Aktualizace WordPress 4.9.8

Ve čtvrtek 2. srpna 2018 vyšla aktualizace WordPress 4.9.8. Neřeší žádné závažné bezpečností chyby, jedná se pouze o maintenance release. Tedy má za úkol opravit nalezené chyby a přidat pár plánovaných novinek.

Vyzkoušejte Gutenberg

Gutenberg je nový editor, který vyjde ve WordPress 5.0. Komunita na něm pracuje už velmi dlouhou dobu a má se jednat o jednu z nejvýraznějších změn, kterou běžný uživatel postřehne. Na WordPress 5.0 si ještě chvilku počkáme (předpokládaná doba vydání je březen/duben 2019), ale Gutenberg můžete používat již dnes a to jako plugin. Právě v aktualizaci 4.9.8 se na vaší nástěnce objevila výzva ať jej otestujete.

Pokud se jej rozhodnete vyzkoušet, tak případné chyby můžete hlásit přímo vývojářům zde. Obecně by s ním neměl být žádný problém, pokud nepoužíváte pluginy, které přímo neovlivňují editor. V případě že Gutenberg vyzkoušíte a něco se vám rozbije, tak stáhněte plugin Classic editor.

A v čem je Gutenberg jiný? Je to další generace editorů WYSIWYG (What you see is what you get). Zjednodušeně řečeno, zatímco u stávajících píšete text, který pak formátujete a vkládáte do něj další prvky (obrázky, videa, citace atd.), tak další generace pracuje s bloky. Vytvoříte si blok a do něj vložíte text, grafiku, citaci atd. Tyto bloky můžete skládat vedle sebe, pod sebou, prostě jak uznáte za vhodné. Výsledkem tedy není jen článek ale spíše celá stránka tak jak jí znáte z tištěných magazínů. Navíc internetová stránka (spíše šablona) s těmito bloky umí pracovat, takže je může přizpůsobit jak pro mobilní zařízení, tak i televizní obrazovky s extrémním rozlišením.

Popravdě to chce trochu posunout myšlení a dát tomu konceptu šanci. Nezvyknete si na něj hned, přepravte se že vám vše nepůjde tak hladce. Pokud se vám celý koncept zalíbí, tak vězte že jsou/budou existovat pluginy, které rozšíří bloky anebo přidají úplně nové. Mimochodem jako blok můžete použít klidně Widget co dáváte do sidebaru 😉

Úpravy kvůli GDPR

Ve verzi 4.9.6 přidal WordPress narychlo podporu pro GDPR. Jednak stránku se šablonou, kterou stačilo vyplnit a zvládli jste takové textové minimum ze směrnice, pár novinek jako třeba anonymizaci emailů, ale také slušný backend pro vývojáře pluginů. Komunita toho stihla opravdu hodně a tak se není divit, že některé věci se ještě musí ladit, opravovat a dodělávat.

Další informace

Celkem bylo opraveno provedeno 46 zásahů (opravy bugů a vylepšení). Některé zásahy se dotkly i šablony Twenty Seventeen, kterou je nutné aktualizovat.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.