Automattic rozjel spolupráci s Let’s Encrypt

Společnost Automattic, která provozuje WordPress.com, oznámila spolupráci s projektem Let’s Encrypt. Certifikáty zdarma by měly zajistit HTTPS až pro milion domén, které u WordPress.com hostují. Let’s Encrypt dosahuje neuvěřitelného úspěchu. V březnu překročil počet vystavených certifikátů jeden milion pro 2,4 milionu domén.

Zákazníci WordPress.com s vlastní doménou přitom nebudou muset pro změnu nic dělat. Vše proběhne zcela automaticky. Ti kteří mají svůj web na subdoméně WordPress.com využívají šifrování už od roku 2014.

Prozatím není jisté zdali bude mít možnost uživatel přechod na HTTPS odmítnout. Podle oficiálního vyjádření, to spíše vypadá že ne. Prostě se vám jednoho dne objeví zelený zámeček a tím to končí. Takto vynucený přechod však může způsobit problémy. Například je nutné zajistit, aby vše co se do stránky vkládá (obrázky, CSS, skripty), bylo také na HTTPS. Jinak budou prohlížeče návštěvníka zbytečně strašit, že část stránky není zabezpečena. Dále je přechod spojen s nutností přeindexovat celý web vyhledávači. Vyhledávače totiž variantu na HTTPS berou jako naprosto nový web. Vzhledem k tomu, že je však WordPress.com spíše služba než hosting, se zřejmě o všechna přesměrování dokáže postarat.

Pro Let’s Encrypt je plná podpora ze strany WordPress.com velký skok kupředu. Získají další velkou referenci a zatlačí i na webhostingové společnosti, které prozatím Let’s Encrypt nepodporují. Hlavně bude internet zase o něco bezpečnější. Další milion domén na HTTPS je celkem hezké číslo.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.