Webhostingy a PHP 7.3

Nasazování nových verzí PHP bývá u některých hostingů poměrně zdlouhavou záležitostí. Zažil jsem i případy, kdy pomalu vypršela oficiální podpora poskytované PHP verze a přitom hosting neměl alternativu. Situace se však od té doby zlepšila. Poslední verze 7.3 vyšla 6. prosince 2018 a hned tentýž měsíc jí už někteří pro své zákazníky nasadili. Velké množství společností pak pokračovalo v lednu 2019.

Tlak na hostingové společnosti vyvíjejí zatím jen hrstka IT nadšenců. Většina z lidí, kteří potřebují poslední verze PHP, například pro vývoj, si umí spravovat vlastní VPS anebo mají dražší VMS. Většina běžných zákazníků, kteří jedou na redakčních systémech, o nové verzi nemá ani tušení. To se však časem změní, jakmile se začne více mluvit o výkonu.

Hostingové společnosti tedy nejsou pod tlakem PHP 7.3 nasadit, ale na druhou stranu je to pro ně příležitost být zase o krok před konkurencí a té je v Česku opravdu hodně. Trh je přesycený, tlak na cenu obrovský, a tak získat jakoukoliv výhodu, která by se dala “prodat” přes sociální sítě se vyplatí.

Proč PHP 7.3 chtít

Pokud nejste vývojář, tak asi neoceníte novinky v PHP 7.3, právě naopak se budete bát problémy s kompatibilitou. Na druhou stranu došlo i k pár úpravám, které se odrazili ve výkonu.

Například na Servebolt.com vyšel článek v němž porovnávali výkon WordPress s WooCommerce (rozšíření, které dělá z WP eshop) o 50 produktech. Výsledkem je, že PHP 7.2 zvládne na jejich hostingu 192 dotazů za vteřinu a PHP 7.3 úctyhodných 224. Z jejich můžeme říct, že je tedy WordPress s PHP 7.3 o 16,67 % rychlejší. To už jako argument proč co nejdříve přejít na poslední verzi PHP určitě obstojí.

Další zajímavý testu udělali na kinsta.com. Tam však testovali čistou instalaci WordPress 5.0 se základní šablonou. Výsledky byly následující:

  • PHP 5.6 – 91,64 dotazů/vteřina
  • PHP 7.0 – 206,71 dotazů/vteřina
  • PHP 7.1 – 210,98 dotazů/vteřina
  • PHP 7.2 – 229,18 dotazů/vteřina
  • PHP 7.3 – 253,20 dotazů/vteřina

Tedy o cca 10,4 % rychlejší než PHP 7.2

Kdo PHP 7.3 nabízí

V následující tabulce najdete hostingové společnosti, které PHP 7.3 mají ke svému sdílenému webhostingu. Data jsou aktuální k 13.2.2019, podle webové prezentace společnosti a pořadí je určeno podle počtu hostovaných .cz domén, dle statistik CZ.NIC.

Společnost Hosting Cena/měsíc
WEDOS Internet, a.s. NoLimit 25 Kč
FORPSI
ACTIVE 24 Komplet 49 Kč
ZONER software, a.s. WordPress 85 Kč
Český hosting (THINline interactive, s.r.o.)
Web4U, s.r.o
savana.cz s.r.o.
Stable.cz nemá
ONEsolution, s.r.o. Start 23 Kč
Ignum s.r.o nemá
Gransy, s.r.o** Start 29 Kč
Gigaserver.cz
Nethost, s.r.o. Mini 26 CZK
TELE3 nemá
BlueBoard
Ebola Ebola Basic 39 Kč
C4 nemá
Aerohosting Ultralight 35 Kč
Netio Multihosting 95 Kč
Váš Hosting ??? *
  • * Váš Hosting má v novinkách, že PHP 7.3 nabízí k hostingových tarifům, na stránce s detaily webhostingu však mají jen PHP 7.1
  • ** V rámci Subreg – nutno přihlásit se do administrace.

 

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

10 komentářů

  1. K dnešnímu dni byla nově nasazena verze PHP 7.3. Celkem tedy máme 9 přepínatelných verzí PHP 5.2 – 7.3. Verze PHP je nastavitelná pro celý účet, případně zvlášť pro každou doménu, subdoménu nebo i adresář.

    1. Bohužel na těch jejich šílených stránkách se mi to nepodařilo dohledat. Nemají tam nikde konkrétní parametry.

        1. Dokud to nebudou mít na oficiálních stránkách tak to nemá cenu řešit. Na tom odkaze ani není potvrzení že se jedná o oficiální web, vlastně tam není vůbec nic.

  2. Od minulého týdne nabízí IGNUM webhosting s PHP 7.3 ve všech svých variantách. Během tohoto týdne bude info doplněné i na webu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.