivně fungovat. Na začátku je vhodné filtrovat vyhledávací dotazy podle určitého brandu – je-li Vaše firma již známá, pak velká většina s ní spojených dotazů přivede zákazníky na Vaše stránky, poněvadž slova, tvořící dotaz, jsou již asociována s Vaším zbožím či službou. Pak je nutné vyfiltrovat slova, která byla spojena s nákupem – tzv. zrychlit efektitu.

Dohlédnout je také třeba na hodnocení efektivity webových stránek podle témat. Během takové analýzy vyjde najevo, že mnohé dotazy byly zadány jen jednou, proto je nutné obrátit svojí pozornost na spojení konkrétního dotazu s prodejem a nesoustřeďovat se na jednotlivá klíčová slova. Reálně, statistické algoritmy určení efektivity jsou mnohem složitější, a spousta lidí se domnívá, že je dokáže zvládnout. Není tomu úplně tak – mnohdy to vůbec nefunguje, a tak se obracejí na profesionály se žádostí o pomoc.

Internetový marketing od topranker.cz