Rivalita mezi provozovateli Webhostingu

Dneska se rozhořel na Webtrhu celkem hezký flame war, či jak to nazvat. Majitel Savana se rozhodl reagovat na propagační akci, kterou uspořádal Wedos na oslavu 10 tisíc fanoušků na Facebooku (při použití kódu FB10KFANS získáte slevu 55%, tuším každých 6 hodin klesá o 5%). Použil ovšem pár argumentů, na které se Wedos rozhodl reagovat. Následovala výměna názorů. Ta zřejmě ještě bude chvíli probíhat. Ale o tom teď nechci psát.

Nejlepším příspěvkem dnešního dne, který mě přivedl napsat tento post, je od uživatele McFly:


Myslím, že Wedos i Savana mají zákazníkovi co nabídnout. Vaše žabomyší války mi přijdou poněkud úsměvné, na druhou stranu na tom pravděpodobně vydělá zákazník – je hezké sledovat, jak vzájemně reagujete na slevové akce toho druhého. 🙂 Nebo že by jen náhoda?

Ruku na srdce – nebýt Wedosu, firmy by se moc do slevových akcí nehrnuly, alespoň co má paměť sahá.

Toto je rozhodně myšlenka, která stojí za to vyzdvihnout. Než přišel Wedos, myslím že nikoho z nás by ani na okamžik nenapadlo, že v ČR bude webhostingová společnost, co dosáhne 10 tisíc fanoušků na Facebooku. Zkusí prodávat své akcie zákazníkům, kteří pak dostanou slevu na prodloužení a spousta dalších věcí. Wedos otevřel diskuzi svým “chlubením” spousty témat o kterých se dříve nemluvilo.

Někteří z konkurentů se rozhoupali. Začali více komunikovat se zákazníky přes sociální sítě. Zkvalitňují svoje služby, objevují se nové zajímavé reklamní kampaně. Jmenovitě třeba TELE3 a jeho služba SEO Hosting anebo reklamní akce Železo za cenu virtuálu. Líbila se mi i akce od Českého Hostingu z minulého roku Otestujte online podporu Českého Hostingu a získejte slevu. Ono by se toho našlo více.

Wedos také rozhýbal diskuzi o hardware, která byla dlouhou dobu opomíjena. Vyzývá konkurenty ať vyfotí své stroje. Ukáží co mají. Někteří se do toho opravdu pustili, což je nepochybně další plus pro zákazníky.

Jinými slovy se tu něco děje. Ono by se to zřejmě dělo i tak, ale ne asi tak řekněme naráz. Ať už vám je propagační politika Wedos nepříjemná anebo jej prostě nemáte rádi. Radši za něj buďme vděční. Nakonec na tom vyděláme všichni 😉


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

12 komentářů

  1. To mi připomíná mou oblast působnosti – online prodej módních bot. Do doby, než jsme přišli na trh tu všichni dělali všechno pro sebe a nic pro zákazníka. Poté co jsme zavedli mnoho zákaznických výhod, snesla se na nás kritika od konkurence, mnohdy i dost tvrdá a nakonec všichni začali zákazníkovi podstrojovat… Pořád naštěstí vedeme, ale je to dobrý pocit, že jsme pro trh něco udělali…

    Wedos nemám rád pro jejich neustálé chlubení se, webhostingy nepoužívám (mám několik serverů, tak proč), takže se k tomu vyjadřovat asi raději nebudu…

  2. Škoda, že z těch 10-ti tisíc fanoušků je minimálně 7500 tisíc “falešných”, teda konkrétně nasbíráno během jediného večera. Jsem fanouškem Wedosu na Facebooku už od začátku a jednou se během večera z pár stovek fanoušků stalo více než 7500 tisíce. Několik lidí se na Facebooku Wedosu ozívalo, co se vlastně stalo, ale pan Grill to rychle vše “zametl pod koberec”.

    1. Michal: nějaký důkaz? Průměr mají kolem 30/den + velké přírůstky jsou vždy při nějaké akci. S tím se dá 10K udělat celkem v pohodě. Navíc si koupit 7,5K českých fanoušků bez nějaké aplikace si neumím technicky představit. 7,5K za jeden večer to je nereálné.

  3. Nepotřebuju žádnej důkaz, já to vim, Grill to ví, lidi z Wedosu to ví a každej, kdo měl like u Wedosu od roku 2010 to taky ví. Až budeš příště s Wedosem u piva, tak se jich na to klidně zeptej. Tenkrát Grill někde psal, že to byl Facebook marketing, ale všichni dobře víme, že si ty fanoušky za jeden večer prostě koupil.

    1. Michal: Zeptat se samozřejmě můžu, proč ne. Ale co jsem si z prošel cache z vyhledávačů za poslední měsíce tak jim přibývají like opravdu stabilně. Při tom tempu by byli schopni dát 10K teoreticky za rok – rok a půl. Navíc opravdu nevěřím, že někdo dá za večer 7,5K. To se na mě nezlob ale to je blbost.

    1. Jan: já jsem udělal jen zběžnou analýzu a nějaké kupování like tam určitě není. Jediné podezřelé datum je kolem 6. listopad 2011 – to měli den otevřených dveří. Články jsou všude možně po netu. Poprosím o screenshot like kolem tohoto data a pak už bude jasno.

  4. Jan: Díky, mně se to nechtělo hledat.
    Drago: Ten screen stejně nedostaneš, protože bys pak musel přiznat, že ses splet. Těch lajků totiž bylo 7500 tisíce. Nebo ti ani neni divný, že měl medos 8 tisíc lajků už za rok provozu a zbytek mu trvalo získat 2 roky? Ale tady je to koukám marny. W@vce jsou naučený, že je medos bez chyby a za všechno špatný může konkurence. Grill ví, jak na svý w@večky.

  5. Dobrý den,
    nevím, kde hledáte problém…

    Počty fanoušků nejsou podstatné. Podstatné jsou jejich interakce. Nevím co na tom řešíte. Tady už mnoha lidem (a nejsou to naši zákazníci 🙂 ) vadí cokoliv, co WEDOS udělá… Vadí, že se pochlubíme počtem fanoušků. Vadí, že se pochlubíme obratem. Vadí, že se dovolíme bránit proti lžím od konkurence. Vadí, že se pochlubíme statistikami. Pořád někomu něco vadí .-) . Jenže nás neumlčíte :-). Neumlčí nás ani falešné profily… Nás to naopak motivuje k dalším aktivitám a nápadům. To nás odlišuje od ostatních a posouvá nás to dál.

    Pokud jde o fanoušky, tak to hodně záleží na obsahu, na tom co se děje a také na tom, že třeba stránky propagujete. Nikdy jsme neměli nějaký nárůst v tisících za jediný den. To je nesmysl. Rekordy jsou stovky za den. Běžně jde o desítky.
    Jsou akce, kdy to poskočí – velké slevy na Facebooku, Dny otevřených dveří, aprílové žertíky a další srandy. Při aprílovém žertíku například na naši kameru přišlo během pár minut několik tisíc lidí a článek četlo také hodně lidí. Pokud vedle toho máte odkaz na slevu na Facebooku, tak co asi lidé udělají? 🙂 Hodně však ovlivní reklama na Facebooku a nápady v této reklamě.

    Nám se Facebook dlouhodobě vyplácí a proto se mu tolik věnujeme a proto tam máme nárůst. Kdybychom měli nesmyslné fanoušky, tak by se nám vůbec nevypláceli a nemělo by smysl se Facebooku věnovat. To by nedávalo logiku. Je to náš nejdůležitější komunikační kanál.

    My jsme za poslední týden zaplatili nějaké reklamy na Facebooku a také nám během týdne narostl počet fanoušků o téměř 700 asi za 5 dní (za dobu trvání kampaně).
    Tady máte screen například za poslední týden:
    http://i.imm.io/XDEC.png
    Pokud přijdu na to jak udělat historický, tak ho sem také pošlu. Nevím, proč se pořád řeší WEDOS a zrovna takovéhle věci 🙂 . Je to sranda. Musíme hodně lidem vadit.

    Kdyby se každý věnoval raději svým službám, než WEDOS, tak bychom se možná bavili o někom jiném. Je to příjemné, protože tak vidíme, že naši práci děláme dobře.

  6. A ještě poznámka k:
    “W@vce jsou naučený, že je medos bez chyby a za všechno špatný může konkurence. Grill ví, jak na svý w@večky.”
    Nikdy jsme netvrdili, že jsme bez chyby. Nikdy. A nikdy jsme neházeli nic jen tak na konkurenci.
    Naše chyby přiznáváme, umíme se k nim (na rozdíl od mnoha jiných firem) postavit čelem. Pokud jsme někdy něco napsali o konkurenci, tak to bylo vždy nějak zřejmé (ať se jednalo o udání na úřadech nebo DDoS útoky nebo třeba naše obrana proti lžím). Nikdy jsme si nic nevymysleli.

    Možná se řídíte heslem: “Podle sebe soudím tebe”, ale my se vážně snažíme věci dělat jinak…

    Zákazníkům nabízíme kvalitní, výkonné a spolehlivé služby. Nikomu neslibujeme víc, než dokážeme nabídnout a nikde neklameme (například ve vybavení a zázemí a v tom co umíme).

  7. Josef Grill a Wedos rozhodně bez chyby nejsou (ani to netvrdí), ale faktem je, že díky Wedosu resp. Josefa, se celý hostingový trh pořádně rozhoupal. Diskuze na WT jsou často dost úsměvné a to jak ze strany Wedosu, tak i konkurence. Tak jako tak mám u Wedosu kupu hostingů a jsem spokojený.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.