Co se událo na českém hostingovém trhu v listopadu 2016

Začátkem listopadu potrápila velké hostingy v ČR phishingová kampaň, která cílila na jejich zákazníky. Za námahu kyberpodvodníkům stál Active 24 a Forpsi. Zbytek měl smůlu. Asi nejsou celosvětově dostatečně významní 🙂

Black friday tento rok využily pouze čtyři společnostiGigaserver, ONEbit, Savana a Wedos. Nejštědřejší byl Wedos, který tento rok Wedos, který to udělal po americku a kdo dřív přišel ten si mohl užít 99% slevu na webhosting, 55 % na domény, 77 % na VPS. Velmi velká sleva až 90 % byla i u Gigaserver.

Active 24

Active 24 věnoval symbolických 24 serverů studentskému klubu Studentské unie ČVUT s názvem Silicon Hill. 👍

Czechia

Czechia pokračovala v propagaci akčních slev na nTLD. Z výraznou slevou jste si mohli pořídit například .online.

Czechia se povedlo zaregistrovat 90 % všech předregistrovaných .blog domén. Tedy těsně po spuštění registrace je odchytit. Rozhodně slušný výkon.

Zoner hledá programátory PHP, software developery (.NET, C#), pracovníky zákaznické, technické a obchodní podpory. Více info zde.

Forpsi

U Forpsi jsou .cloud domény za akční cenu 25 CZK.

Gigaserver

Gigaserver potrápil začátkem měsíce výpadek konektivity.

Roští.cz

Roští zdražuje své služby. V blogpostu uvádí, že nechtějí být levným hostingem za 26 CZK/měsíc. Rozšířili svůj tým a začínají pomalu přecházet z vlastního HW na cloud. Díky tomu mohou také více zabezpečit weby zákazníků proti DDoS útokům.

Stable/Endora

Soutěž o tričko zkusili u Endora. Stačilo si tipnout kolik domén druhého řádu bylo doposud registrováno na Endora.cz.

Subreg

Subreg jako vždy musí mít všechny nTLD jako první. Takže jen shrnutí co můžete od listopadu registrovat:

  • .doctor
  • .makeup
  • .blog

I u Subreg se pravidelně dají sehnat nTLD s pořádnou slevou. Stačí sledovat akční nabídku.

Wedos

V novém datacentru Wedos, kde budou servery chlazeny v olejové lázni, už mají nová okna, takže mohou začít práce uvnitř. Zároveň Wedos zveřejnil fotky jak kopou optiku v Hluboké nad Vltavou.

Wedos se konečně odhodlal po dlouhých odkladech vyzkoušet 2. prototyp olejového chlazení serverů. Ten bude také použit v druhém datacentru. Na místo velké plastové nádrže s rackem se použije menší kovová vana určená pro serverovou skříň HP Moonshot. Nová verze také využívá jen jeden okruh (vodní) místo dvou (olej a voda). Celou akci se rozhodli streamovat online. To se jim moc nepovedlo. Ze streamů YouTube, Periscope a Facebook Live, nakonec fungoval jen ten poslední. Bylo ale vidět, že si to tam očividně užívají. Z celé akce se za pár dnů objevil i záznam.

Wedos vyzval nejen fanoušky ať se ptají na cokoliv ohledně jejich DDoS ochrany. Odpovědi můžete najít zde. V článku najdete nejen odpovědi na otázky, ale také co dál Wedos s ochranou plánuje. Například po zavedení 100 Gbps tras se možná dočkáme DDoS ochrany jako služby. Tedy budete si moc takto ochránit třeba firemní síť anebo server jinde.

Na Twitter se objevily i statisty IPS/IDS ochrany. Údajně filtruje 3854 požadavků za vteřinu a až 43 % provozu je vadného anebo rizikového. Je pravda, že od prázdnin, co se IPS/IDS zpřísnila chodí z WordFence méně hlášení o útocích a blokovaných IP adresách. Stalo se mi, že dokonce přišel týdenní report, kde “nebylo co hlásit”.

Reklama na dresech českobudějovických hokejistů se Wedos vyplatila. 7.11 se hrál zápas Českých Budějovic a Prostějova, kde ČB slavili 70. výročí svého stadionu. Oba týmy nastoupili v retro dresech bez reklam, ale na kalhotách reklama zůstala. Na domácí půdě pak ČB vyhráli 9:1. Vše vysílal Česká Televize. Reklama Wedos rozhodně nešla přehlédnout a objevila se i na mnoha fotkách v dalších dnech. Sestřih utkání naleznete zde.

Na míru dělané reklamní předměty jsou vždy hezkým dárkem, to už u Wedos ví. Ovšem s power bankou vypadající jako zmenšený motorgenerátor, který plánují do nového datacentra, překvapili.

Agresivní reklamní politika Wedos je známá. Často reagují na aktuální události poměrně svižně ať je ráno, noc, víkend anebo třeba svátek. Třeba po dobu výpadku Google nabízeli 77% slevu na webhosting. Na druhou stranu, stejně nešel YouTube a spousta webů využívajících Google služby (třeba Google Captcha) se nedala používat. Tak si člověk alespoň koupil webhosting a mohl vymýšlet co na něm udělá 🙂

Mimo hosting

  • Oblíbená nekomerční služba VPSfree se stala také obětí DDoS útoku, který cílil na jejich infrastrukturu.

Tweet měsíce

Podle mě tweet o výpadku služeb Gigaserver nemá chybu. Když už to spadlo, tak informovat s humorem 🙂

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.