Chytáme uživatele pomocí Fishing Net

Už delší dobu jsem neprozradil žádné hezké know how nebo nápad. Poslední dobou se nějak rozmáhají jednostránkové MFA parkovací stránky a tak jsem se rozhodl zveřejnit jedno takové polotajemství.

V jedné mé oblíbené onlinovce Runescape může váš charakter používat Big Fishing Net, pomocí sítě dokáže na jedno rozmáchnutí chytnout až 3 věci naráz. Jsou to různé ryby, seaweed, lasturu nebo truhličku s pokladem. Prostě chytáte na rozdíl od ostatních metod několik druhů ryb či věcí naráz. Na internetu existuje něco podobného. Pomocí kvalitního onpage seo bez velkého množství odkazů je možné odchytávat lidi na které konkurence moc neoptimalizuje, protože se jí to nevyplatí. Naše rybářská síť za měsíc chytne třeba jen několik jednotek uživatelů, kteří hledají odpověď na hodně konkrétní problém, ale čím větší naše síť je tím více jich můžeme chytnout.

Jako příklad takového projektu si zvolíme odpovědí kolem nějaké hry. Třeba už zmíněný Runescape. Uděláme si průzkum co lidi hledají ve vyhledávačích. Není to moc jednoduché protože hledáme otázky z měsíční hledaností v řádů jednotek. Jako systém nám může posloužit WP anebo ještě lepe PHPBB, důležité je mít perfektně odladěné on page faktory. Například u PHPBB budou názvy vláken: Jak chytat pomocí Big Fishing Net, Aktualizace Runescape, Random event Mime, Blue Party Hat cena, Minning šance na gem atd. Prostě otázky co lidé zadávají do vyhledávání. V samotných vláknech je pak popsaná otázka a zvýrazněná klíčová slova. V reakci na vlákno pak je uspokojivá odpověď. Klidně můžou být jen příspěvky admina. V podstatě každé vlákno je kus naší sítě. Vláken můžou být tisíce. Pokud na každé přijde za měsíc v průměru deset lidí pak naše návštěvnost bude v řádech desítek tisíc. Pokud budou odpovědi kvalitní (podrobné, či step by step), zvláště na technické otázky, určitě se dočkáme i backlinků z diskuzních fór. Často se totiž používá metoda, že někdo položí otázku, jiný člověk jí zadá do google a hodí odkaz na konkrétní odpověď. Nejlepší výhodou je, že nemusíte všechny odpovědi vymýšlet. Pokud už někdo podobný problém řešil (na jiném foru) můžete jej prostě překopírovat a dole pod něj dát odkaz na původní zdroj (popřípadě web), jen zřídka se majitel webu zlobí a autorovi příspěvku je to většinou jedno. Často bývají fóra pod heslem a crawleři vyhledávačů k nim nemají přístup, pak získáte unikátní obsah. Je samozřejmě slušností zmínit autora a odkaz na web, popřípadě příspěvek pokud to jde. Snažte se ale mít alespoň 70% textů na webu unikátních, jednak se nevyhnete nařčení že vše kopírujete a také budete mít problémy s případnou penalizací od google.

Můžete takto řešit různé problémy tikajících se třeba hardware. Pokud firma vydá oficiální řešení problému tak stačí text okopírovat a přidat odkaz na zdroj popřípadě přímo na firmu. Rovněž shrnutí zajímavých článků + odkaz na ně vám nikdo nebude mít za zlé, zvláště pokud se vyškrábete na návštěvnost v řádech tisíců za den. Menší blogeři budou za další čitatele určitě rádi.

S monetizací takovéhoto projektu je to trochu těžší. Většinou máte stovky až tisíce stránek. Ideální by asi byl affiliate nebo adsense. Prodej odkazů je poměrně škoda, protože sitewide odkazy jsou zde obrovská síla a najít kupce, který by tomu uvěřil a zkusil to dá zabrat. Pokud chcete prodávat odkazy z hlavní stránky tak všechnu šťávu musíte směřovat sem. Po pár letech není problém mít GPR 5+. Tento druh stránek má asi nejjednodušší získávání GPR (přirozený linkbuilding má google opravdu rád), ale nějaký ten rok to potrvá. Jestliže chcete tento projekt využít na podpoření jiných projektů, tak se snažte rozlévat šťávu rovnoměrně a pak dát sitewide odkazy. Získáte tak masivní odkazovou základnu, která vás katapultuje na seznamu a na google zřejmě pošle do sandboxu. Proto využívat s rozvahou. Osobně s tímto druhem projektu nemám v monetizaci zkušenosti a musel by jsem pořádně zaexperimentovat.

Pokud se rozhodnete do něčeho takovéhoto jít uvědomte si, že to není práce na jedno odpoledne jako MFA web. Než se začnou objevovat první úlovky potrvá to týdny a vy budete pořát přidávat další a další odpovědi na otázky (vytvoříte contextu na několik stovek MFA). Teprve za několik měsíců to začne fungovat. Pokud budete aktualizovat informace, odpovídat na nejnovější otázky a linkovat články začne návštěvnost narůstat. Myslím, že lidé dokáži ocenit pokud někde dokáží získat kvalitní obsah.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

10 komentářů

  1. jj, Runescape som hral aj ja, dokonca som si raz zakupil aj member ucet 🙂

    k clanku: velmi pekne napisane a myslim, ze to tak aj je…

  2. Oni se takhle na webu dají i dobře odchytávat slova do slovníku, když máš na webu sledování odkud návštěvníci přišli. Vytrvoříš si vlastní seznam slov s kterým se pak dají dělat “longtaily” webu

  3. Super napad, sice jsem si pod nazvem clanku predstavoval neco jineho, toto me nenapadlo.

    BTW. jaky mas nick na RS? 🙂 Ja to hraji od roku 2000/2001 😉

  4. ahh this reminded me of my good old days when me and my friends would pretend to be sick to play online runescape hehe. Thanks for the great memories!! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.