Proč prodávají webhostingy domény za nákupkou

Posledních pár týdnů je na diskuzích sranda, a to díky připravované akciové horečce Wedos. Zřejmě nejaktivněji se o tom “diskutuje” na webtrhu. Celkem hodně diskutujících poukazovalo na nízkou cenu domén. Přiznám se, že mě to hodně překvapilo. O domény tu totiž vlastně ani nejde.

Diskuze dokonce začala nabírat takové grady, že musel zasáhnout majitel webtrhu Retal. Upozornil diskutující na strategii Loss leader, kterou úspěšně uplatňuje například společnost Gillette. Samotný holící strojek (takový ten držák na žiletky) se prodává pod výrobní cenou. Dokonce je často dáván zdarma v rámci drogistických balíčků. K strojku jsou většinou 2 náhradní břity. Zbytek si musíte koupit. A jak jistě víte 4 kousky originálních břitů jsou dražší než samotný strojek. Podobně fungují například tiskárny a originální náplně k nim anebo kávovary na takové ty kapsle. Retal to vlastně vystihl. Doména je takový ten strojek a webhosting jsou břity. Pokud pomineme náklady nějakých 60K, které jsou poplatek pro CZ NIC, tak to Wedos nic nestojí.

Ale nebavme se jen o Wedos. Domény za nákupní cenu prodává více webhostingů. Dokonce takový Forpsi jí má momentálně za 90 CZK bez DPH, takže na ní vlastně prodělává a popravdě mu to ani nevadí. Osobně jsem si tam za tuto cenu koupil 3 .cz domény a dvě převedl pryč. Dokonce tuším, že i jedna byla prodána přes dAukce. Naprosto žádný problém. Klidně si na jedné .cz doméně prodělají 35 CZK (nepočítáme administrativní náklady). Ale tohle je výjimka. Dlouhodobá výjimka trvající přes půl roku.

Ovšem prodělat 35 CZK na doméně je pro většinu webhosterů nic. Schválně si projděte nabídky webhostingových programů. Je doslova pravidlem na českém trhu dávat v dražšímu hostingovému plánu doménu zdarma už nějaký ten pátek. Na webhostingu jsou slušné marže. Zkuste se kouknout na partnerské programy jednotlivých webhostingů. Není problém najít 50% odměnu pro partnery.

Pozastavovat se nad tím nemá smysl. Menší hráči na trhu musí hledat nové metody jak shánět nové zákazníky. Velké společnosti jako Forpsi nemají problém nabídnout každému .cz domény pod nákupkou. Czechia se snaží rozšířit do stran. Například jejich produkt inPage je velice dobrým tahem, jak si BFU může za pár korun založit web bez znalostí HTML. Wedos zkouší prorazit s “akciovým klubem”. Subreg je registrátorem .gTLD, chytá domény, zajišťuje převod domén a navíc je napojený na velkou síť aukční serverů. Ovšem to jsou spíše domény než webhosting. Každý se snaží nějak prosadit a zviditelnit. Svět jde dál. Každý den roste poptávka, ale i nabídka. Vyhrává ten kdo je nejvíce vidět.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

5 komentářů

  1. To jsou výhodné nabídky. A ještě jsem viděl nabídky, které byly docela podobné:
    K webhostingu doména zdarma.
    K doméně zdarma základní webhosting.

  2. Akcie wedos, to bude další AAA auto. Potenciál tu není, konkurence je a bude stále větší. Koupit akcie wedos bude stejné plácnutí do vody, jak u akcií FB.

    1. Marcel: U AAA neznám detaily. U FB se dalo spočítat, že to bude fail, i když teď jejich akcie zase rostou. Wedos jsem si pro sebe na papírek spočítal a přiznám se, že mi tam vychází slušné manko. Na druhou stranu pokud by jsem udělal čáru před tím co bylo v roce 2012, tak mi vychází zisk (cca 2,7M) – ale beru to s rezervou, počítal jsem to jako v Transport Tycoon :). Neznám ale životnost serverů, tedy za jak dlouho je budou muset měnit a na kolik to vyjde. Nějaké nutné investice. Dále jak je to s budovou. Kolik je reálný majetek firmy. Navíc mám pocit, že to stojí na jednom člověku. Ještě se na to hodlám do detailů kouknout a ověřit si detaily. V každém případě, mi vychází při nákupu akcii rovnající se ceně hostingových služeb, odměna jako u vysoce rizikové investice (20% úročení ročně). Což je super, ovšem předpokladem je že se akcie budou dát prodat.

  3. Na diskusi na Webtrhu je videt, jak jsou nekteri lidi blbi. Je to neuveritelne. Jsou tam jasne argumenty, ale on si napise, ze si ty akcie koupi, aby mel nejake akcie. Jenom pro ten “zazitek”. Nebo aby nastval jineho diskutujiciho (jeden dnesni prispevek). Ti co se je chteji koupit se zasadne ridi pocity. Ti co se v tom vyznaji, je kupovat jednoznacne nebudou. A do te skupiny bude urcite patrit i sef Webtrhu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.