Co se událo na českém hostingovém trhu v březnu 2021

Tento měsíc “trochu” se zpozděním 🙂

Musím říct, že v březnu vyprodukovaly hostingové společnosti opravdu velké množství textů a článků. Ať už přímo na blogu anebo rozšířily své návody/znalostní báze. Kvalita je přitom velmi dobrá, dokonce jsem si říkal, že začínají i konkurovat odborným IT magazínům, které to dlouhodobě táhne spíše k obecnějším tématům se širším záběrem. Pokud máte Twitter tak můžete sledovat seznam České hostingy, případně si tam vyberete koho konkrétně sledovat. Tento měsíc za mě určitě Roští, Subreg, Váš hosting, VSHosting a Wedos.

Forpsi

Forpsi trápí pravidelné phishingové útoky jménem jejich společnosti. Brání se tomu osvětou Rybářská sezóna vrcholí, aneb phishing je stále s námi… a přidáním elektronického podpisu k výzvám k úhradě. Dlouhodobě je to asi jediný správný postup. Umím si představit, že do budoucna by všechny e-maily obsahující slova jako “faktura”, “výzva k úhradě” atd. musely být elektronicky podepsané jinak by je poštovní klient označoval za podezřelé. Klidně by ještě mohl kontrolovat uvedenou společnost v textu emailu a na koho je podpis vystavený, ale to je spíše téma k diskuzi pro tvůrce e-mailových klientů.

Forpsi i tento měsíc propagoval domény .eu a .cloud. Nevím jak .cloud, ale podle mých měření se jim propagace .eu vyplácí. Hostují 10,68 % .eu domén z českých ISP, což je řadí na druhé místo.

ONEbit

ONEbit také propagoval .eu doménu. Cena registrace 30 CZK je jedna z nejlepších na trhu. V dubnu by však měl mít EURid akci a nabízet .eu akreditovaným registrátorům za 0,99 EUR.

Gigaserver

I Gigaserve využil akci SK-NIC a nabídl .sk doménu za 109 CZK.

Roští

U Roští přidali PHP 8.0.3 a opcache u všech nabízených verzí PHP.

Subreg/Gransy

Gransy spustili web domenovinky.cz, kde chtějí formou minizpráviček informovat o novinkách v oboru. Zatím aktivně novinky přidávají 🙂

Subreg už také dochází trpělivost s PayPal

Váš Hosting

Váš Hosting přidal návody:

VSHosting

Wedos

Asi největší novinkou u Wedos je získání dvou nových ISO certifikací ISO 27017 – Kontrola zabezpečení cloudových služeb a ISO 27018 – Ochrana osobních informací ve veřejných cloudech.

Wedos zveřejnil fotky úložiště HPE 3PAR StoreServ Storage, s kterým si začíná hrát. Do budoucna by na něj měla být přesunuta řada služeb.

Wedos přidal do nabídky nTLD .beauty, .hair, .skin, .makeup a .quest. Pro ČR asi nejsou moc zajímavé, spíše je důležité že se jedná o nové kousky, které byly spuštěné teprve nedávno a Wedos je nabídl už na začátku general availability.

Wedos připomněl svou soutěž o Sony Playstation 5, které se můžete zúčastnit zakoupením anebo prodloužením hostingové služby.

Nová služba Wedos Website 6.3 pokořila metu 1K aktivních služeb. Prvotní zájem o službu byl určitě velký. Navíc Wedos nabízí i variantu zdarma. Obecně byla Wedos Website nejvíce propagovanou službou na Twitter za březen.

Wedos využil akci SK-NIC a nabídl .sk doménu za 4 EUR.

Wedos spustil službu Systém včasného varování a monitorování domén pěkně potichu. Jedná se o příplatkovou službu k doménám ve 3 tarifech. Skládá se ze několika monitoringů a testů, které mají zajistit že servery na které doména směřuje fungují jak mají. Služba je postavena na testech Wedos OnLine, které jsou hodně užitečné. Například umí odhalit když se IP adresa dostane na blacklisty, což může být fatální pokud ze serveru posíláte e-maily. Systém včasného varování a monitorování domén je takový zjednodušený Wedos OnLine, který navíc nabízí i status stránku a u vyšších tarifů API.

Popis jednotlivých testů najdete ve znalostní bázi Wedos – WEDOS EWM – Popis testů.

Další články:

Tweet měsíce

Je těžké narazit na nějaký nový a originální IT vtípek. Myslím si že ONEbit se jeden takový povedl 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.