Zoner představil SSL certifikáty zdarma

Společnost ZONER Software, a.s.  patří mezi nejznámější prodejce certifikátu v Česku (prodává je prostřednictvím svého projektu SSLmarket.cz). Mezi jejich klienty patří například ČEZ, Sazka, ČSOB, ČNB, České Pošta, Alza, Air Bank a spoustu dalších velkých značek. Na českém trhu prodává také certifikáty Symantec, který je v roce 2006 ocenil nejvyšším platinovým partnerstvím. Právě Symatec se rozhodl, že začne vydávat certifikáty zdarma a skončí tak s nešifrovaným HTTP a Zoner jim v tom má jako certifikovaný partner pomoct v Česku.

Symatec Basic DV

Nové certifikáty Symatec Basic DV jsou domain-validated. Tedy mají za úkol ověřit majitele domény. Většinou tento proces probíhá zasláním autorizačního emailu na adresu majitele domény. U Symatec Basic DV je však celý proces proběhne automaticky bez toho. Stačí mít doménu u Zoner (Czechia, RegZone) a zažádat si o certifikát na stránkách sslmarket.cz/ziskejte-https.

Až do 1.4.2016 je projekt ve stádiu testování. Prozatím nejsou bližší informace ani v nápovědě na sslmarket.cz.

Že by za vším byl Let’s Encrypt?

Symatec rozhodně není první kdo chce vymýtit z internetu nešifrované připojení. Minulý rok přešel do beta testování projekt Let’s Encrypt. Zhruba před měsícem dokonce dosáhl na metu jednoho milionu vystavených certifikátů (2,5 milionu domén). Díky zaštítění mnoha autorit se o projektu začalo mluvit a mnoho český webhostingů Let’s Encrypt nabízí zdarma ke svým službám.

Symatec jako největší prodejce certifikátů na to reaguje vlastní variantou zdarma, které chce vystavovat prostřednictvím svých partnerů. Rozhodně dobrý nápad jak si nenechat ujet vlak.

Let’s Encrypt vs Symatec Basic DV

Samozřejmě vystává otázka jak je na tom Symatec Basic DV oproti Let’s Encrypt. Hned na začátku je tu jeden podstatný rozdíl. Ačkoliv má být celý proces vystavení plně automaticky, tak Symatec Basic DV nezíská každá doména. Zoner tvrdí, že na první pohled phishingové domény jako přihlášení-názevbanky.cz nemají šanci jej získat. To jsou rozhodně plusové body pro Symatec Basic DV.

Další výhodou je zaštítění certifikátu společností Symatec. To je trochu jiná liga a do budoucnosti to může hrát důležitou roli. Pokud se budou množit případy zneužití Let’s Encrypt, je možné, že tvůrci prohlížečů na to budou reagovat a stránky chráněné Let’s Encrypt nebudou označovat zeleným zámečkem. Přeci jen vychovali jsme si běžné uživatele, tak aby věřili jen zeleným adresním řádkům.

Na druhou stranu, pokud chcete mít Symatec Basic DV je třeba mít doménu u Zoner (Czechia, RegZone) a ten je neprodává za nákupní ceny. Takže ačkoliv je samotný certifikát zdarma, tak si připlatíte za doménu. Například .cz doména stojí 149 CZK bez DPH, oproti konkurenci, která je prodává za nákupní cenu 125 CZK bez DPH. Jinými slovy certifikát zdarma vás vyjde na 24 CZK ročně. první rok  Jak je zmíněno v komentářích pod článkem. Prodloužení stojí 390 CZK/bez DPH. Za certifikát tak v podstatě zaplatíte 265 CZK/rok (EDIT 18.3.2016)

Závěr

Ještě mi to nedá a budu sdílet názor s kterým jsem se u Let’s Encrypt párkrát potkal. DV certifikáty tu jsou jen kvůli šifrovanému spojení. Máme je používat kvůli ochraně soukromý našich návštěvníků. Pokud chcete vypadat na internetu jako důvěryhodná společnost měli byste sáhnout po dražších OV – Organization Validation.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

  1. 149,- bez DPH mozna stoji nova domene, ale Renew je 390 bez DPH, viz. cenik na jejich webu. Coz ten certifikat pak neni za 24,- ale za vice 😉 takze fakt neni zadarmo.

    Vyvstava otazka, neni lepsi si koupit uplne ten nejlevnejsi SSL, ktery se da sehnat za 200,- s DPH?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.