Google Chrome má už 3 roky

Prohlížeč Google Chrome asi nemusím představovat. Vznikl v dobách kdy Internet Explorer rozhodně nebyl in. Vlastně měl docela dost problémů a pozůstával za ostatními.

Dnes má zhruba 23,16 % podíl na celosvětovém trhu 1. Za svou existenci si nejvíce ukusoval na úkor právě Internet Exploreru. I když posledního půl rok mírně odhlodával i z koláče Firefoxu.

Google Chrome je propojený se službami Google, což jej evolučně, podle mnoha přívrženců, posouvá nahoru. V dobách vzniku to byla spíše rychlost, kterou se do té doby pyšnila jen Opera. Dnes jsou to právě zmíněné služby.

Například ve verzi 2.0.172 (24.5.2009) přinesl až o 35% rychlejší řešení javascriptu. Právě ten se stal určitou metou na kterou Google vsázel. Vývojaří Google věřili, že budoucnost patří více javascriptovému řešení.

Současná verze 13.0.782 (9.8.2011) přináší takzvané instant pages, což jsou vlastně před renderované stránky a pár experimentálních novinek.

Ve stádii beta jsou například Native Client (NaCl), který umožní Chrome Web Store 2 anebo Web Audio API.

Jak jsem nedávno zaslechl od svého kamaráda, který doslova miluje všechno co Google vytvořil. Čím rychlejší internet tím více Google Chrome. Na druhou stranu už teď jde z google až trochu moc strach. Možná by neškodilo trochu zpomalit a zamyslet se.

V každém případě všechno nejlepší k narozeninám Google Chrome. Odvedl jsi pořádný kus práce a 23,16 % trhu ti zaslouženě patří.

1 Podíl Google Chrome na světovém trhu podle ze srpna 2011, podle statcounter.com
2 Building better web apps with a new Chrome Beta


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

  1. “Podíl Google Chrome na světovém trhu podle z října 2011” // věštění v budoucnosti?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.