Nový GPR rank

Tak nám proběhl přepočet google page ranku. Někdo je smutný, někdo šťastný, ale s tím se už nedá teď nic dělat. Teď nastala otázka co dál?

Podle reakcí co sleduji se tento přepočet zdá poněkud tvrdší (víc lidí nadává a méně jásá). Teď bude následovat pár dní naštvanosti a pak úvaha nad dalším linkbuildingem. Ačkoliv je GPR jen číslo, má velkou váhu při ohodnocování ceny odkazu. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud si někdo chce zlepšit pozici na google tak kupuje odkazy na stránkách s minimálně GPR 1 a více. Nemá teď význam se bavit o přesné ceně za jednotlivé GPR, protože ve hře je hodně faktorů, které jí ovlivňují (příbuznost témat, počet externích odkazů na stránce, sitewide – napříč celým webem,  pozice, viditelnost, návštěvnost, ostatní ranky atd.) Spíš se zeptejme kdy se vyplatí začít s monetizací prodejem odkazů. Google tohle nemá rád a penalizuje to ztrátou GPR. Náprava škod pak může být velice zdlouhavá a může dokonce výrazně omezit monetizaci stránky. Prodej odkazů proto doporučuju co možná nejvíce utajit a provozovat na webech kde se vám to riziko vyplatí (zombie stránka s GPR, velmi výhodná cena za vysoký odkaz).

GPR je také velice dobrá vizitka u prodeje reklamy. Prodej reklamního prostoru na webech GPR 5 a více je snažší než na GPR 3 a méně. Často je to právě GPR díky, kterému se zákazník rozhodne vsadit právě na váš projekt a nechá si publikovat PR článek. Například v poslední době mě opravdu zaujala nabídka na webtrhu v “naturáliích” za PR článek na stránce s GPR 4+. Pokud si vás zadavatel vybere tak získáte Tandemový seskok v hodnotě 3600Kč.

Google Page Rank je možná často až zbytečně nadhodnocován, ale upřimně buďme za něj rádi. Přeci jen není nad to, když nezaujatá třetí strana nějak odkazy na naší stránce ohodnotí. Naše základní schopnost analyzovat problém je postavená na porovnávání různých už existujících věcí. Není nic snažšího než porovnávat čísla.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

4 komentáře

  1. Taky spíše nadávám než jásám. PR klesá. Podle mě je problém v tom, že stačí mít nějaký nekvalitní odkaz a rázem člověk dostane mínusové body. U mých projektů došlo většinou k poklesu ranků, jenom u překladatelských projektů (profipreklad.cz) jsem dostal PR 1 z 0.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.