Co se událo na českém hostingovém trhu v prosinci 2019

Prosinec minulého roku byl ve znamení příprav na zdražení .cz domén, které jsou v u nás nejvíce používány. Někteří registrátoři toho využili na propagační akce, kdy motivovali zákazníky aby prodloužili na 10 let. Jiné to jen oznámili jako fakt. Zbytek měsíce pak byl ve znamení blížících se svátků a přání všeho nejlepšího do nového roku.

Active24

Active24 vydal na Vánoce nové REST API pro ovládání jejich služeb.

Endora

Endora zdražila .cz domény na 219 CZK (o 20 CZK).

Forpsi

Forpsi i přes vánoce jeli akce na domény. Na každou adventní neděli si připravili slevu na jinou. V akci měli .cz (za 125 CZK), .cloud za 25 CZK,

Forpsi navýšili ceny .cz domén o 20 CZK a registrují je za nákupku (145 CZK), prodlužují s menší marží za 149 CZK.

Gigaserver

Gigaserver měl v prosinci akci na .eu domény za 29 CZK s kupónem EUSKOROZDARMA.

Gigaserver se rozhodl přispět k bezpečnosti .cz domén hromadnou aktivací DNSSEC u domén svých zákazníků. Během jednoho dne tak graf domén s DNNSSEC na stránkách CZ.NIC poskočil o 17.856 kousků. V současné době je chráněno DNSSEC  54,62 % .cz domén.

Netio

U Netio rozjeli tradiční vánoční cashbackovou akci. Tedy za nákup služeb v prosinci dostanete část peněz zpět a to až do výše 2K CZK (80 EUR). Na diskuzním fóru slíbili že v roce 2019 akci zopakují, takže si můžete naplánovat prodloužení služeb na prosinec.

OneBit

OneBit nasadil pro zájemce PHP 7.3.

Zdražení .cz domén bylo u OneBit na 145 CZK, tedy o 20 CZK.

Stable

Stable zdražil .cz domény o 20 CZK na 190 CZK, k tomu vydal i návody jak prodloužit o 10 let, aby jejich zákazníci ušetřili.

Subreg

Subreg hledá síťaře se znalostmi routování, BGM atd.

Subreg rozšířil svůj WorldHosting do 25 lokalit na světa. Kompletní seznam států naleznete na jejich stránkách.

21.12 vyhodnotil Subreg soutěž o letenku. Každý kdo si registroval doménu, měl možnost vyhrát letenku do země podle její koncovky. Vítěz nakonec poletí do Brazílie.

Váš Hosting

Váš Hosting se pochlubil že už mají u všech služeb PHP 7.3 – jak hostingy, tak i VPS. U sdíleného hostingu jsem to tuším zatím nikde neviděl (jen jako testovací variantu). Tuším že tak byli první (7.12).

VShosting

VShosting se pochlubil že jejich přenosy do NIX vzrostli o 30 %.

Wedos

Wedos na svém blogu zveřejnil, že plánuje B2B/VIP služby. A o co půjde? Balíčky na míru, osobního obchoďáka – individuální přístup a SLA. S příchodem jejich cloudové služby se to dalo očekávat. Navíc v roce 2019 zřejmě dokončí a spustí druhé DC2, kde už běží proces certifikace TIER IV.

Wedos .cz domény zdražil o 20 CZK a i nadále je prodlužuje a registruje za nákupní ceny (145 CZK). Zdražení oznámil ve “smutném emailu”, který byl psán fontem comic sans a obsahoval old school smajlíky s legendou co znamenají pro novou generaci, která je nezažila. Udělal jsem vám screenshot, protože něco podobného jsem zatím nikdy neviděl (Z obrázku je odstraněn velký reklamní banner.

Tento email obsahuje i odkaz na článek Národní registr CZ.NIC zdražuje .CZ domény, kde Wedos rozepisuje do detailů jak budou zdražovat. Zároveň je CZ.NIC kritizován za krátkou dobu, kterou registrátorům na přípravu dal a nevhodné datum. Je pravda že většina registrů zdražuje uprostřed roku, nikoliv na přelomu kalendářního roku. Wedos pak ještě z pozici hostingové jedničky a druhého největšího registártora .cz domén rozebral problematiku zdražení v článku Zamyšlení nad zdražením .CZ domén. Místo zdražení navrhuje aby domény naopak zlevnili a vysvětluje proč. Článek obsahuje i veřejný vzkaz (výzvu) pro CZ.NIC. Jedná se snad o jediný opravdu kritický článek namířený proti CZ.NIC kvůli zdražení domén, pokud nepočítám ten můj.

Wedos měl v mimořádné akci jejich dedikované servery za 888 CZK. Zbývalo posledních 21. V rámci diskuze na Twitter prozradil že nás brzo čeká migrace na rychlejší servery a vylepšená verze Extra s lepšími parametry.

Další článek na Wedos blogu byl o dlouho plánované službě VMS. Měl by to být spíše webhosting na vyhrazeném VPS ON, s možností škálovat až na 4 jádro 3,4 GHz, 64 GB RAM a 980 GB NVMe SSD. Oproti NoLimit spousta věcí povolena resp. nastavitelná. No uvidíme na VMS od Wedos čekáme už dlouho.

Wedos na Vánoce nakonec přeci jen rozjel velkou slevovou akci. Dokonce byl i dlouho očekávaný kupón na prodloužení.

Tweet měsíce

Čekal jsem že bude jednodušší vybrat tweet měsíce, zvláště z přání k Vánocům, ale nějak jsem mezi nimi nenašel žádné originální. Takže prosincovým vítězem je pozvánka Stable pro své fanoušky na vánoční punč. Podle mě skvělé PR.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.