Kdo v ČR hostuje nejvíce instalací WordPress

11. dubna 2015 zveřejnil Vladimír Smitka ve Facebook skupině WordPress CZ diskuze některé výsledky svého crawlera, který má za úkol zmapovat používání WordPress na českém internetu. Má v plánu je shrnout ve svém článku na lynt.cz. Původně jsem chtěl počkat na jeho článek, ale už to nevydržím. V příspěvku totiž zmínil který hosting má nejvíce instalací WordPress. A to je téma přesně pro tento blog.

Celkem jeho robot našel v Česku 65 tisíc instalací WordPress a s jasnou převahou jich je nejvíce u Wedos, což asi nikoho nepřekvapí. Celkem 14 tisíc instalací. Co ale překvapí je rozdíl mezi dalším v pořadí společností Savana, kde jich je 3,6K. Přiznám se, že jsem Savanu na druhém místě nečekal. Spíše jsem věřil dvojce anebo trojce na trhu 🙂

Tady už je konkrétní pořadí.

Pořadí

Poskytovatel

Počet webů

1.

Wedos

13 970

2.

Savana

3 590

3.

Active24

2 940

4.

Český Hosting

2 270

5.

Stable

2 110

6.

Forpsi

2 090

7.

Gransy

2 000

8.

Gigaserver

1 480

9.

Web4U

1 120

10.

Hosting90

9 80

Připadá mi to, že velcí hráči na trhu pěkně podcenili redakční systémy a teprve nedávno se s tím rozhodli něco dělat. Active24 zavedli webhostingový tarif pro WordPress (49 CZK/měsíc) a Forpsi nedávno pustil low cost neomezený hosting (40 CZK/měsíc).

👍 Článek už vyšel a musíte si jej přečíst na adrese http://lynt.cz/blog/wordpress-v-cz-velky-pruzkum


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

11 komentářů

  1. Je pravda, že hostingové firmy se předhánéjí v počtu MB a GB na ftp prostoru, ale na wordpress to není třeba. Spíš jde o to, aby byla dostatečná RAM a potom i 500 MB na soubory úplně stačí. K tomu jeden mail a dobrá cena a hosting pro wordpress je na světě 😉

  2. Článek už skoro finišuji, je to přeci jen hodně dat… Počítám, že ho na začátku týdne publikuji.

    Pořadí bude ještě lehce jiné, protože jsem nalezl další subnet, který využívá Stable.cz a sloučením se těsně dostal nad Forpsi.

  3. IvanK: záleží na postupu zjišťování, webhoster má samozřejmě přesná čísla, já jsem nalezl pouze dohledatelné weby – na webu je pravděpodobně nějaký obsah, vedou na něj nějaké zpětné odkazy, nebo jsou o něm zmínky na sociálních sítí. Pokud má někdo web, o kterém nikdo mimo majitele neví, neměl jsem šanci ho dohledat. Myslím, ale že procentuální odchylka bude obdobná u všech webhosterů, takže i u Wedosu bude webů o něco více.

    Mimochodem, hned po odkazované přednášce od Českého hostingu jsem přednášel já 🙂

  4. Velmi hezké statistiky, Savanu jsem tedy taky v top3 nečekal, ale evidentně již nejsou tak malý hosting a rychle rostou 🙂 Nějaký super optimalizovaný hosting stále nikdo nenabízí. Zkoušel jsem skoro všechny hsotingy co jsou v tabulce a žádný nebyl rychlejší než hosting co mám u Eboly.

  5. 65 000 jsou weby, které jsem označil jako online aktivní = bylo možné se na ně dostat přes zpětné odkazy. Určitě existuje dalších několik tisíc dalších webů, které slouží jen jejich tvůrcům (sami máme na vlastní doméně minimálně 2), nebo byly pouze vytvořeny a dále je nikdo nepropagoval, případně šlo jen o testovací stránky (těch také sami několik máme). Ty pro průzkum stejně zas tolik zajímavé nebyly.

    Myslím si, že reálné číslo bude někde kolem 100 000.

    Je registrováno zhruba 1,2 milionu českých domén. Mnoho z nich je ve správě různých spekulantů, nebo jsou registrovány různé varianty pro jeden web (s pomlčkou, bez, překlepy) nebo jsou jen parkovány pro budoucí použití. Desítky tisíc webů jsou různé eshopy a velká část z nich jsou pronajaté systémy (eshop-rychle uvádí, že na něm běží skoro 14000 eshopů). Mnoho webů běží také na webnode.

    Myslím, že máme oproti jiným státům několik specifik – je zde zrovna vlna online (a info) podnikání, kdy si každý druhý zakládá eshop. Na druhou stranu jsme technologicky silní a mnoho webů je děláno ve frameworku nette. Myslím si, že poměr webů, které používají nějaký PHP framework, je větší než je globální průměr na právě na úkor velkých CMS systémů.

    Nemyslím si tedy, že je číslo 65 000 nereálné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.