Co se událo na českém hostingovém trhu v duben 2020

V dubnu už hostingové společnosti byly aktivnější.

Active 24

Active 24 je jedna z mála společností, která u nás prosazuje protokol DANE (DNS-based Authentication of Named Entities). Jedná se o způsob jak propojit certifikáty TLS se systémem DNS resp. DNSSEC. V dubnu do celkových statistik přidaly společně s Loopia Group (skupina společného vlastníka) 150 tisíc domén pod jejich správou. Celkově DANE vyiužívalo koncem března 1,88M domén. Dalším významným českým podporovatelem DANE je WEB4U a OneBit.

Ebola

Malá nenápadná vychytávka, která však může rozhodnout o tom, kam své klienty dáte.

Forpsi

Forpsi spustili ve své znalostní bázi seznam návodů ke cloudu. Doposud jich tam mají 9.

Gigaserver

Gigaserver postihl 21.4  od 6:00 do 6:30 výpadek části webhostingových služeb.

HostingSolutions

HostingSolutions přidali podporu PHP 7.4 a PHP Composer  pro sdílené webhostingy. Zavedli i dvoufaktorovou autentizaci pro přihlášení do administrace.

Ignum

Ignum přes web domena.cz cílí články na trochu jiné publikum než je u hostingových firem běžné. V dubnu přidali:

PR si tak jedou jinou cestou něž ostatní, což je nepochybně zajímavé.

Ignum propagoval doménu .org, .me, .cloud

ONEbit

ONEbit popsali přechod na homeoffice v článku na svém blogu. Co mě zaujalo je zmínka, že koronavirová krize neměla vliv na počet požadavků na zákaznickou podporu.

ONEbit v dubnu propagoval .sk doménu a další koncovky, zvláště nTLD.

ONEbit upozornil své zákazníky že v důsledku změn politiky šifrování spojení Google v dubnu 2020, mohou při odesílání zpráv přes Gmail narazit na chybu:

TLS Negotiation failed, the certificate doesn't match the host., code: 0

Roští

Roští nám dali k nahlédnutí aktualizaci administrace.

Roští připravili velmi hezký článek o infrastruktuře jejich chytrého hostingu.

Stable

Stable přidali do administrace možnost překladu přes Google Translator. Slibují si od toho větší využívání zahraničními uživateli.

Stable v duvnu propagovali také nTLD konkrétně .organic.

Subreg/Gransy

Subreg dokončil akreditaci .nu domén (Niue – ostrova v Tichém oceánu s 1445 obyvateli).

Nejvýraznějším příspěvkem za duben bylo ostré prohlášení Subreg o ukončení poskytování odchytu domén s ohledem na přístup CZ-NIC. Více informací najdete v článku Prodané .cz domény 6. – 12. dubna a jedna věc o které bych rád napsal.

Superhosting

Superhosting se začátkem dubna potýkal s výpadkem napájení v datacentru TTC. Problém u 98 % serverů vyřešili za cca 20 minut. Nakonec se ukázalo, že problém způsobyla série lidských chyb nikoliv technologie. Společnost TTC Teleport (provozvoatel DC TTC) k celé události vydala veřejné vyjádření.

TELE3

Líbí se mi jak TELE3 nacpe do krátkého tweetu, že mají nový server, zpropagují službu, že umí http2, staré i nejnovější PHP a ještě to zaobalí k nějaké aktuální události anebo trendu.

Váš Hosting

Váš Hosting se věnoval koronavirové krizi celkem dost. Většina příspěvků se mi moc nelíbí, ale návod Jak a proč nainstalovat Moodle, který pomůže učitelům, firmám a školám se jim fakt povedl.

VSHosting

VSHosting na svém blogu vydal článek jak chrání své datacentrum ServerPark. Jedná se spíše o obecné informace.

Wedos

Wedos i v dubnu zveřejnil statistiky jejich komunitního webu help.wedos.cz. Počet uživatelů přesáhl 7,5K, 443 nový otázek, 826 odpovědí, 217 komentářů. 42 % odpovědí bylo v rámci komunity. Musím uznat že se tam objevují celkem zajímavé otázky i odpovědi. Zatím jich není moc, ale párkrát za týden se tam něco objeví.

Wedos na blogu publikoval dlouhý článek I přes omezení jedeme dál – nové racky, nový motorgenerátor, nové výzvy, o tom jak fungují  i přes koronavirovou krizi.

V dubnu Wedos dokončil úpravu sítě. Pochlubili se že úpravy zajistí přepočet routování do 200 ms. Úpravy v síti jsou také důvodem, proč si mohli dovolit navýšit garantovanou rychlost u VPS OB ze 100 Mbps na 200 Mbps. Úpravy byly také nezbytné pro další plánované služby (GEO IP filtrace, Anycast, CDN …).

Wedos připravil ze svých statistik velmi hezkou komentovanou infografiku, kolik toho utáhne jejich hosting a jak rychlé jsou weby na něm – Jak rychlé jsou weby u WEDOS anebo kolik zobrazení má nejnavštěvovanější web na NoLimit?. Rozhodně stojí za přečtení.

Tweet měsíce

Internetové mémy jsou jasné vítězství!


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

  1. Roští.cz blog jede. Spousta užitečného know how. Nedávno jsme zrovna probírali otevřenost IT společností a shodili jsme se, že firemní blogy, kam píšou lidi z IT jsou základ. Ono je to znát na obsahu i stylu. Markeťáci jsou fajn, ale často moc netuší o čem píšou. Nejlepší je teď blog.rosti.cz jinak doporučuji heurekadevs.cz a blog.nic.cz. Z hostingovek mám ve čtečce ještě blog.wedos.cz tam bývalo hodně vaty a chodil jsem tam hlavně na fotky hardware, ale zlepšili se i obsahem. Ukazují více grafů i jak to chodí na pozadí. Ta detektivka s útoky mě výslovně bavila číst. Díky těmto přehledům jsem našel i blog Váš Hosting, ti píšou době. Jinak doporučuji sledovat lidi z Active24 přes sociální sítě. Na blog toho moc nepíšou, ale občas jde něco mimo a stojí to za přečtení.

    1. Děkuju. Snažíme se… Kombinujeme odbornější obsah s rozhovory a lehčím čtením. Chceme inspirovat klienty k novým možnostem využití serverů. (když už ho mají, proč na něm nejet třeba next cloud…)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.