EXON hosting spustil službu na porovnávání výkonu s konkurencí

Slovenský poskytovatel hostingových služeb eXon Technologies rozjel zajímavý projekt s názvem HostBench. Jeho účelem je sesbírat data o výkonu jeho konkurentů a vytvořit přehlednou tabulku. Ačkoliv zvláště sdílený webhosting není jen o výkonu, tak určitě stojí za to podívat se, jak si jednotlivé služby proti sobě navzájem stojí.

Sběr dat

O sběr dat se stará skript, který je postavený na podobném principu jako WordPress plugin na testování výkonu Benchmark. Procesor musí spočítat 700x PI, do databáze je poslán 1000x dotaz na insert, select, update, delete (celkem 4000 dotazů) a poslední test je rychlost připojení na CDN od Google.

Skript si můžete stáhnout na stránkách hostbench.cz. Je třeba mít pro něj připravenou databázi, kde si vytvoří tabulku. Po testech jí smaže.

Testování dostupnosti

Projekt se zabývá i testováním dostupnosti hostingů. Tu měří služba uptimerobot.com. Služba je to opravdu fajn, ale 5 minutové intervaly jsou znát. Nezachytí totiž menší přetížení.* Chtělo by to spíše Pingdom.com, který měří každou minutu. Mám na jeden web nasměřovanou jak službu uptimerobot tak pingdom a rozdíly ve výsledku opravdu jsou.

* Tak interval testování je 1 minuta. viz:

Výsledky

V současné době jsou v tabulce výsledky z šesti hostingů, kde vede provozovatel služby eXon Technologies, což nepůsobí zrovna dvakrát nezávisle.

Závěr

Nápad je to dobrý, ale celý projekt je velice neprůhledný. Není vidět co se vlastně testovalo, kdy a kolik bylo provedeno vlastně testů. Zdali to prováděla jedna osoba anebo více lidí. Každý test by měl být archivován a k nahlédnutí. Takto mohl někdo testovat VPS anebo dedikovaný server s lepším procesorem a hned to bude vypadat jinak než sdílený webhosting, který je zrovna pod palbou návštěvnosti kvůli zatmění slunce.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

4 komentáře

  1. Pekný článok 🙂
    Doplním len pár info

    Dostupnosť monitorujeme v intervale 1min na porte 80. UptimeRobot Pro presnejšie. Nejedná sa o free verziu.

    Výsledky sa do tabulky dostávajú len v prípade overenia že sa jedná o IP zdieľného hostingu a nie nejakého VPS. Toto je robené zatiaľ ručne.

    Výsledky budú dostupné k náhladu a však bude sa zobrazovať napr. posledných 10 výsledkov pre server na ktorom ste spravil test.

    Náš hosting bude dočasne vyradený z tabulky. Kto však neverí v čísla ktré sú tam v klude ma kontaktujte môžete si výkon odskúšať na vlastnú kožu. Rýchle CPU a Lokálne RAID SSD robia svoje 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.