Standartní rozměry reklamy

Pokud chcete prodávat na stránkách reklamu, musíte vědět co vlastně prodáváte. Existuje pár zavedených standardů, které lidé běžně při nákupu hledají. Přeci jen kupec má připravených pár kousků, které by rád nasadil a klidně vám mohu zaručit, že radši než by investoval peníze do nového formátu tak si najdete jinou nabídku. Přeci jen nabídky je stále více než poptávky tak proč to potenciálním zákazníkům neulehčit.

Horizontální reklama

  • Leaderboard (728 x 90) – velký reklamní banner většinou umístění v hlavičce webu. Často úplně nahoře. U těchto bannerů si dávejte pozor, často mohou být poměrně velké a zpomalovat celkové načítání webu.
  • Full Banner (468 x 60) – klasický banner. Nejrozšířenější verze. Potenciální kupec jich bude mít určitě nejvíce. Často se jich na stránce nachází i několik. Při tvorbě MFA doporučuji dvát na tento reklamní formát zřetel.
  • Half Banner (234 x 60) – poloviční banner. Využívaný zejména v postranních lištách.
  • Micro Bar (88×31) – také známý jako ikonka. Dříve se používal tento formát hojně v ČR na výměnu odkazů. Dnes se už preferují klasické textové odkazy. Stále je ale hojně používán u hráčské komunity.

Obdélníky a Čtverce

  • Square Button (125×125) – klasický čtverec. V posledních letech díky přechodu z 800×600 standartu dělaní stránek na 1024×768  se stále více používá v postranních lištách. Většinou jsou dva vedle sebe. Moderní WordPress šablony upravené pro reklamu mívají často v postaní liště prostor na 6 (2×3)těchto reklamních ploch.
  • Rectangle (180×150) – klasický obdélník. Většinou se dává do postranní lišty na oddělené menu od odkazů.
  • Medium Rectangle (300 x 250) – střední obdélník. Na tento druh reklamy potřebujete mít speciální místo. Do postranní lišty se většinou nevejde a tak ho často nacházíme přímo v textu, nebo obsahu stránky.
  • Large Rectangle (336 x 280) – velký obdélník. Podobně jako Medium Rectangle se nachází buď v textu článku, anebo na speciálních místech (přihlašovací formuláře, potvrzení o úspěšném provedení úkonu, po odlogování, stránky s chybami jako 404, 403 atd.). Nepodceňujte tento reklamní formát mnoho afiliate firem má nejagresivnější reklamu právě v tomto formátu a po odlogování návštěvníka z aplikace může mít celkem slušný clik rate

Vertikální reklama

  • Skyscraper (120 x 600) – mrakodrap. Velmi oblíbená forma reklamy. Spousta designu, která stále používá standart 800 x 600 jej můře nasadit na bok.
  • Wide Skyscraper (160 x 600) – širší verze mrakodrapu. Rozhodě tento druh reklamy nepodceňujte. Své místo si najde například na titulní stránce blogu, kde je pod sebou standartně 10 příspěvků.

Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

  1. Ahoj, v článku to máš aspoň na zběžné prolétnutí dobře, ale do nadpisu se vloudila chybička – správně by tam mělo být standardní.
    Jinak se mi moc líbí wp theme, který si použil, moc příjemný. A zajímavý počin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.