Veřejný příslib Wedos: navždy za nákupní ceny

Tak je to oficiálně venku (neoficiálně to koluje už nějaký pátek). Josef Grill učinil veřejný příslib, že dokud bude většinovým akcionářem společnosti Wedos, tak se domény budou prodávat za nákupní ceny.

Co to tedy vlastně znamená? Pan Grill učinil jednostranný právní úkon, na jehož základě vznikl závazek WEDOS (závazek slibujícího), ke kterému není potřeba závazek protistrany. Tedy projev vůle jedné strany. To vychází z paragrafu 850 – 852, které jsou zakotveny v občanském zákoníku v části závazkového práva. Vzhledem k tomu, že jsou naplněny všechny podmínky zmíněné v závazku slibujícího (je majoritním akcionářem, cena domén je na hodnotě nákupní, v době prohlášení byl kvalifikovaný k právním úkonům a byla vůle takto učinit), tak by nic nemělo bránit tomu že veřejné prohlášení (to je také podmínkou) platí a nebude možné z něj nějak později vykličkovat.

Ve slibu nikde nebyla zmínka o podmínkách druhé strany, což je většinou součástí předmětu veřejného slibu. Takže cena domén platí pro každého zákazníka Wedos. Bylo by hodně zajímavé, pokud by se stal třeba akreditovaným registrátorem .com/.net, pak by nákupní cena zřejmě platila i pro subregistrátory 🙂

Veřejný příslib je možné z “důležitých důvodů” odvolat, ovšem v tom případě je slibující povinen přiměřeně odškodnit osoby, které před uveřejněním odvolání veřejného příslibu, splnili podmínky. To platí i při změnách veřejného příslibu. A to není vše, slibující odpovídá i za případné škody, které by porušením jeho právních povinností vznikly.

Veřejný příslib se většinou váže k různým soutěžím a podle toho jsou i formulovány zákony či výklady práva. Tohle je tak trochu závazek Wedos k Wedos, kde “věřitelem” jsou jeho zákazníci. Tedy zavazujeme se sami sobě že nezdražíme a právní vymahatelnost mají zákazníci. Tady je to navíc jednoduché, protože finanční částka se dá velice snadno vypočítat, prostě pokud bude Wedos po zlevnění .cz domén je prodávat za dráž, tak mu vzniká odpovědnost vám doplatit rozdíl. Spor by řešil případný občanskoprávní soud, ale prakticky by to nemělo smysl, protože situace je naprosto jasná.

Závěr

Na závěr chci říct, že jsem o této plánované akci už nějaký měsíc věděl. Jen se to nedařilo dotáhnout do konce. Pro pana Grilla jsou domény součástí hostingové služby a nevidí důvod na nich vydělávat (což platí i o DNS). Jen se hledal způsob jak to sdělit lidem, tak aby tomu i uvěřili. Nakonec se vybral ten nejdrsnější možný.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

10 komentářů

    1. Andrejkin: nevím nic konkrétního u Wedos. Co se týká .sk domén nepodařilo se mi dohledat za kolik SK NIC prodává domény registrátorům.

  1. Nikdy nevis jak, se zmeni okolni podminky. Sliby “na vzdy” ve mne vzbuzuji velkou neduveru.

    Urcite jste zaznamenali kauzu, jak si zakaznici CSLink kupovali karty na satelit “na dozivoti”.

  2. To Jiri Benes:
    Dobrý den,

    ano máte pravdu. My jsme však od počátku deklarovali to, že pro nás jsou zdroje příjmů jinde – hosting.
    Nic na tom postoji neměníme. Nyní jsme to jen potvrdili, že to tak bude nadále. Pro nás je zdrojem příjmu webhosting, VPS, WEDOS Disk a do budoucna dedikované servery. Náš postoj od počátku je zde: http://datacentrum.wedos.com/nizke-ceny.html

    Moc dobře víme, že zákaznické vztahy jsou citlivou záležitostí a proto ani na okamžik neuvažujeme o tom, že bychom náš přístup měnili. Byla by to obchodní sebevražda a vážné poškození důvěry našich klientů vůči nám.

  3. to Jiří Beneš: ikdyž ke slibům “na vždy” jsem stejně skeptický, tak srovnávat cenu domén např. s CSlink není moc vhodné. Ono u těch domén, kdyby tedy časem Wedos nedostál svému slibu a z nějakého důvodu zdražil, tak není u domén nic jednodušího, než si jí přeregistrovat jinám, kde ti nabídnou lepší podmínky a nic tím netratíš.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.