Co má google rád?

Asi nejběžnější otázkou začínajících developerů je, kdy už konečně se dostanu na google nebo proč indexuje tak málo mého obsahu. Asi není nic tajného, že často aktualizované weby má google prostě rád. Například není výjimkou indexace tématu na webtrh.cz do 30 minut. Že se stránky z webtrhu probojují na první stránku už je však zásluhou optimalizace. Je to opravdu jen aktualizace, která urychluje indexaci googlem?

Dalším důležitým faktorem je mít přístupné různé publikační kanály. Například RSS na blogu také pomůže při rychlé indexaci. Další výhodou RSS kanálů je i jejich zohlednění u google hledávání v blozích.

Říká se, že jedním z důležitých faktorů indexace je i jakou dobu stráví návštěvník na stránce. Existuje mnoho teorii jak si to google zjišťuje. Asi nejznámější je, že čeká jestli najdete co hledáte. Pokud se ze stránky vrátíte zpět na google příliš brzo asi nesplnila očekávání. Prý je to také jedna z hlavní zbraní v boji s MFA, respektive jak rozlišit použitelnou stránku od nepoužitelné. No jestli je to pravda nebo ne, teď není podstatné důležité je uvědomit si, že právě spouštěcí mechanizmus je návštěvník. Stránky kam chodí velké množství lidí budou určitě google lákat více než stránky zapadané nánosem internetového prachu.

Teď se určitě ptáte jak ale google ví, že na stránce někdo byl? No provedl jsem už celkem velké množství testů zaměřené na indexaci a přístupnosti google k novým projektům. Google má nejraději to co si může dobře osahat. Jak docílit toho aby si google “šáhnul” v co nejkratší době jsem shrnul v článku Jak na nejrychlejší indexaci google.

Takže si to shrneme:

  • Google má rád nový obsah, který pravidelně přidáváte
  • Google má rád pokud má nad stránkou kontrolu (používejte Google Analytics a nezapomeňte stránku přidat do Google Webmaster Tools)
  • Google by rád porozuměl struktuře textu, aniž by musel chápat obsah, proto používejte různé RSS. Dají se dokonce použít v Google Webmaster Tools místo sitemap.
  • Google chce, aby uživatel našel co hledá. Nevyplatí se dávat na stránku keywordy jen proto, že přes ně chodí hodně lidí a zároveň uživatel nenajde nic jiného než ty keywordy.
  • Pokud používáte Google Anylytics nebo Adsense vyhněte se používání všech systémů, které na vaše stránky nepřivádí návštěvníky, kteří o váš obsah nemají zájem. S klesající průměrnou dobou návštěvníka na stránce si google uvědomuje že je něco špatně.

Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

5 komentářů

  1. Přínosný článek, díky za něj. A co fulltext seznamu, ten testuješ taky? Jeho postupy jsou očividně úplně jiné.

  2. U seznamu je to nějaké divné. Navíc mám pocit že za posledního půl roku udělali celkem pokrok (velkou změnu) dřív stačilo h1, co nejméně textu, tlustě keywordy a bylo to. Dneska je to zamotané. Prakticky co se líbí seznamu to google nesnáší (příklad: seo lišty).

    Rozhodně ale seznam toho víc zaindexuje. Vím že to zní divně, ale je to pravda. Jeden z experimentů co jsem dělal, generoval stránky s předpřipravených vět a vždy vložil kus dat (obecná data, nechci zacházet do podrobností, stále testuju), který jsem si naminoval robotem z anglické stránky. Google poznal že hodně věcí je vygenerováno a z cca 1500 stránek (všechno v podstatě html stránky, vygenerované robotem) zaindexoval méně jak 10%, až když na stránky začali chodit lidé (ty data jsou užitečná) tak stránky postupně přidával do indexu. Seznam byl progresivnější a zaindexoval toho daleko víc, právě z něj přišli návštěvníci, kteří rozhýbali indexování google.

  3. Trochu OT: páčia sa mi tvoje experimenty a určite nie som sám. Je málo ľudí, ktorí všetko takto podrobne skúšajú a ešte menej tých, ktorí sa o to podelia aj s ostatnými. Takže vďaka za tieto cenné informácie (vrátane tých na 404m.com).
    Inak neuvažoval si nad knihou?

  4. Jakub_mt: díky. Mě to pomáhá utřídit myšlenky a občas se najde někdo kdo v tom najde to co jsem přehlédl.
    Knihu napíšu až budu vydělávat 1K USD/den 😀

  5. No je fakt, že webtrh je indexován neuvěřitelně rychle, i do 10 minut…jednou jsem se na webtrhu na něco ptal a pak souběžně hledal přes google. Po deseti minutách byl můj dotaz na webtrhu první ve vyhledávání na google (na příslušná KW)…neuvěřitelné

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.