BitCoin ve službách Gransy s.r.o.

Doslova před pár hodinami společnost Gransy s.r.o. jako první hostingová společnost umožnila platit za své služby prostřednictvím BitCoinů – virtuální měny, která se ve světě stává stále oblíbenější. Porosil jsem jejího většinového vlastníka – Jana Horáka, zdali by mi k tomu neposkytl menší komentář.

Kde jsi se poprvé setkal s BitCoiny a jaký jsi na ně měl postupně názor?

Poprvé s BitCoiny jsem se setkal tak nějak obecně na internetu. Nevím jestli prvním byl Webtrh anebo různá jiná IT média. Největší zájem jsem o ně projevil tehdy, jak vznikl ten boom s obrovským propadem. Zaujalo mě, že tolik lidi řeší a láká tak nestabilní prostředí jako právě u BitCoinu. Díky tomu jsem začal víc a víc číst o této měně a zajímat se o její praktické využití.

Co tě vedlo k zavedení BitCoinů jako platební metody?

Jak je už dlouhodobě známo, máme rádi moderní věci, máme rádi nadstandardní věci. Zavedení BitCoinu jak do webhostingu g-hosting.cz tak i do portálu subreg.cz jsem pojal jako nástroj pro zpestření jak našim klientům, tak i nám z hlediska sledováni vývoje BitCoinu a jeho použitelnosti v reálném světě. Poslední tečkou při rozhodování bylo zjištěni jak je implementace vlastně jednoduchá.

Co všechno si u Gransy s.r.o. můžu koupit za BitCoiny?

Za BitCoiny lze v tuto chvíli u nás koupit libovolný webhosting, nebo VPS server na g-hosting.cz. Platební údaje v BitCoinech jsou uvedeny v posledním kroku objednávky, klient tedy může rovnou provést platbu ze své peněženky ať již online nebo SW. G-Hosting.cz nepatří mezi nejlevnější webhostingy na trhu, ale je výhodný pro vývojáře, programátorská studia a další typy klientu kteří využijí rozšířené možnosti hostingu. Hlavní přednosti je mimo jiné podpora PHP od verze 5.2 až do verze 5.5, která je aktuálně největší novinkou. Krom PHP podporujeme i jazyky Ruby a JSP. Nabízíme plnohodnotný multihosting (ne formou aliasů), který lze navíc ošetřit definicí open_basedir per domain, což zajistí nemožnost atakovat všechny weby z děravého redakčního systému pod konkrétním multihostingovým účtem. Klienti mají také možnost v rozsáhlé administraci nahlédnout do FTP logu, Email Logu, nebo si aktivovat Apache log, který najdou pak na svém FTP. Možnosti administrace můžete vidět na ukázkách zde.

Dále podporujeme platbu BitCoiny jednotlivých objednávek na subreg.cz. U objednávky stačí vybrat platbu vyzvou k uhradě, nebo přímo platbu BitCoiny a poté si v detailu objednávky vygenerovat přesnou cenu v BTC + adresu na úhradu. Zatím podporujeme jen tyto “objednávkové“ platby. Rozhodnutí zdali podpoříme i dobíjení kreditu, doménové aukce, nebo nabídkové speciální registrace necháme na později.

Jak náročná je taková implementace BitCoinů jako platebního modelu technicky a účetně?

Implementace BitCoinu jakožto platební metody je velice jednoduchá. Existuje spousta peněženek, které nabízí funkci platební brány. Nicméně, vzhledem k tomu na jakém fungují principu, rozhodli jsme se jakožto webhostingová společnost a vývojáři, že si platební bránu uděláme vlastní a budeme tak nezávislý na dalších subjektech. Implementace je opravdu jednoduchá, bohužel bylo psychicky náročné čekat, než se sesynchronizoval bitcoin s celou sití.

Necháváš si nějaké BitCoiny anebo je rovnou všechny převádíš na české koruny?

Bitcoiny máme zatím v plánu nechávat si, a podle vývoje na trhu se rozhodneme jak s nimi naložíme dál. Buď je vyměníme najednou, nebo naimplementujeme nějakou směnárnu pro plně automatické převádění BitCoinu do reálné měny.

Už to někdo vyzkoušel, popřípadě jak si prozatím BitCoin vede v porovnání s ostatními metodami?

Běží nám to zatím víceméně oficiálně 24 hodin, což je velmi krátká doba na nějaký hlubší hodnocení. Překvapilo mě, že na Twitteru, FB i diskuzních fórech to lidé přivítali kladně, nicméně to samozřejmě dle očekávání zatím nikdo ani nevyzkoušel Nemáme tak agresivní marketing, takže si to musí cestičku k těm správným lidem teprve najít. V tuto chvíli je BitCoin platba aktivní jen na g-hosting.cz a subreg.cz, nicméně v nejbližších dnech doplníme podporu i na regtons.com kde zveřejníme i nějakou propagaci na velkých zahraničních fórech.

Plánuješ nějaké rozšíření. Třeba že si za BitCoiny na Doménové aukci budeme moct nakoupit či prodávat domény?

Rozšíření plateb BitCoinem do ostatních částí systému jako jsou aukce, nebo kredity je momentálně ve hvězdách. Záleží především na tom, jak dopadne zhodnoceni obecného nasazení, jak vůbec lidé přijmou tuto možnost platby.

Druhým nejželezitějším faktorem je pak vývoj trhu s BitCoinem, konkrétně jeho kurzy vůči reálným měnám. U aukcí a dobití kreditu již nejde o malé částky, a výkyvy kurzu mohou mít už znatelné následky. Pokud se nám platby osvědčí, nebo pokud přejdeme na systém okamžitého převodu do reálných měn, je vysoka pravděpodobnost že tyto vyšší platby umožníme.

Podle tvého osobního názoru, mají šanci BitCoiny stát se v České Republice platidlem alespoň za virtuální služby?

Podle mého názoru nemají. Alespoň ne nějak rozšířeně. Mnoho lidí do dnes nepoužívá ani PayPal. Hodně lidí se stále bojí platit kartou, a jak vyšlo z diskuze na našem Facebook profilu, hodně lidí naopak chce chodit na postu, nebo do trafiky platit hotově přes terminály. Bohužel v 21. století je takový názor nezanedbatelné části české populace, a proto si myslím že BitCoin tu bude spíše pro srandu a spekulace než jako plnohodnotné platidlo.


Honzu Horáka můžete sledovat na jeho twitter účtu @domainsworld.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

7 komentářů

  1. Nemůžu se nezeptat: jak příjmy v bitcoinech vykazují ve svém účetnictví? A co vlastně najdu na faktuře – částku v BTC nebo normálně v českých korunách? :c)

    Překvapilo mě, že šli do nasazení bitcoind – jaké byly důvody, proč nepoužili electrum v kombinaci s tím, že na serveru nejsou soukromé klíče, takže ani po nabourání se na server není možné žádné mince ukrást?

  2. Faktury jsou v originalni castce/mene, alespon do chvile, nez ucetni potvrdi/vyvrati ze muzou byt v BTC s aktualnim kurzem.

    Jsme webhostingova firma, bezpecnost a zalohovani patri mezi veci, ktere bychom meli umet dobre 🙂

  3. Mám rád nové technologie apod., takže vůbec nechápu, proč se všichni tolik bojí novinek. A je super, že je tu další česká firma, která umožňuje platit bitcoiny.

  4. Bitcoin sa v zahraničí na západe celkom rozbieha. veľmi často som videla že aj v niektorých vybraných reštauráciach alebo obchodoch môžete normálne platiť bitcoinom. Zdá sa mi že na Slovensku bitcoin vymiera a nemá žiadnu budúcnosť.

  5. Je fakt, že se Bitcoin docela rozjíždí. Ale pořád nechápu čím je podložená hodnota Bitcoin. Může to někdo vysvětlit?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.