PPC vs Directoglobal

Spousta lidí se mě ptá jestli nasadit directoglobal na místo adsense. Moje odpověď je vždy záleži na stránce, zaměření, tématu a návštěvnosti. Directoglobal je trochu jiná liga než PPC. Má úspěch tam, kde adsense hodně zaostává (malá návštěvnost a dobré ranky, velká návštěvnost bezcenné keywordy). Pokud by jsem měl přemýšlet o konkurenci pro directoglobal tak by jsem volil přímí prodej (pokud je cena reklamní plochy, alespoň v řádech stokorun za měsíc) anebo affiliate program. Ten by se vyplatil zvláště u dobře cílených webů. Můj osobní názor je, že weby s větší návštěvností, kde jsou namixování lidé různého věku, vzdělání a zájmů mají větší šance na výdělek u directoglobal než PPC. I když adsense teď přišlo s lepším cílením, takže těžko říct (zatím se o výsledcích moc nepíše). Directoglobal má také výhodu v stálosti příjmů, což pro větší projekty, které mají náklady může být lepší.

Jak je tomu, ale na bitevním poly low cost projektů? Nemám teď na mysli klasické MFA, tam vede jasně PPC. Teď spíše se chci zaměřit na minisites, které mají CTR < 10%. Tento měsíc jsem si celkem zatestoval a musím říct, že při dobrém cílení vychází u minisites lépe adsense než directoglobal. Já mám většinu minisites konstruováno, aby vydělávaly 100Kč/měsíc. U directoglobal to je 5 prodaných slotů po 24Kč kus (20Kč jde ze slotu pro mě). Problém je, že lidé chtějí u directoglobal na oplátku buď ranky nebo návštěvníky. Zajištění ranků chvíli trvá a jakmile se začne zobrazovat reklama directoglobal přenos ranků na další minisites slábne. U PPC nedochází ke ztrátě ranků, ale zase je nevyužijete. Na jedné farmě, kterou teď buduju speciálně pro directoglobal jsem nasadil adsense. Jedná se o naprosto legitimní minisites. Je tam jen jedna reklamní jednotka adsense na otestování. Celkem je ve farmě 12 domén. Nejlepší má za duben 132 návštěv (42 sekund v průměru na stránce, 88,6% z vyhledávačů) 302 zobrazení reklam a výdělek 1,53USD. Celkem ujde na to, že celý projekt byl původně jen test na přenos ranků. Aby se ale mohl tento low cost projekt měřit s directoglobal musela by každý doména na farmě vydělat alespoň 3 USD/měsíc. u directoglobal se snažím udržet počet prodaných slotů na 60%. Osobně si myslím, že na to některé domény z farmy mají, ale tomu zbytku zůstanou jen ty ranky (mají buď malou návštěvnost nebo kliky s hodnotou pod 0.05USD). Takže buď je budou ostatní dotovat, anebo na nich nasadím directoglobal. Ještě uvidím. Hodlám farmu rozšířit o dalších 8 tématických kousků. Tak jsem zvědaví jestli je to posune ve vyhledávačích, což by samozřejmě zvednout příjmy.

Pro osobní blogy v ČR mi nejlépe sedí directoglobal. Pokud měsíčně nemáte přes 50K návštěv tak nic lepšího asi nenajdete. U specificky zaměřených blogů je to otázka. Přes 30K/měsíc se dostává velcie těžko a k pomyslné 50K/měsíc, kde by už stálo za to kontaktovat nějakou reklamní agenturu je to moc daleko. Adsense tady může dosánout hezkých čísel, ale otázkou je jestli bude dostatek tématické zajímavých reklam i pro návštěvníky. Pokud má blog dobré jméno (třeba jméno blogera, který je v oboru úznávaný) tak je i prestižní na něm mít reklamu. Otázkou pak je jestli ten člověk bude mít čas každý den blogovat, anebo si chtít prznit blog reklamou za pár tisíc.

Například pro blog o módě nebo hubnutí s návštěvností 200 – 1000 by jsem volil adsense před directoglobal. Pro blog o hrách zase directoglobal a PPC dávat pod článek. Samozřejmě u dobré monetizace nemůžete vsázet pouze na jeden druh výdělku, ale je nutné při přípravě projektu už s nějakou počítat a popřípadě k tomu uzpůsobit design (moderní design o hrách určitě snese animovaný banner, většina uživatelů bude mít rozlišení nad 1024×768 takže není problém nasadit velké bannery).

Když si to shrneme:

  • osobní, nespecializované blogy – directoglobal
  • odborné blogy (jak na win XP, hosting, domény) – ze začátku PPC, postupně přejít na directoglobal
  • blogy pro BFU (hubnutí, móda, vaření) – PPC (BFU rádi klikají)
  • diskuzní fóra – přímý prodej/directoglobal (pokud se bude jednat o sitewide odkazy u fór jsou to tisíce odkazů)
  • low cost blbinky (jak se ožrat, minihry, kalkulátory) – directoglobal
  • low cost minisite – záleží na návštěvnosti a specifikaci, čím víc lidí a dražší keywordy tím více PPC, čím lepší ranky tím více directoglobal
  • MFA – PPC, affiliate

Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

5 komentářů

  1. Môžem sa spýtať že prečo “odborné blogy (jak na win XP, hosting, domény) – ze začátku PPC, postupně přejít na directoglobal”?

  2. kletely: o tomto se píše totiž všude, je tedy dostatek reklamních ploch a cena jde dolů. Navíc návštěvníci nejsou žádní BFU, spousta má zapnutý bloker reklam nebo je instinktivně ignorují. Ono je to trochu složitější, pokud máš nějaký dražší keyword (zálohování dat, servrová řešení pro firmy) a hodně návštěv z vyhledávačů tak by jsem volil PPC. Ono by bylo ideální řešení asi affiliate. Ale nejlepší mi přijde přímý prodej, což je vlastně directoglobal. Z PPC máš většinou 20 – 40%. Navíc v pozdějších fázích můžeš nabídnout i hezké ranky, které ti PPC nezhodnotí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.