Let’s Encrypt dosáhl na metu 1 milionu vystavených certifikátů

Let’s Encrypt je stále ještě v betě a už dosáhl velkého úspěchu. Má na kontě 1 milion TLS/SSL certifikátů (2,4 milionu domén). Na úspěchu se určitě podílí i to, že je zdarma, ale společnosti Security Research Group (ISRG) se hlavně podařilo vytvořit pořádnou uživatelskou základnu, která tlačí provozovatele webhostingů, aby Let’s Encrypt zavedli. V mnoha případech je jejich přání vyslyšeno.

Let’s Encrypt je ve stádiu veřejného testování teprve přes tři měsíce a už dosáhl na metu milionu vystavených certifikátů. Samozřejmě by se mu to nepovedlo pokud by celý projekt nepodpořily velké společnosti jako EFF, Akamai anebo Mozilla. I díky nim jej podporují všechny internetové prohlížeče s majoritním podílem na trhu.

Samozřejmě ISRG je za úspěch ráda, ale připomíná, že celý projekt je teprve na začátku. Pro bezpečnější internet, kde budou webové stránky využívat HTTPS jako základ, je třeba ještě silnější podpora komunity. Mnoho hostingů prozatím vyčkává, co bude dál. V současné době podporu Let’s Encrypt nabízí 7 společností.

ISRG přitom odstranili prakticky všechny překážky pro hromadné nasazení. Vše je zdarma, automatizované a krom Windows XP nedělá žádný  používaný operační systém problém.

Na druhou stranu objevili se už první problémy, s kterými se ale počítalo. Podepsat doménu si může každý i útočník, který se snaží vylákat z uživatelů hesla phishingem. Pamatujete jak se všude píše, že si mají uživatelé dávat pozor, jestli je adresní řádek zelený, popřípadě vidí ikonku zámečku? No teď už to neplatí.

Zelený adresní řádek už není zárukou bezpečné webové stránky jako dříve. Objevují se už i první případy zneužití pro šíření malware na doménách ověřených přes Let’s Encrypt.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

    1. To se ještě dá přežít, ale na tarifu S100 jede maximálně PHP 5.4 (podpora skončila v září 2015). Když jsem se ptal podpory, tak mi odpověděli, že neví kdy se s tím něco bude dělat. Mám si prý přejít na dražší tarif, kde už je PHP 5.5. Některé pluginy WP už hlásí možné problémy s kompatibilitou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.