Design pro MFA

Když budete dělat větší množství minisites tak zjistíte, že některé věci opravdu zdržují. Jednou z nich je registrace do katalogu a druhou právě design. Já osobně nejsem žádný grafik a tak “splácat” nějaký jednoduchý design mi zabere i hodinu a ne vždy se mi to povede. Jelikož se snažím držet co možná nejvíce low-cost tak se prostě musím poohlédnout pro šablonách zdarma. Existuje velké množství šablon. Šablony zdarma vznikají, protože nový autoři potřebují reference, anebo protože je sponzorují firmy, které takto mohou získat zpětný odkaz z velkého množství webů. V každém případě se připravte na to, že šablona bude mít na sobě několik zpětných odkazů.V žádném případě neodstraňujte odkaz na autora nebo firmu, která šablonu sponzoruje. Jednak je to neetické a jednak s tím mohou být i nečekané problémy, které u MFA, které mají být co možná nejvíce na seo očích, ale přitom ukryté před ostatními developery,  opravdu nepotřebujete. Prostě nechte odkazy tak jak jsou. Google stejně patičkám nevěnuje velkou váhu a seznamu jsou ukradené odkazy na zahraniční weby. Některé šablony obsahuji odkazy na různé W3C organizace a test validity. To většinou dávám pryč, pokud to není v podmínkách výslovně zakázáno (většina podmínek obsahuje zmínku, že nesmíte odstranit odkaz na autorův web a sponzorovaný odkaz). Dávejte si ještě pozor na některé sponzorované odkazy. Občas vedou na hazard, medikamenty nebo alkohol (google tohle nemá rád). Pokud nějaký sponzorovaný odkaz vede na podobně zaměřenou stránku místo toho volte jinou šablonu. Stejně se doporučuju zachovat i pokud má šablona více jak 2 externí odkazy. Přeci jen potřebujete minimalizovat počet odkazů na minimum i když jsou v patičce.

Osobně preferuji CSS layouty nebo tabulky. Rozhodně na minisites nedoporučuji WordPress nebo něco podobného. Ideální je kombinace jednoduchého PHP s friendly url. Ale o technologii se rozepíšu jindy. Teď jsme u designu.

Následuje seznam stránek kde seženete zdarma šablony pro MFA.

  • themebot.com – kromě klasických html šablon, zde naleznete i šablony na nejoblíbenější redakční systémy
  • oswd.org – celkem přes 2000 CSS šablon
  • freewebtemplates.com – jedna z nejstarších stránek se šablonami, kromě spousty nepoužitelných šablon zde můžete najít i velké množství nenakodovaného designu v .psd
  • styleshout.com – zaměřeno an CSS layouty
  • templates.arcsin.se – zde najdete velké množství opravdu jednoduchých templatů, které snadno přeměníte v přehledné minisites
  • free-css.com – další stránka zaměřena na CSS design
  • opendesigns.org – zaměřeno na jednoduchost
  • oswt.co.uk – velké množství jednoduchých šablon

Pokud používáte pro tvorbu MFA WordPress doporučuju kouknout na následující stránky.

  • wordpresstemplates.com – některé jsou opravdu krásné, ale nezapomínejte čím víc grafiky tím více nákladů na provoz
  • dailyblogtips.com/wordpress-themes – zde jsem vybral design pro tento blog

Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

9 komentářů

  1. Ahoj, proč konkrétně nedoporučuješ WordPress na Minisites? Mě právě přijde hrozně lehký ho na HostMonsteru nainstalovat jedním klikem, nasadit šablonu, nahrát texty a jedeme… pár pluginu pro pěkný url, dynamický keywordy a nastavení titulní stránky na některou z “pages”… prostě nainstalovaný základ může být během chvilky… nahraná šablona samozřejmě taky, ale jestli to prostě je z důvodů SEO nebo použitelnosti nebo spíš jen osobní averze. Díky.

  2. Minisites je v podstatě statický web. Který nahraješ na servr a jedeš dál. Kromě dynamické výměny odkazů a cool URl (pomocí .htaccess) není potřeba nic víc. WP je velký, využívá databázové zdroje (mysql). Samozřejmě v dnešní době plýtvání zdroji je to asi jedno.

  3. Já jsem také zastáncem WordPressu, a to z jednoho prostého důvodu. Dokážu si web udělat sám, včetně instalace. Kdybych používal css a php, tak bych to dohromady nedal. WordPress je takový jednoduchý systém, který stačí jenom upravit, přidat obsah a web je hotový. Osobně na něj nedám dopustit. S těmi nároky na zdroje je to ale pravda. Já mám třeba vlastní server, kam se mi vejde 100 – 150 menších MFA. Za server (konektivitu) platím mesíčně nějakých 1500 Kč, takže mě jeden MFA vyjde měsíčně na 10 – 15 Kč.

  4. Vembl: na MFA ve WP jsou nejlepší cachovací pluginy. Prostě pokud tam není žádný aktivní prvek (komentáře, registrovaní uživatelé) tak ti v podstatě z WP vytvoří statické stránky, které by podle tvůrce měli mít nároky jako statické html. Nevím co je na tom pravdy, ale za zkoušku by to stálo.

  5. Pokud chcete spravovat opravdu hodne mfa, pak jsou i lepsi moznosti nez je wordpress. Treba drupal s multisite nebo jinym pluginem. A pro maximalni jednoduchost stoji za uvahu take b2evolution.net To je multiblog uz v default instalaci a vsechny jedou na jedne mysql databazi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.