Co se událo na českém hostingovém trhu v říjnu 2018

V říjnu se moc zajímavostí ani novinek nepublikovalo. Asi si hostingy všechny zajímavosti šetří na prosinec, kdy shrnou co se stalo a co plánují 🙂

Active 24

Active 24 volá po používání DANE (DNS-based Authentication of Named Entities).

Gransy/Subreg

“Brutální” DDoS útok si užili i u Subregu na jejich DNS infrastrukturu. Podle komentářů zákazníků na Twitter trval 40 minut. Důsledkem útoku museli odstavit jeden z nameserverů (NS5) v Maďarsku. Samozřejmě o bezproblémový chod se v takovém případě postarají další nameservery. V případě Subreg jich mají hned čtyři.

V říjnu také změnili oficiální název Gransy s.r.o. d/b/a subreg.cz na Gransy s.r.o.. Odvážné rozhodnutí, vzhledem k počítám stovkám smluv s různými registry.

V nezávislém testu na dnsperf.com se Anycast DNS Gransy umístil na 19. místo (v současné době 20.) z 39 testovaných, Zajímavé je že překonal třeba Google anebo Verisign. V testu měli rychlost dotazu na nameserver z více jak 200 míst 43,78 ms, nejlepší byl Cloudflare s 12,58 ms. Nutno podotknout že pro Afriku mají 21,38 ms a jsou třetí. První je WordPress.com s 20,93 ms. Mimochodem jen 11 testovaných tuto lokalitu zvládá pod 100 ms. Anycast stojí 10 CZK/měsíc a součástí jsou i detailní statistiky dotazů na nameservery.

Forpsi

Forpsi oživili akci na voucher na vyzkoušení Forpsi Cloud. Ten si můžete vyzkoušet na 60 dní zdarma. Získat jej lze na stránkách forpsicloud.cz. Zároveň v říjnu uspořádali v Praze i tématický worskop Firma v cloudu zcela zdarma.

V říjnu se také objevilo hned několik tweetů propagujícíh .eu domény a EURid.

Na oslavy 100 letého výročí si však připravili akci .cz doména za 49 CZK, bez nutnosti pořídit k tomu další služby.

Stable

Stable měli akci na domény .live a .life za 70 CZK.

VSHosting

VSHosting na svém blogu vydal Master Plan, co hodlají dělat a dosáhnout v následujících letech. Z těch největších zajímavostí mi přijde, že hostují díky Shoptet 40 % všech online eshopů v ČR a SR a že chtějí do roku 2019 mít více jak 85 % nových managed služeb v cloudu. Jedním z důvodů je i rostou cena silové elektřiny.

Wedos

Po delší době se objevilo na sociálních účtech Wedos něco o DDoS útocích. Ukázali nám celkem 3 grafy. Na jednom je veden DDoS útok se špičkou 9 Gbps směřující na VPS a na dalších útoky za posledních 7 dnů.

Wedos byl pod silnými DDoS útoky v roce 2014, které značně zasahovaly do provozu služeb. Pod velkým tlakem museli postavit DDoS ochranu v hodnotě milionů korun. Tu pak v následujících letech ještě vylepšovali, podle aktuálních hrozeb. V roce 2016 na ní pak navázala ještě IPS/IDS ochrana, která chrání weby na webhostingu proti běžným útokům a přetěžování.

Co se týká reklamních akcí, tak Wedos jel akci k oslavám 100 let republiky. Byla tam spousta slevových kupónů na nové služby i jejich prodloužení. Našel se i kupón na .cz za 110 CZK a 120 CZK.  Tyhle mi ale nějak utekly :/

Wedos má od září nový blog na blog.wedos.cz, kde zveřejnil že má ve správě 300 tisíc domén a spuštění testovacího provozu IPv6 pro webhostingy.

Tweet měsíce

A Wedos to udělal znovu. Opět se montuje do politiky 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.