Co se událo na českém hostingovém trhu v říjnu 2019

Na sociálních sítích hostingů byl v říjnu spíše prázdninový provoz. O novinky a zajímavosti se podělili spíše ti, co píšou pořád. Trochu mě překvapilo, že Halloween využil tentokrát jen Wedos. Žádná narážka, fórek ani slevová akce.

Active 24

Active 24 nasadili pro svůj web TLS 1.3. Zároveň připomněli, že už jej má každý nově zřízený webhosting. Zároveň zrušili podporu TLS 1.0 a 1.1. Co se týká bezpečnostních novinek, tak A24 celkem poctivě táhne český Internet. Například jako druzí hromadně nasadili pro své zákazníky DNSSEC (začátek března 2010). Vůbec první byl Web4U (leden 2010). Třetí pak TELE3. Další začali velice opatrně až v roce 2011.

Forpsi

Forpsi propagovali na sociálních sítích opět svůj sdílený webhosting Easy. Na první fakturační období jej mají za poloviční cenu 26 CZK/měsíc. Tento webhosting jsem také zařadil do Ultimátního Testu Webhostingů. I když koukám že tam ho mám za 40 CZK/měsíc (bez slevy). Že by zdražili? V reklamách se dále objevovala služba Classic VPS.

Forpsi spustili podporu DNSSEC u .sk domén.

Ignum

Ignum má na domena.cz i svůj blog, kde trochu netradičně píše články spíše pro majitele webu, než webmastery. Což mi přijde jako velmi dobrý nápad. Ostatně v minulých přehledech jsem pár jejich článků vyzdvihl. Teď však zašli ještě dál. Udělali soupis webů s tématikou pro freelancery – Portály pro freelancery. Ukažte, co umíte. Možná si říkáte, že to nic extra není, protože to je běžné pro magazíny a blogy. To ano, ale ne pro firemní blogy. Tam se pracuje s publikem trochu jinak. Nechcete se například spojovat (odkazovat) na jiné značky pokud spolu nejste nijak propojeni (třeba obchodně). Na druhou stranu jak zaznělo výše, Ignum to dělá jinak. Tak proč ne?

Hosting Solutions

V říjnu představil Hosting Solutions nové tarify pro WordPress. Ty jsou pojmenovány souhrnně WordPress Hosting. Víceméně se jedná o klasiku – instalátor, nějaké pluginy a slib podpory co pomůže s nastavením a optimalizací. Samozřejmě vše na super rychlém řešení. Levnější stojí 79 CZK/měsíc. Je pro 1 doménu + 5 aliasů, 10 GB SSD,  1 GB pro DB, denní zálohování. Mimo PHP je k dispozici i Node.js, což je zajímavé. Slabinou je 400 MB na emaily, dalších 1 GB za 50 CZK/měsíc, a zpoplatněná obnova ze zálohy 200 CZK.

 

SvetHostingu.cz

SvetHostingu.cz zvedli limit pro odesílané i přijímané emaily na 100 MB. Rozhodně odvážná volba. Podle mě osobně je to už zbytečně moc. Na druhou stranu dá se to využít třeba pro takové nestandardní zálohování tabulek.

Wedos

Wedos hned začátkem měsíce rozjel akci na .eu domény. Se slevovým kupónem EU27 byly za 27 CZK na první rok. Předpokládám, že se jedná o standardní akci ve spolupráci s EURid, kdy si registrátor může vybrat měsíc kdy bude registrovat nové .eu za snížené ceny. Většinou si to registrátoři vybírají v prvním polovině roku.

Wedos je známý tím, že jednou za rok udělá obří akci na své služby spojenou se soutěží o lákavé ceny. Dříve se hrálo o auta, 111 notebooků anebo zájezdy. Tentokrát si výhru budete moct výhru vybrat. Buď iPhone 11 Pro anebo dovolenou v hodnotě 30K CZK. Hraje se také o Notebook a 101 balené energetických nápojů Wedos Energy. Jako i v minulých letech soutěžní otázka není jen o náhodě. Více informací najdete na wedos.cz/vanoce2019.

Wedos se daří i s jejich projektem help.wedos.cz, který rozjel přes pár měsíci. Začátkem října na něm byla položena 1000. otázka. Myšlenka diskuzního fóra, kde pomáháte ostatním s jejich weby se mi velmi líbila už od začátku, a proto zkouším také přispívat. Popravdě od dob slávy Webtrhu už jsem si ani nemyslel, že něco podobného může vzniknout a rozjet se. Ono je celkem komplikované dostat na jedno místo lidi, kteří chtějí pomáhat a zároveň další co potřebují pomoct. Wedos má dostatek obojího. Schoval chat i kontaktní formulář (jsou v detailu služby jako ikonky) a zvýraznil jejich nový projekt. Denně se tam objevují desítky otázek. O odpovědi se pak stará nejen zákaznická podpora. Viděl jsem tam odpovídat i programátora. Jen je tam hodně řekněme jednodušších otázek.

Jedna věc co mi u help.wedos.cz vadila, bylo uzavření fóra. Pro čtení odpovědí musel být člověk přihlášený, což byla opravdu škoda. Jednak pro lidi, co hledají odpovědi ve vyhledávačích, a také pro Wedos, protože přicházeli o návštěvnost z vyhledávačů. V říjnu celé fórum otevřeli jak pro návštěvníky i vyhledávače.

Nový projekt help.wedos.cz obsahuje i sekci s návody. V říjnu přibyly články Optimalizace WP | 8. Nefunkční web a Zálohování webu – obecné.

Dále se Wedos pochlubil, že ve své znalostní bázi mají 301 článků. Od října je navíc můžete ohodnotit, zdali Vám článek pomohl anebo potřebuje vylepšit.

Wedos chybí lidi pro další expanzi a vývoj a že těch služeb mají rozdělaných 🙂 Tak pokud někdo chcete pracovat pro jedničku na trhu tak zkuste wedos.cz/kariera

Tweet měsíce

Tento měsíc nebylo moc z čeho vybírat. Naštěstí to hned na začátku “zabil” Wedos, když se podělil o historku, jak mu byla zamítnuta reklama kvůli podezření na “Víkendové drogy”. V každém případě by to vysvětlovalo proč je jejich energiťák, tak oblíbený, že jej musí dovážet po kamionech 🤨


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

3 komentáře

  1. Začal jsem sem chodit kvůli testům. Člověk se z nich dozví spoustu zajímavých věcí. Tyto přehledy většinou jen proletím, ale teď se musím zastavit. Na twitter mi to přijde celkem živé a jsou tam i potenciální zákazníci, proč do toho ty hostingy neinvestují? Jejich reklamy vidím všude na IT webech a to je určitě stojí nemalé peníze. Napsat příspěvek na sociální sítě s nějakou zajímavostí nezabere tolik času. Když na to kouknu, tak tam je jen Active 24, Forpsi, Ignum a Wedos. To jsou velké značky. Ostatní na to nemají lidi?

  2. Ten helloween tento rok odflákli i u wedos. Čekal jsem nějaké limitované slevy. Před dvěma roky měli 25 % slevu na prodloužení a cz za 99 Kč. Ale zase se mi líbila grafika jak tam prší i ten design stránky.

  3. Přesně fandím WEDOS a jejich helpu. Konečně je tu fórum, kde se pořádně moderuje. Nejsou tam žádné trollové jen slušné diskuze. Členové si navzájem radí a pomáhají. Je to krásná ukázka jak by mohl vypadat Webtrh, kdyby se moderovalo. V článku ještě chybí že zavedli podpisy pro aktivní přispěvatele, což také na Webtrhu chybí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.