Akcie Wedos

Hostingová společnost Wedos se rozhodla vydat akcie jako formu věrnostního programu. Vyvolalo to poměrně slušný rozruch mezi příznivci i odpůrci této společnosti. Přiznám se, že z toho mám tak trochu smíšené pocity. Nemám se koho zeptat, s kým se poradit o co vlastně jde. Je to pro mě nezmapované území. Na druhou stranu když se na to podívám jako formu věrnostního programu zní to zajímavě.

Akcie by měli zajistit 20% slevu na jejich služby až do výše 20% vlastněných akcii. Teoreticky tak sníží náklady na užívání jejich služeb o 20%. Jak na diskuzích zaznělo, návratnost je údajně 5 let. To je samozřejmě nesmysl. Jednak první rok se dá vždy sehnat nějaká sleva větší než 20% a potom akcie se nikam neztratí. Pokud už by jsem to měl k něčemu přirovnat a pominul, že cena akcii bude jakkoliv kolísat a půjde je vždy odprodat, tak spíše termínovanému vkladu s úrokem 20% ročně. Což zní opravdu dobře, ale podmínkou je, že budete zákazníkem Wedos, akcie půjdou odprodat a nebudou kolísat.

Jaký je vlastně obchodní model společnosti Wedos? Mají to vymyšlené poměrně jednoduše. Zákazník si u nich koupí hostingové služby se slevou, je spokojený a další roky už platí plnou cenu. Čím více budou mít zákazníků, tím na tom budou lépe. Změna hostingu se nepředpokládá, protože kdo by chtěl stěhovat své projekty jen kvůli o něco nižší ceně. Je s tím jednak hodně práce a také riskujete, že se něco může pokazit. (Například zhruba jednodenní výpadek AH mě připravil o cca 200 CZK (zrušené zpětné odkazy + výpadek PPC)). Takových případů bude minimum, spíše by jsem to viděl na testovací mrtvé projekty, které majitelé neprodlouží. Těch bude více než nespokojených klientů.

Hodně se také diskutuje o doménách za nákupní cenu. Tohle mi nepřijde zas tak důležité. Ostatní hostingy dávají domény zdarma ke svým programům. Ostatně webhosting jako odvětví má celkem slušné marže. Viz. odměny za partnerské programy různých hostingových firem.

Bude se prodávat 13% společnosti v celkové hodnotě 3 miliony korun. Celý Wedos by tak měl mít momentálně hodnotu cca 23,077 milionu korun. Popravdě by to chtělo někoho kdo dokáže určit potenciál růstu. Někoho kdo se v tom vyzná. Pro většinu z nás, kteří se v tom nevyznají by stačilo, aby řekl někdo z Dne D, že si koupí 1% a asi by jsme nepochybovali. Bohužel se v tom nevyznám. Není to SEO ani PHP, s kterými mám zkušenosti.

Jediná přidaná hodnota je tak sleva na prodloužení hostingu. Tj. pro většinu z nás nolimit + neomezené aliasy za 80 CZK. 12 měsíců 960. Pro slevu 20%, tedy akcie za 960 CZK, resp. 1000 CZK, protože akcie se budou vydávat po 100 CZK/kus. No a samozřejmě co ještě? Zůstat věrným klientem. Prostě partnerský program s přidanou hodnotu – můžete o sobě tvrdit, že jste akcionářem 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

8 komentářů

  1. Já si nějaké akcie určitě koupím.
    Třeba z toho v budoucnu něco bude. A když ne, tak těch pár “vyhozených” stovek mě nezrujnuje.

  2. Trošku se začínám bát, že jim docházej prachy a něco pose… . Kéž bych se pletl, mám tam toho docela dost …
    Každopádně si ze srandy i pár koupim, jestli půjdou do kopru, budou mě bolet víc ty služby (možná weby) o který přijdu 🙂

  3. Btw, Chrome mi zobrazil toto pri nacitani tejto stranky:

    Warning: Something’s Not Right Here!
    cn130.com contains content from my.postsgenius.com, a site known to distribute malware. Your computer might catch a virus if you visit this site.

    1. marek: je tu náhradní banner za neprodanou reklamu. Díky za nahlášení kouknu na to a kdyžtak to dám pryč.

  4. Upozornění: Tady není něco v pořádku!
    Na webových stránkách cn130.com se nachází obsah z webu my.postsgenius.com, což je známý distributor malwaru. Jestliže tyto webové stránky navštívíte, můžete svůj počítač nakazit virem.

  5. v tom clanku je dost nesmyslu…

    – zakaznikem wedosu clovek byt nemusi
    – navratnost pro zakazniky je 5 let pokud se nepocitaji hypoteticke dividendy
    – slevu dava wedos jen na 1. objednavky, takze stavajici zakaznici slevy nemaji. s akciemi maji slevu 20% (takze navratnost v predplacene sleve 5 let)
    – vyse slevy je max 20% z investovane castky. pro slevu 960 bys tedy musel investovat 5×960, aby sis rocne mohl tech 960 odecist.

    1. buffy: asi jsme si nerozumeli
      – to s tím zákazníkem je jasné. Souhlas
      – návratnost 5 let je pro už koupené produkty, nové produkty mají vždy nějakou slevu automaticky. Teoreticky, se tak sleva projeví jen při prodlužování.
      – to byl příklad zřejmě nejprodávanějšího produktu, který stojí 960 CZK/rok. Na 20% slevu z něj (192 CZK) ti stačí vlastnit právě tolik akcii kolik stojí produkt bez slevy.

  6. Nejvetsi problem vsech akcii je jejich prodej. Pak teprve zjistis jakou maji cenu.ich se da mluvit jedine pokud iud firma vstoupi na burzu, jinak

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.