Co se událo na českém hostingovém trhu v lednu 2018

Tématem ledna byly bezpečnostní díry Meltdown a Spectre. Někteří poskytovatelé hostingu tyto zranitelnosti zmínili na sociálních sítích a ujistili zákazníky, že jakmile budou záplaty, tak je aplikují. Že by tomu však přikládali nějaký velký význam se mi nezdálo. Někteří zvládli provést aktualizace bez výpadku. O propagaci těchto bezpečnostních děr se postarala média, která zároveň vyzdvihla, že dojde po aktualizaci k velké ztrátě výkonu. Popravdě chvíli kolem toho byl humbuk a teď už to nikdo neřeší.

Active24

Active24 se rozhodli reagovat na bezpečnostní díry v procesorech označené Meltdown a Spectre rychle. Vydali prohlášení že okamžitě aplikují záplaty jakmile je tvůrci operačních systémů uvolní. Takže se zákazníci mají připravit na restarty.

Algoritmus ECDSA je díky Active 24 nejpoužívanější pro DNSSEC u  .cz domén. Původně používali RSA/SHA-1 pro DNSSEC, v lednu přešli na novější ECDSAP256SHA256. Více informací na root.cz.

Czechia

Czechia i v lednu propagovala nTLD a svůj Zoner Cloud, na který do konce února dává slevu 50 %. Mimochodem uvádí u něj že jsou to nejrychlejší virtuální servery, dostupnost 99,99% a zřízení do 55 vteřin.

Czechia zvládla vypořádat se u Zoner Cloud s Meltdown a Spectre bez odstávky služby.

Forpsi

Forpsi v lednu propagovali jen nTLD a službu E-mail k doméně.

Gigaserver

Gigaserver dal na Twitter pár fotek nových serverů, které připravuje pro své zákazníky.

Ignum

Ignum udělali menší infografiku o vytíženosti své zákaznické podpory.

  • Celkem zodpověděli 14.562 telefonátů, které trvaly v součnu 798h 18m a 19s.
  • Nejdelší hovor trval 1h 3m.
  • Vyřídili 33.812 požadavků e-mailem. Nejvíce se jich týkalo domén, pak hostingu a nakonec tu byla faktura.
  • Chat využilo 1.371 zákazníků.

Ignum také propagovali nTLD.

Koncem ledna přidal k webhostingu Ignum PHP 7.2. Určitě super pro vývojáře, ake WordPress bych na něj ještě nedával. Tento týden jsem opravoval skript jednoho pluginu na WordPress, protože nebyl plně kompatibilní s PHP 7.1.

ONEbit

ONEbit přidali do své nabídky nTLD.

Roští.cz

Roští se prostřednictvím blogpostu omluvili za možné komplikace spojené s bezpečnostní aktualizací procesorů Intel. Jejich služby běží na cloudu Scaleway a ti jim oznámili, že dojde k restartu serveru právě z důvodu nutné aktualizaci, ale neřekli jim přesně kdy. Samozřejmě restart serverů není nic příjemného i když víte, že máte vše dobře nastavené. Nějaký zádrhel se prostě může objevit vždy. Nakonec si Roští opravili jádra sami.

V lednu také Roští.cz oznámili, že plánují ze Scaleway migrovat na DigitalOcean. Stav migrace a čas odstávek najdete zde. Důvodem jsou špatné zkušenosti a výhodné podmínky, včetně ceny, které DigitalOcean nabídl. Tak jim držme palce ať vše dopadne dobře.

“Na Scaleway jsme si jeden čas platili podporu, ale nakonec jsme zjistili, že tam žádný rozdíl není. I tak nám nechali server dole tři dny a telefonicky jsme se spojili s člověkem, který nám řekl to samé co napsal do ticketu, tedy že na tom pracují a neví kdy to bude.” zdroj

Savana

U Savana se poučili a snaží se už PHP držet s dobou. Od ledna na webhostingu nabízí i PHP 7.2.

Stable

Stable také své zákazníky ujistil, že bude na své servery dávat záplat na Meltdown a Spectre.

Stable se také pustili do propagace nTLD.

TELE3

Kontroverzní webhostingová služba SEO Hosting se u TELE3 zřejmě dobře prodává, protože přidali další server v datacentru GreenData. SEO Hosting byl vytvořen pro požadavky lidí, kteří své weby chtějí rozházet na různé IP adresy. No pokud jste někdy chtěli mít vlastní Private Blog Network, tak není třeba kupovat spousty hostingů v různých datacentrech. Od toho je SEO Hosting.

Váš Hosting

Váš Hosting udělal anketu, jakou kryproměnou by zákazníci chtěli platit za jejich služby. Bohužel hlasovalo jen 9 lidí, což je škoda.

Wedos

03.01.2017 oznámil Wedos na Twitter, že přepnuli uplink na 100 Gbps. 07.01.2018 pak na plánovaných 3x 100 Gbps. Přestavba sítě na 100 Gbps si vyžádala velké investice do hardware a spoustu úprav. Z pohledu zákazníka to bylo několik krátkých odstávek koncem prosince.  Přechod na 100 Gbps využívá Wedos ve svém marketingu několik posledních měsíců. Objevují se fotky hadware a různé zajímavosti, jako například teplota 100 Gbps modulu, která se v provozu vyšplhá na 47 stupňů Celsia.

Wedos koncem ledna prozradili na Facebook kolik je u nich aktivních domén. Překvapilo mě, že .eu předehnala .com.

https://www.facebook.com/WEDOS.cz/posts/10156334166517780

Po delší době se také objevili fotky z nového datacentra, kde mají být servery chlazené v olejové lázni. Datový sál už začíná vypadat jako datový sál a ne jako kobka 🙂

Tweet měsíce

Tweet měsíce vyhrává Ignum za své originální e-maily s fakturou, které zaujali.

Závěr

Překvapilo mě kolik hostingových společností začalo propagovat nTLD. Člověk by řekl, že je o ně snad i zájem 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.