Proč MFA developery nemá nikdo rád

Dneska mě zaujala debata ohledně MFA na webtrhu. Nadpis zněl proč jsou MFA neetické. Přišlo mi to jako zvláštní paradox. Před dvěma dny jsem četl na blogu jednoho podnikatele z Ameriky článek o stále narůstající ceně za reklamu přes Adwords. V čem je vlastně problém? Zadavatelé reklamy chtějí svou draze placenou reklamu pouze na stránkách, které jsou vysoce specializované na jejich obor. Chtějí minimalizovat jakékoliv chybné kliky a dostat na svou prezentaci potenciální zájemce. Problém je, že takových stránek moc není. Jen velmi málo lidí dělá web o konkrétní grafické kartě nebo mobilním telefonu a pokud to nedělají pro peníze, asi si tam reklamu ani nenasadí. Velké stránky se kvůli většímu rozsahu už nemůžou zaměřit pouze na konkrétní produkt, musí psát co možná nejvíc ze široka. Zde se nakonec jako spásné východisko jeví minisites, jejich hlavním úkolem je napsat něco málo o produktu, případně navnadit návštěvníka na nový produkt a přeposlat jej tomu kdo zaplatí nejvíce za reklamu (PPC, affilate, přímí prodej). Pokud bude za klik velké množství peněz, dá se předpokládat že množství podobně zaměřených MFA bude růst a tak i zmenšovat průměrnou cenu za klik (drahé kampaně se vyklikají a dostane se i na ty s menším rozpočtem). Teoreticky by to bylo přijatelné řešení. Pokud budou dodržené obecné pravidla PPC systému (žádné podvodné kliky, skrytá reklama atd.), dalo by se očekávat, že spokojenost bude na všech stranách. Návštěvníci najdou/koupí co hledají (většina MFA má přístupy z vyhledávačů, katalogů nebo přímé přístupy – type in), zadavatelé reklamy mají v průměru levnější reklamu, google má víc peněz z reklam (dostalo se i na ty co nejsou ochotni platit velkou cenu za klik) a majitel MFA dostane svou provizi.

Vypadá to jako ideální případ že? Proč teda nikdo nemá rád MFA?

  • Zabírají místo ve vyhledávačích eshopům (eshop většinou neoptimalizuje na konkrétní produkt a nemají o něm několik normo stran textů či obrázků), majitelé eshopů si tak musí platit reklamu, ono porazit ve vyhledávání dobře udělané minisites o grafické kartě není tak jednoduché, většinou má kvalitní linkbuilding ve formě přímích odkazů z dalších MFA zaměřených na velice blízké téma (jiný druh grafické karty, nebo úplně stejný s jiným textem). Navíc průměrné úspěšné minisites je v českých podmínkách zaregistrováno do více jak stovky vyhledávačů a katalogů. Často tak mají víc odkazů než eshop.
  • Hodně MFA jsou jen vytapetované stránky s reklamou, často si je lidi pletou s parkovací stránkou. Takto vznikla fáma o tom, že zabírají kvalitní domény. Ve skutečnosti to jen majitelé zaparkovali, než seženou kupce nebo vytvoří projekt. Nejedná se o klasické MFA ale parkovací stránku.
  • Žádný informační obsah. Tady je těžké se přít. Pokud MFA není vytvořené opravdu na profesionální úrovni tak opravdu platí méně textů = větší click rate. Profesionálnější řešení se snaží mít méně reklamy, ale zato co možná nejvíc legálně nabádat návštěvníka ke kliknutí (pozicování, design, vnoření do textu bez rámečků atd.)

Našlo by se určitě více argumentů proč jsou špatné. Já se snažil vybrat ty nejvíce probírané. Pokud máte nějaký další napište je to vlákna na webtrhu, jehož URL je na začátku tohoto postu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.