Výpadek napájení v MasterDC Praha

V datacentru MasterDC Praha měli rušnou sobotu (30.7.2016). Údajně lidská chyba zapříčinila výpadek napájení u jedné z napájecích větví, což vedlo k částečnému výpadku služeb. Jednalo se o “nestandardní výpadek”, takže diesel agregátory nenastartovaly. Celkem výpadek napájení trval 30 minut. Bohužel následovalo špatné fungování switchů, kde část portů nenaběhla. Technici tak měli pernou noc, kdy se snažili co nejdříve všechny služby dát do pořádku.

Ne každý měl problém

Zákazníci, kteří u svých technologií mají duální napájení výpadek údajně nepocítili. MasterDC Praha jako správné datacentrum využívá dvě napájecí větve. Když se něco stane na jedné, jako tomu bylo teď, tak druhá zajistí provoz serveru. Zdvojené napájení se také běžně využívá při různých opravách a servisu.

Co dál?

Když se něco pokazí je nutné to opravit a pak přemýšlet jak to udělat, aby se to už nikdy nestalo. MasterDC Praha slibuje v oficiálním prohlášení rychlejší informovanost zákazníků a více techniků, kteří by podobnou situaci řešili. Nevypadá to tedy, že by selhala technika anebo někdo podcenil například pravidelné testování diesel agregátoru, který nenastartoval.

Podobné případy se prostě občas stanou a je třeba s tím počítat. Takže u domén nastavit cachování na 5 minut a v případě velkých problému nastavit alternativní hosting, spíše tedy datacentrum 🙂

Kdo byl postižen

Mezi postižené patřila například společnost Netio anebo sdružení pro milovníky virtuální serverů vpsFree, mohli to být však další, kteří o tom neinformovali na sociálních sítích.

Komentář NETIO z 3.8.2016

Co se nás dále týče, opravujeme problémy, které následkem výpadku Master DC vznikly. Teď třeba jste první, komu napíši, že dnes jsme měli krátký výpadek konektivity z důvodu vyskytnutí se souvisejícího problému na jednom switchi. Dále nám vlivem výpadku elektřiny v Masteru odešel řadič. Zatím stále zjišťujeme následky. Jistě nebudeme sami, komu způsobila sobota nemalé problémy.

Zajímavé je, že Netio na svých Facebookových stránkách upozorňuje na problém s routery, o kterých v oficiální zprávě nic není. Zároveň také píší o hodinovém výpadku. (tento odstavec se týká jiného problému z 15.7.2016)

Nutno podotknout, že v podobných případech opravdu není možné dělat nic jiného než čekat a spolehnout se na poskytovatele služeb, než problém vyřeší. Ostatně podobné věci se stávají a stávat ještě budou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

3 komentáře

  1. Zajímavý článek, nicméně ne zcela založený na pravdě.

    1. Píšete, že Master DC píše, že ti, kdož měli duální napájení, výpadek nepocítili. Není to pravda, výpadek pocítili i tito klienti. Například spol. IT&CS měla výpadek, ačkoli měla duální napájení a pak také další klienti Masteru, se kterými jsme byli na místě v kontaktu, které si necháváme v záloze. Zároveň máme problém i těchto klientů přiznán přímo Masterem telefonicky.

    2. Je vskutku zajímavé, že NETIO upozorňuje na problémy s routery, o kterých se v oficiální zprávě Master DC nic nepíše, a to dne 16.07.2016. On totiž Master měl dva problémy, ten první 15.07., kde se jednalo o problém s routery, o čemž jsme jako NETIO informovali následující den. Vy jste si ale patrně popletl data a nevzal v potaz novější zprávy NETIO, což ovlivnilo Váš článek a nás staví přinejmenším do zvláštní pozice. Prosím, uveďte věci na pravou míru nejlépe editací článku dodatkem, ať nás to zbytečně nepoškozuje.

    3. Co se nás dále týče, opravujeme problémy, které následkem výpadku Master DC vznikly. Teď třeba jste první, komu napíši, že dnes jsme měli krátký výpadek konektivity z důvodu vyskytnutí se souvisejícího problému na jednom switchi. Dále nám vlivem výpadku elektřiny v Masteru odešel řadič. Zatím stále zjišťujeme následky. Jistě nebudeme sami, komu způsobila sobota nemalé problémy.

    Když to shrnu, prosím, čtěte pozorně psané texty, než je upraveně odprezentujete na svém webu. Uvádíte skutečnosti jako fakta, což může někoho zbytečně poškodit. Píši v souvislosti s bodem 2.

    Děkuji.

    Martin Böhm
    NETIO.CZ

    1. Zdravím, v bodě 1 je slovíčko “údajně”, právě kvůli tomu. Bod 2. ok to datum mi uteklo. Díky za komentář k 3, přidal jsem jej do textu. Přeji úspěšné vyřešení problému.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.