Může si blog vydělat na provoz?

Poslední dobou mi chodí dotazy jestli si ten nebo onen blog na sebe může vydělat. Aby jsem pravdu řekl, tak prakticky vše co má ranky nebo návštěvnost si na sebe může vydělat.

Příprava

Než se ale pustíte do samotného vydělávání je nutné své stránky trochu upravit. Odstraňte z nich všechny mrtvé odkazy (staré odkazy). Všechnu reklamu, která neprodukuje přímo zisk (výměnné bannery, lišty, seo lišty atd.). Prostě na stránce nesmí být žádný zbytečný odkaz. Pak se na ně podívejte a zkuste se vžít do pozice případného kupce. Kde by asi chtěl mít svou reklamu. Toto rozhodnutí je velice důležité, protože část reklamy budete prodávat přímo kupcům. Nejoblíbenější (ne však nejefektivnější) je header (hlavička). Většinou je nahoře nad samotným designem. Výhodou je, že zde může být prakticky jakkoliv široká reklama. Výška je ideální do 120 – 160px. Nechcete aby zastínila reklama obsah (nejsme přeci zpravodajské servery kde je na první místě reklama a až potom návštěvník.)

Další oblíbené místo je sidebar. Neboli postranní lišta. Většina blogů ma 2. Do jedné se vyplatí nahodit podélná reklama, pod ní přijdou třeba odkazy. Zvláště pokud rádi píšete delší články může působit dokonce i příjemně (stránka není poloprázdná).

Samotná monetizace

Takže máme stránku připravenou, teď nastal čas zvolit nejvhodnější reklamu. Pokud máte odborně zaměřený blog či stránky a slušnou návštěvnost (nad 10K/měsíc), vyplatí se nabídnout publikování PR článků (placený článek). Pokud se zaručíte že bude po dobu několika dní na prvním místě a přečte si ho za měsíc tak 2000 lidí, často se dá dojednat hodně dobrá cena (500 – 2000Kč). PR články jsou velice efektivní a navíc na vašem blogu zůstanou, takže firma co si jej zaplatila navíc získá permanentní odkaz. S publikováním PR článků by jste to neměli přehánět (upřimně celkem těžko se i shání, takže spíše je to dřina sehnat nějaký). Doporučené množství je maximálně jeden za týden. Samozřejmě je vhodné, aby jste mezi tím napsali tak 5 – 7 vlastních článků.

Další věc co doporučuji je přímí prodej reklam. Sice se většinou kupuje reklama s velkým bannerem (snažte se vyjednat statický – neměnící se), ale nebojte se, že to vašemu blogu uškodí. Navíc pokud bude ladit k tématu webu je to tak trochu samozřejmost nějaký ten banner tam mít. Pokud chcete nabídnout svůj reklamní prostor doporučuji webtrh.cz. Kvalitní plocha (velká návštěvnost, odborné zaměření, vyšší ranky – srank70+, GPR4+ se vždy prodají). Cena je hodně specifická. Těžko ohodnotit, pokud si nejste jistí prostě uspořádejte aukci. Doporučuji dodat informace z google analytics (průměrná doba na stránce, odkud jdou lide, přes ktere fráze lidé přichází z vyhledávačů) + všechny možné ranky (srank, gpr, alexa, počet zpětných yahoo odkazů).

Další možnost monetizace je prodej reklamních slotů přes directoglobal.com. Začněte s cenou trochu níže a pokud pujdou na dračku tak zdražujte. Zde doporučuji dát maximální dobu trvání alespoň na 3 měsíce. Podle soukromého průzkumu od lidí co opravdu nakupují velké množství reklamy chtějí za reklamu utratit minimálně XXXKč. Tedy pokud prodáváte slot za 50Kč, koupí si většinou na 3 a více měsíců. Nastavené slevy na 5% při koupi 3 měsíců taky nic nezkazíte 😉

Existuje jedno super místečko, které má hezké CR (clik rate – poměr kliknutí). To je místo pro reklamu, kde se platí za kliknutí. Na blogu se nachází nad právě čteným postem. Zde by měl být nad nadpisem Může si blog vydělat na provoz?. Pokud chcete vidět jak funguje v reálu navštivte můj blog o doménách. Klikněte na libovolný post a hned uvidíte PPC reklamu adsense. Toto umístění je nejlepší, navíc kontextová reklama kopíruje aktuální post. Není nad to když popisujete nějaký problém a zobrazí se v reklamě jeho řešení.

Závěr

Vybrat monetizaci není zas tak lehké. Někde se vyplatí střídat affiliate s PPC jinde se prostě vyplatí přímí prodej. Ale hlavně nezapomínejte na návštěvníky. Jste totiž za ně zodpovědní. Takže se vyvarujte kromě blikající reklamy i nevhodné reklamy (warez, adult, gambling, alkohol). Dobrý odborný blog s návštěvností přes 10K lidí měsíc, je schopný vydělat 1000Kč/měsíc aniž by utrpěl návštěvník nebo pověst blogu. Tato částka zahřeje provozovatele (hlavně když si každý týden dá na své návštěvníky panáka), zaplatí mu náklady na kvalitní hosting (pokud stránky vydělávají nebojte se připlatit si za kvalitu), ale hlavně může pomoct i rozvoji webu. Třeba dopřát webu kvalitní  redesign za 6000 určitě bude znát.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

3 komentáře

  1. V dnešní době (nízké ceny hostingu a domén) si na na sebe blog vydela i prodejem jednoho odkazu :o))
    Článek jsi ale pro začátečníky sepsal pěkně… Dnes už nemusí nikdo nic hledat, i ty nejstupidnější věci najde na blozích 🙂
    Za chvíli se bude blogovat o tom jak se vykadit 😀

  2. myslis ze predaj PR je ta spravna volba? neviem si predstavit aby som pisal za peniaze. blog je o tom vyjadrit sa a nie pridat clanok ktory si niekto objedna.

  3. FAKAM: PR články jsou většinou psané speciality. Navíc nikdo ti nebrání si do smlouvy (třeba i ústní/email) přidat podmínku že pod článkem bude hláška že autorem článku je společnost ta a ta. Navíc pokud s tématikou tvého webu nebude mít nic společného tak prostě nebudeš se zveřejněním souhlasit. Je to tvůj blog = tvůj pozemek = tvé pravidla 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.