Jaké byly dny otevřených dveří WEDOS 2015

Co se dělo v sobotu 3. října na 7. WordPress konferenci jsem psal začátkem měsíce. Na pátek jsem si ale našel čas až teď. Vezmeme to všechno ale pěkně popořadě. Akce Dny otevřených dveří WEDOS 2015 se konala v Hluboké nad Vltavou 2. října a na její pořádání jsem měl tu čest se také podílet.

Koncept akce

Celý koncept byl stanoven několik měsíců předem. Tentokrát to neměla být taková monstrózní akce jako v roce 2014. Místo obrovského sálu v hotelu se zvolila místnost pro zasedání na radnici pro zhruba 50 lidí. Propagace cílila výhradně na zákazníky a fanoušky WEDOS (sociální profily, administrace). Klasický koncept přednášek na konferencích se změnil na prezentace pro menší publikum s dostatkem prostoru na otázky a volnou diskuzi. Z programu zmizelo všechno, co není výhradně IT. Po mnoha diskuzích o programu byli pozváni jen dodavatelé hardware z Fujitsu a Hewlett-Packard, kteří měli prezentovat hlavně IT zajímavosti z kterých bude publiku přecházet zrak 🙂

Prostě pohodová akce, kterou si každý fanoušek IT užije, dozví se něco nového a na vlastní oči se přesvědčí, že Wedos není žádná garážová firma. Večer si pak sedneme do místní restaurace a pokecáme o čem budete chtít.

Hlavní témata

Samozřejmě tohle by stačilo ostatním, ale u Wedos to chodí tak, že musí mít něco navíc. Největším tahákem této akce mělo být hlavně aktivní olejové chlazení a představení nového datacentra.

Zakomponování těchto témat do samotné páteční akce nebylo zas tak jednoduché jak se může zdát. Bylo třeba zvolit vhodné řešení a hlavně to včas stihnout. Vzhledem k tomu, že jsem u toho osobně byl více méně od začátku rád bych vám to přiblížil z mého pohledu.

Čtvrtek

Ve čtvrtek jsem měl na starosti hlavně ladění detailů a dotažení některých věcí do konce. Kdo někdy podobnou akci organizoval, tak ví, že den předem se toho musí řešit nejvíc ať máte sebelepší přípravu. V podstatě to ale byly spíše maličkosti. Je fakt rozdíl když se připravuje konference pro 200 lidí anebo pro 50 fanoušků. Navíc Wedos má poměrně velké zázemí lidí, kterých fakt baví se vším možným pomáhat. Takže nic nebyl problém.

Zasedací místnost jsme připravily odpoledne a kameramani doladili poslední detaily, aby z přednášek byl co možná nejlepší záznam. Trochu zklamal projektor. V záznamech jsou však prezentace vložené přímo.

Co mě ale opravdu dostalo byla příprava serverů pro potopení v oleji. Do datacentra jsem přišel večer, abych vyřešil problém s visačkami. Na serverech pracoval Dan (v pátek měl přednášku o deep webu) a Ondra (přednáška o novém mailserveru). Měli nějaký problém s odmontováním ventilátorů. Tak se do toho vložil zakladatel Wedos Josef Grill, rozebral u serverů Dell zdroje a pájkou se snažil je přesvědčit, že se nemusí z bezpečnostních důvodů vypínat když nemají větráček. Víte někteří lidi si myslí, že si založil Wedos jen aby si mohl se vším hrát. Potápět servery v oleji anebo stavět datacentrum (mimochodem sloup, na kterém vlaje vlajka betonoval osobně s Liborem). Pak skončila služba Petrovi, což je člověk, který je zatím na zákaznické podpoře, kterou si musí vyzkoušet všichni. Jeho hlavní specializací je ale vytváření z obyčejných věcí ty chytré. Samozřejmě se nemohl jen tak na ostatní hrající se dívat a místo, aby šel domů si vzal taky pájku a pomáhal. Přitom s úsměvem opakoval, že tam zůstane jen chvilku, protože ráno mu od 6 začíná směna. O patro níže upravoval Libor (správce budovy datacentra) poslední detaily na vaně, kde bude olej a kam se umístí servery. Když bylo půl jedné tak nás všechny Josef vyhnal, že máme jít spát.

Pro mě byl tohle výjimečný zážitek. Dokonce jsem jednu dobu podával odpory, takže jsem měl pocit, že se na tom všem i tak nějak podílím 🙂

Vše se ale nestihlo, takže byly všechny exkurze odloženy na odpoledne.

Pátek

V pátek jsem zašel ještě pro nové visačky, nechat si vytisknout papíry pro exkurzi a pak už jen doladit detaily u sálu. Dárky se tentokrát neřešili. Každý dostal potištěnou modrou šňůrku s visačkou a flash diskem. Kdo chtěl tak jsem mu skočil pro tričko. Po zkušenostech z minulých akcí se neřešili tašky plné dárkových předmětů, velikosti triček ani hrnky. Návštěvníci sebou maximálně táhly bloky s připevněnou tužkou.

Jediné na co jsem zapomněl, tak bylo značení. To se ale rychle vyřešilo a papíry se šipkami mi pomohl rozmístit účetní Jirka 🙂 Kdo se ztratil zavolal prostě na zákaznickou podporu anebo napsal přes chat. Celá hluboká je pokrytá wi-fi zdarma, kterou poskytuje místním Wedos.

Přednášky

Všechny přednášky jsou online a zdarma pro každého. Na stránkách dod.wedos.com najdete rozcestník.

O datacentru kde máte svá data a o datacentru budoucnosti, kde bude chtít mít data úplně každý – přednášku jsem nestihl celou, musel jsem řešit značení, pár židlí a navíc jsem se zasekl v serverovně, kde se zrovna potápěly servery. Ohledně samotné přednášky, tak ta je pro každého IT nadšence. Pohodová témata, některá jako ze scifi dokumentu o možné budoucnosti.

Efektivita chlazení Fujitsu serverů – Kdo nechce olej může zkusit vodní chlazení. Jednalo se horkou novinku, kterou Fujitsu představilo začátkem října.

Řešení vstupu do datacentra budoucnosti prostřednictvím biometrie – Tahle přednáška poukázala na zajímavé detaily jako je možnost odcizení biometrických údajů a jejich zneužití. Jinak poprvé v životě jsem slyšel pojem skenování krevního řečiště. Mimochodem přednášející z Fujitsu přinesli i funkční skener, takže kdo chtěl mohl si to vyzkoušet na místě.

Technologie budoucnost od Hewlett-Packard – nejzajímavější mi přišla část o HP Moonshot, který se u Wedos také testoval. Velká bedna se šuplíky, kde každý šuplík je samostatný server. HP však s vývojem jednotlivých šuplíků pokročili. Mohou být specializované na různé úkony. Dokonce mají i verze s grafickou kartou, takže v rámci jedné bedny může být více druhů specializovaných serverů.

Nový nesmrtelný mailserver – Jak probíhá vývoj a organizace velkých projektů u WEDOS – Ondra to vzal trochu rychle. Nový mailserver je u Wedos velká věc, prý se jedná o první cloudovou službu, která se dá škálovat za provozu. Bude fungovat za všech okolností. Přiznám se, že technicky ale do toho moc nevidím 🙂

Do temnoty a zpět – Aneb nejen o letních výprodejích DDoS útoků (část obsahu je nepřístupná) – Super zábavná přednáška, kde nám Dan na příkladu úspěšného dealera ukázal jak funguje deep web, konkrétně TOR. Zároveň se dotkl i tématu proč jsou s TOR problémy u poskytovatelů hostingu.

Pokročilé technologie ve službách WEDOS – Poslední přednášku měl na svědomí opět Josef a přinesl si sebou i technické nákresy nového datacentra. Účastníci se mohli ptát na cokoliv chtěli a tuším s výjimkou DDoS ochrany na všechno také dostali odpověď.

Po skončení přednášek jsem zůstal v sálu a začal uklízet. Vláček zatím všechny odvezl k překvapení. Tím mělo být rozvinutí Wedos vlajky na místě, kde bude stát budoucí olejové datacentrum. Bohužel foukal vítr a vlajka se tak nějak rozvinula sama. Součástí byla i společná fotka, která bude umístěna v novém datacentru až bude hotové, na památku první exkurze do olejového datacentra 🙂

Valná hromada

Součástí akce byla i valná hromada pro akcionáře. Probírali se finanční výsledky a jak si Wedos vede. Bohužel i tento rok jsem měl jiné starosti a tak jsem jí nestihl. Koho zajímají výsledky Wedos, tak jejich zjednodušenou okomentovanou verzi najdete v pozvánce na valnou hromadu Wedos 2015 a detailně pak v zprávě auditora Wedos internet, a.s. pro rok 2014.

Afterpárty

Tento rok jsem dal na páteční afterpárty přednost lidem z Wedos před návštěvníky. Já vím shame on me, ale bylo toho moc na probírání 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.