Legálnost MFA

proud_penez

Poslední dobou dostávám stále víc a víc dotazů ohledně legálnosti MFA. Začínají se objevovat případy, kdy penalizace ve vyhledávačů je nic v porovnání s vyhrožováním soudy od majitelů stránek, kterým MFA či minisites kradou návštěvnost. Jak to vlastně je s legálností? Je dělání MFA jen v rozporu s etikou nebo i z něčím závažnějším? Jelikož se na dělání MFA vrhají stále mladší developeři rozhodl jsem se, že napíšu detailní článek o něčem, co vydělává hodně lidem velké peníze.

Otázka legálnosti MFA je tu v podstatě už od jejich založení a překvapivě vás může dostat do problémů i spousta maličkostí, jako jsou například odkazy v patičce. Ale tohle všechno si probereme postupně. Pro usnadnění jsem se rozhodl rozdělit MFA či minisites na tři druhy.

Bílé – jedná se o naprosto legální formu MFA. Už při registraci domény či psaní textu není porušena žádná obchodní značka. Jako příklad si můžeme uvést anglie.biz. Doména sama o sobě nespadá pod žádnou obchodní značku. Obsah na ní může být naprosto jakýkoliv, nejlepší asi bude samozřejmě nějaký text o Anglii. Adsense reklama nemůže vyvolat žádný soudní spor. Nejsou porušené žádné obchodní podmínky. Stačí aby bylo dostatek textu a unikátního obsahu. V podstatě se jedná o to, co se považuje za naprostý základ MFA. Bouhžel u těchto MFA nemůžete těžit tak lehce zmatené BFU ze seznamu. Bojujete s velkou konkurencí. Ceny za klik mimo sezónu udržují maximálně jazykové kurzy. Udržet se tedy na 5 USD/měsíc je celkem těžké. Podobně to bude fungovat u ostatních geo domén, obecných názvů části aut, finančních oborů atd.

Černé – tyto MFA jsou nelegální. Majitel hned od začátku se s tím moc nepáře a naférovku nakoupí doménu TM-cz.info nebo něco podobného. Očividně chce těžit trafik ze seznamu, který mu nepatří. Kromě toho, že už samotná registrace je na hraně a pokud by o ní firma měla zájem tak si TM prostě vybojuje (protistrana se zřejmě nebude bránit), tak náš developer v černé zóně IT bizu bude pokračovat a nasadí sem obsah. V tomto textu bude často zmiňované TM a to hlavně v kombinaci se slogany a akcemi. Celý design je často laděn v barvách které využívá firma při propagaci. Určitě nechybí i originální logo. Dosud by se vše dalo považovat i za propagaci, zvláště pokud je dole v patičce odkaz, že všechny TM a texty jsou vlastníky dané firmy. Jako poslední obranná barikáda to rozhodně může pomoci třeba při telefonické obraně. Na druhou stranu MFA jsou o reklamě a bez ní tak trochu ztrácejí smysl. Jenomže jakmile tam nadhodíte adsense, tak okamžitě se tam začne objevovat reklama konkurence a to už se určitě vlastníkovi TM líbit nebude. To samé platí i o odkazech na ostatní projekty. Aby odkazy nabrali pořádně na síle tak to chce relevantnost a tou je většinou konkurence. Tady už to zavání a i řadový zaměstnanec firmy dokáže najít několik důvodů proč by se s tím něco mělo začít dělat. Většinou vše jede rychle. Slušný email, neslušný email, slušný telefonát, neslušný telefonát, telefonát od právníka, výhrůžka hostingu, pokus o mimosoudní vyrovnání, soud. Často, ale některé kroky chybí a tak se třeba probudíte a váš web je offline. Když zavoláte na hosting odkážou vás na obchodní podmínky a máte smůlu. Je pravda že v 99% případů se v ČR prostě TM MFA ignorují a to už i OSA je aktivnější s warez weby. Na rozdíl od této bohaté organizace, která jen vyhrožuje, ale u soudu si stejně nic precedentního nevymůže, tak si firemní právníci dokáží zjednat nápravu velice rychle. Tohle nejsou soudy na roky, ale na měsíce, kdy to většinou končí mimosoudním vyrovnáním. Za prázdniny mi přišli 3 emaily od webtržníků, kteří dostali výhružný dopis s razítkem od právníka. U všech se jednalo o očividné porušení TM. Jak to dopadlo nevím, ale moc jsem jim neporadil. Omluvit se, zkusit to urovnat, pokud nezabere požádat právníka o pomoc. A čím to je, že se firmy najednou začali zajímat o MFA parazitujících na jejich značce? Možná jim to poradila nějaká SEO agentura, možná finanční krize, možná nějaký “hlásit by se to mělo”. Těžko říct. No a otázka na konec. Proč, že lidé dělají černé TM MFA? No protože to co bílé vydělá z obtížemi za měsíc, dokáže černé vydělat za jediný den. Znám pár kousků, které parazitují na dobře placených keywordech a v kombinaci s TM (ta zajistí návštěvnost) je to rázem 10 – 30 USD/den. Což je na české poměry neuvěřitelné (nechtěl jsem tomu věřit).

Šedé – velice oblíbená forma nejen v ČR. Majitelé jsou často už zkušení developeři, takže se nejedná o minimum textu s pár pseudostránkami. Základem je neutrální doména na kterou vedou často redirekty z typo domén. Obsah je unikátní a profesionálně psaný. TM jsou zde zmíněná v textu, který se tváří jako komentáře anonymních spotřebitelů. Formu by jsem přirovnal k jakési FAQ wiki. Majitelé si zjistí co je největší problém u daného zboží, nebo právě aktuálně diskutované téma (upgrady, reklamace) a přidají stránku, kde někdo položí kvalitní SEO otázku k výrobku a dostane několik ještě kvalitnějších SEO odpovědí o které by zakopnul crawler i kdyby byl žížala. Vtip je v tom, že majitelé těchto stránek moc dobře vědí co si mohou a co ne dovolit. A k překvapení firem se nebojí i bránit soudní cestou. Ona publicita na TV nova, kde pár kousků bylo zmíněno určitě projektu neuškodí. Nesmí ale přešlápnout už do té černé sekce. Vraťme se ale k šedým MFA. Za šedé MFA se dá považovat vše co je v rámci zákona, ale vlastník TM by byl nejraději kdyby nebylo.

Je nutné si uvědomit, že některé fan weby jsou natolik rozšířené, že se mezi nimi MFA ztratí a je dost těžké prokázat, že parazitujete na značce. Například výrobky firmy nokia mají tolik příznivců, že desítky MFA se prostě ztrácí. Jenomže zde už bojujete s konkurencí stovek fan webu a to není vždy nejjednodušší i když máte kvalitní SEO, protože fan weby mají zase kvalitnější obsah. Naopak pokud si vezmete cokoliv, o čem nedělá banda teenagerů fan weby už to začíná být obtížnější. Nedávno prodávaný web na webtrhu o jednom prodejci křovinořezů měl sice hezký denní příjem, který by strčil do kapsy nejeden hodně kvalitní bílý MFA web, doslova čeká na dopis s razízkem od právníka. Jelikož se nemůže schovat za fan weby tak působí jako pěst na oko.

Pohybovat se v bílé zóně je nejtěžší, protože bojujete s konkurencí, ale neriskuje ban od adsense ani právní problémy. Na druhou stranu je zisk hodně dole. Černá MFA, kterých je celkem dost a byla jen otázkou času, než začnou vadit naopak nemají moc konkurence (hravě předeženou eshopy s duplicitním obsahem) a dokáží přinést i hezký zisk z PPC. Šedé jsou složitější a u nás sice oblíbené, ale stále hodně, hlavně  začínajících, developerů dává přednst černým MFA (je to způsobeno i pocitem internetové beztrestnosti). U nás je šedá zóna poměrně velká. Je dost pravděpovodné, že v budoucnu se bude zužovat postupnou novelizací zákonů. Ne proto, že by si to naši zákonodárci uvědomili, ale spíše budou tlačni těmi kdo platí jejich předvolební kampaně. Takže mějte se na pozoru a snažte se vyhnout černé zóně online podnikání. Poslední dobou tam začíná být trochu moc dusno.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

11 komentářů

  1. Do TM-bizu nedělám, každopádně mi přijde hloupé na takový web nasazovat Adsense. Jasně – 10-30 USD je lákavé, ale myslím, že nabídnout spolupráci eshopu, který má v nabídce zboží zmíněné TM, by dokázalo zajistit taktéž slušný a hlavně nenapadnutelný příjem. Ale možná ne, pouze se tak domnívám.

  2. Zajímalo by určitě nejen mě, o které TM se jednalo v těch výhružných dopis s razítkem od právníka… Může být prozrazeno, pokud víš?

  3. podle mého název auta spadá spíš do černé zóny – jakkoliv populární může značka “škoda fabia” být, jde o TM škodovky…

  4. reglé to jako TM nemají, myslím že celý název auta je tak maximálně v šedé zóně (co se týče TM), něco jako název mobilního telefonu, s tím se taky nikdo nepáře, co se týče adsense tam to asi bude horší do budoucna, ale to spíš díky nevypočítatelnosti a nemožnosti jakéhokoliv dovolání se..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.