Nejlepší umístění PPC reklamy

Už je to nějaký ten pátek co google zveřejnil nejlepší nejefektivnější umístění adsense reklamy na stránce. Tento obrázek se stal jednu dobu doslova modlou pro designery stránek. Probíralo se to snad na všech stránkách a fórech. Jelikož už je to nějaký ten pátek, myslím, že rozhodně stojí za to si jej připomenout. Nevěřím, že by se od té doby moc změnilo. Když se podíváte na následující obrázek, kde jsou barevně zobrazené plochy podle největší pozornosti, uvidíte pár zajímavostí. Pro mě osobně bylo nejzajímavější že větší pozornost má lišta v levo než v pravo. Jinak se jedná celkem o klasiku, která se dá předpokládat (nejefektivnější je plocha kolem obsahu).

nejlepsi_umisteni_adsense


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

6 komentářů

  1. Jelikož lidé čtou zleva doprava je logické že na levé straně může lidi praštit reklama více/dříve do očí 🙂

  2. Když to srovnám s tradičním rozvržením stránek v době před podobnými schémátky, tak na těch tmavších plochách obvykle býval obsah nebo ovládací prvky a na těch světlejších reklamy (vyjma levého horního rohu, kde bývalo logo).

    Možná to není ani tolik o tom, jakým směrem lidé čtou (to by na tom byla nejlíp hlavička), ale na co jsou zvyklí. Jsou zvyklí, že v hlavičce nikdy není nic zajímavého (tradičně logo a banner), jsou zvyklí že vlevo pod hlavičkou je menu atd…

  3. No ja si pamätám, že ešte donedávna bola väčšina webov stavaná tak, že na ľavej strane bolo menu, napravo potom obsah. Ľudia tak boli zvyknutí pozerať viac naľavo lebo tam bolo menu. Z toho vyplýva aj to, že reklama umiestnená naľavo bola účinnejšia.
    Čas ale postúpil a mám pocit, že dnes sa to vymenilo a častejšie je menu aj s ďalšími dôležitými položkami (login, atď) napravo a obsah naľavo. Čiže naopak. Preto si myslím, že ten obrázok od Google by dnes mal byť trochu iný a síce vymeniť tu ľavú účinnú plochu s tou pravou neúčinnou :). Možno nie celkom, ale určite sa pomer zlepšil v prospech pravého stĺpca.

  4. Také podle mých vlastních analýz vychází levý sloupec jako njúčinnější. Na druhém místě je vodorovný banner hned pod nadpisem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.