Co se událo na českém hostingovém trhu v listopadu 2015

Na Twitter byl listopad celkem rušný. Bohužel někteří se rozhodli, že místo technických anebo komerčních tweetů o své společnosti, budou dávat tipy jak na grafiku, motivační příspěvky a fotky produktů pro IT nadšence. Nevím jestli to funguje, ale rozhodně překáží. Místo toho by měli zajít do serverovny pořídit pár aktuálních fotek anebo udělat rozhovory s pracovníky, aby bylo vidět, že mají co nabídnout.

Blueboard

S celkem zajímavou vychytávkou přišel Blueboard. Pokud jim budete přetěžovat databázový server, tak vám pošlou seznam pomalých SQL dotazů, což značně ulehčí optimalizaci a případné dohledání chyb.

Czechia/Zoner

Czechia zveřejnila seznam nejprodávanějších nTLD. Bohužel bez čísel, což je fakt škoda :/ Nejvíc letí .online, .email, .ski, .live a .photo.

Služba ZonerCloud má nové logo. Vypadá to, že se Zoner hodlá do cloudu pustit ve velkém. Tak uvidíme, na trhu už je několik hráčů. Nejvíce se propaguje asi Forpsi a ten tedy tlačí na trh cenami fakt drsně.

https://twitter.com/CZECHIAcom/status/663702244844560384

Czechia postupně přechází na SSD technologii. Zároveň se navyšovala i kapacita VPS.

Forpsi

Datacentrum Forpsi Ktiš dostalo sekundární linku 10 Gbps s garantovanou dostupností 99,7 %. Celková konektivita přesahuje 30 Gbps.

Gransy/Subreg

První listopadový tweet od Subreg byla informace, že .sex se dá registrovat za pouhých 79 USD (1950 CZK). Pobavilo 🙂

Subreg zdražil .biz domény. Tentokrát to však není rostoucí cenou dolaru, ale prostě  zdražují správci domén. Hold záznam v databázi je rok od roku dražší.

Na Subregu proběhlo několik slevových akcí. Momentálně je nejzajímavější:

  • .top za 51 CZK
  • .webcam za 51 CZK
  • .photo za 254 CZK
  • .lol za 127 CZK
  • .download za 51 CZK

Stable

Stable minulý měsíc varoval před další vlnou podvodných emailů cítících na majitele generických domén. Pokud máte pochybnosti, vždy je lepší kontaktovat zákaznickou podporu. Od toho tam ostatně je.

SuperHosting

SuperHosting začátkem listopadu trhl rekord v přenesených datech. Ve špičce dal přes 452 Gbps.

VSHosting

VShosting na sociálních sítích slíbil, že od příštího roku nebude dělit konektivitu na NIX/SIX a mezinárodní. Ať už od nich dostaneme 500 Mbps anebo 1000 Mbps můžeme data přenášet do libovolné lokality bez dalších poplatků. Což se může někomu jistě hodit 🙂

Nové datacentrum ServerPark je údajně zaplněno ze 70 % a je třeba připravit dalších 100 racků. Vypadá to, že poptávka po serverhousingu v ČR rozhodně roste.

Čeští eshopaři zbrojí na Vánoce. VShosting jim musel do serverů přidat 0,8 TB RAM.

WEDOS

WEDOS na sociálních sítích i tento měsíc těžil z budování nového datacentra, které má být nejmodernější ve střední Evropě. Bylo publikováno velké množství fotek a několik videí ze stavby základů. Několikrát zaznělo, že na stavbě se podílejí i pracovníci WEDOS. Jestli je to jako relax anebo za trest fotky neukázali 🙂 Jen pro zajímavost na straně 11 Hlubockého zpravodaje (PDF verze) je rozhovor se zakladatelem WEDOS Josefem Grillem, kde prozradil, že náklady na stavbu samotného datacentra odhaduje ve výši 35 milionů CZK. Což mi přijde ve srovnání s ostatními, které se staví celkem málo (ServerPark 250M, TTC 800M, NWT Silo desítky milionů, Seznam Kokura 200M). Ale asi by to chtělo přepočítat na rozlohu popřípadě racky.

WEDOS využil “svátek konzumu” Black Friday, který se už zabydlel i v Česku a rozhodl se z něj vytěžit maximum. Sleva na webhosting NoLimit 90 % a .eu doména za 5 CZK se jen tak nevidí. Původně akce s plánovaným časovaným omezením, které se nekonalo, se proměnila v nekontrolované virtuální nákupní šílenství, zakončené 2178 objednávkami (2/3 objednávek byly domény). Sám jsem neodolal a pořídil si 2 webhostingy a 2 .eu domény.

Možná pro velký úspěch se akce opakovala v rámci Cyber Monday. Testovací webhosting NoLimit na 3 měsíc za 3 CZK. .eu doména ale “podražila” na 7 CZK/kus.

Tweet měsíce

Tentokrát jsme bez vítěze. Nic výjimečného se za listopad na Twitter neobjevilo.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.