Financování online projektu

Pořádný online projekt potřebuje do začátku investici. Existují sice různé možnosti jak snížit náklady na minimum až nulu, ale prakticky všechny vedou v budoucnu k problémům, které mohou už existující projekt hodně oslabit. Místo domény můžete použít subdoménu, ale pak nepočítejte že budete moct prodávat reklamy na .wz.cz za stovky korun. Můžete využít freehosting pro vlastní doménu, ale jakmile se projekt rozjede nastanou problémy. Obecně je u freehostingu problém cokoliv nad 1K lidí, kde se využívá databáze (WP) anebo jsou větší přenosy dat (5GB+/den). Většinou v lepším případě nastává zpomalení webu v horším vás úplně odstřihnou. BFU navíc nejsou zvyklí čekat na načtení nové stránky, kde ještě předtím nebyl. Buď můžete optimalizovat, anebo přejít na placený hosting. Ovšem tento přesun vás kromě peněz bude stát i spoustu nervů.

Celým úvodním odstavcem jsem chtěl říct, že se nevyplatí metoda Počkám až mi to vydělá na hosting ale naopak Věřím svému projektu a tak použiji kapesné. Dnes existuej nepřeberné množství různých hostinogvích společností, které se předhání jak v ceně tak i kvalitě. Projděte si proto reference (třeba na webtrhu) a vyberte co budete potřebovat. Věřte mi, že většinu z toho co nabízejí ani nebudete potřebovat. Proto hledejte hlavně to co potřebujete a funguje to u nich bez problémů. Držte se ale pravidla, že to co je nejlevnější nemusí být také nejlepší.

Ale zpět k úvodní myšlence. Pokud do něčeho chcete jít musíte mít představu o tom jak to bude vypadat a kolik to bude zhruba vydělávat. Klidně si sedněte s tužkou a papírem a rozepište si jednotlivé měsíce a reklamní plochy. Popřemýšlejte kolik by jste za ně byli ochotní zaplatit, popřípadě projděte si různé aukce reklamních ploch na webtrhu a zjistěte jaká je přibližná cena v daném zaměření. Dobře poslouží i directoglobal katalog, kde jsou weby rozdělené podle kategorii. Najděte tu vaši a sledujte co musel web splnit (ranky, návštěvnost, umístění, cena), aby vyprodal všechny sloty. Rozepiště si i možnost pro případ, kdy se reklama nepodaří prodat. Co dáte místo ní. Jaká affiliate program bude nejlepší? Nebo místo něj zvolit PPC? Na konci celé této úvahy by jste měli mít popsaný celý A4 papír. V závislosti na velikosti projektu (blog vs portál) to zabere od jedné hodiny až po celé odpoledne. Tento plán je důležitý, protože by vám měl alespoň částečně ukázat jestli netrpíte přehnaným optimizmem. Na internetu chce dnes vydělat každý, ale štěstí přeje připraveným.

Jakmile máte představu o příjmem, který by jste mohli dosáhnout je nutné začít uvažovat i o investicích. Něco spolkne hosting a doména, dále budete potřebovat registraci do katalogů (tu si můžete zařídit sami), projekt bude nutné podpořit i linkbuildingem a další propagací (sociální sítě, fóra, diskuze na podobných projektech). Na vše se dá najmout člověk a pokud ne bude to stát čas, hodně času. U větších projektů se připravte že denně propagací strávíte i několik hodin (odkaz v podpise na forech vyžaduje stále nové posty, stejně tak komentáře na blozích – chce to kvalitu ne jen kvantitu). Čas máme každý různě drahý, někdy je lepší zaplatit někomu pár set za registraci do katalogu a věnovat se jiné činnosti. Jindy prostě čas vůbec není ale práce je stále víc. Je nutné myslet jako investor.

Dělání online bizu je naprosto odlišné od klasické práce, kde máte k nějakému datu zaplaceno. S penězi tedy nehospodaříte jeden měsíc, ale v daleko širším horizontu. Občas se podaří prodat více reklamy nebo PR článků. Peníze je nutné schovat na horší časi, anebo investovat tak, aby byly po ruce, až přijde horší doba. Jako příklad si vezmeme příjmy z Adsense, hosting, přímý prodej. Pochybuji, že hned od začátku budete dostávat šek každý měsíc, spíše jednou za tři měsíce. Hosting se platí jedenkrát za rok a adsesne dostáváte jednou za tři měsíce. Do toho budete prodávat reklamy třeba na webtrhu. Ne vždy se to podaří, někdy se platby dočkáte až 14 dní po splatnosti faktury. Prostě podnikání není jistota každoměsíční výplaty. Musíte opravdu myslet i na horší časy. Zvláště u internetového podnikání.

Většina lidí financuje ze začátku online podnikání z offline aktivit. Spousta lidí automaticky považuje vše co je na internetu za zdarma nebo levné, ale rozjet kvalitnější projekt může být dražší než si otevřít krámek. Pokud svému nápadu věříte nesmíte se bát do něj investovat a pokud mu nevěříte tak to radši nedělejte.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

4 komentáře

  1. “Musíte opravdu myslet i na horší časy. Zvláště u internetového podnikání.” No já nevím, ale o fakturách proplacených “občas 14 dní po splatnosti” by si mnohá offline firma mohla nechat zdát.

  2. Ono tyo online podnikání je jednoduché, nezaplatils, zaplacená reklama se nezobrazuje apd. Většinou se platí za služby a jakmile není zaplaceno, tak služba nejede. Pak zákazníci platí, protože tu službu chcou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.