Lokální projekty

Dneska když jsem čekal na MHD tak jsem si na zastávce prohlížel noviny Sedmička. Jedná se o lokální noviny, které jsou zdarma a jedou pod Mladou Frontou. Kromě toho, že v nich je TV program na celý týden, takže člověk ušetří se dozvíte co je nového ve městě. Kde se co otevřelo a jaká akce se chystá. Původně jsem myslel, že lokální noviny nemůžou v Táboře ani přežít, ale zdá se že se jim daří. Tím se dostávám k mé úvaze. Jestlipak by lokální internetový projekt pro dejme tomu 30 tisícové město jako je Tábor mohl fungovat.

Když si to shrneme tak náklady na internetový projekt jsou daleko nižší než na cokoliv jiného. Navíc je možné k propagaci využít například klasické plakáty. Ačkoliv jsme v 21. století mám občas pocit, že některé služby jsou jak z minulého století. Například když si chci zjistil kdy mi jede MHD sice to najdu na internetu ale jako velký pdf soubor a to na stránkách provozovatele. Takže když na mobilu v hospůdce chcete vědět kdy vám to jede tak čekáte než chudáček mobil přelouská několika set kilobajtové pédéefko. Přitom by stačilo do formuláře vyplnit čas a zastávku. Aktuální spoje by okamžitě vyskočily. Všechny informace jsou strašně rozházené po internetu. Otvírací doby lékáren, čísla na úřady, ceny parkovacích míst atd. Prostě vyznat se v tom je děsně složité. Základ portálu by prostě mohl být jen informační kde by pohromadě byly alespoň odkazy na příslušné stránky, v lepším případě rovnou dané informace. Jednou za týden pak by si stačilo přečíst si zmiňovanou sedmičku a vypsat nejzajímavější údaje.

Součástí portálu by mohl být i seznam diskoték a zábavných zařízení, včetně aktuálních informací kdo na jaké diskotéce hraje, kde se dá co vyhrát atd. Upřimně by mě zajímalo jestli by takový lokální portál mohl přežívat. Pokud by tam byly užitečné a hlavně snadno přístupné informace tak si myslím že ano. Přeci jen interent je součástí snad všech kanceláří a polední pauza se poctivě dodržuje. Teď je otázka z čeho by proudily zisky. Zde by se muselo zaměřit hlavně na lokální obchodníky. Prostě za nimi zajít s konkrétními čísly a nabídnout jim inzerce. Žádné pohodlné sezení doma na zadku a nasazení adsense. Tady penízky leží na ulici a je nutné vstát od počítače a jít je sebrat. Umím si představit různé slevové kupóny na diskotéky, propagace speciální menu v restauracích nebo reklamu na akční ceny ve výprodejích.

Upřimně teď jsem se tou úvahou celkem nakazil a vrtá mi to hlavou jestli by se něco takového vyplatilo dělat. Možná jsem se tak soustředil na globální internet, až jsem si neuvědomil jaká síla může být právě v lokálním cílení. Hmm tohle stojí za úvahu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

11 komentářů

  1. Nechci Tě připravovat o nadšení, ale měl jsem dojem že něco takového snad funguje v každém větším městě, někde i několik webů. V mém okolí i u měst pod 10k obyvatel. Spíš jsem měl napsat existuje, nemyslím, že by se to dalo dělat se ziskam a na úrovni na koleni. Na koleni z toho bude tak maximálně MFA s adsense.

  2. Ted se dívám do googlu,že u Vás v Táboře máte zrovna ten nepovedený MFA pokus…hodně nepovedený…

  3. Me se ten napad naopak libí dokonce jsem nad necim takovým přemýšlel a zrovna v našem městě o ničem takovém nevím :)jen mít odvahu to realizovat…

  4. Podle mě je to dobrý nápad, ovšem tak u měst nad 10k obyvatel. Jinak se to podle mě neuživí. Chce to ale zapracovat na obsahu a udělat to skutečně maximálně pečlivě a přehledně, aby se lidi měli důvod vracet a zvykli si hledat třeba ty odjezdy vlaků na regionálních stárnkách a ne na Idosu, apod. Ale nápad je to dobrý.

  5. Zrovna spouštím jeden lokální web. Konkurence tu nějaká je, ale 99% obyvatel města o tom vůbec neví a já mám pár nápadů jak to dostat do podvědomí (někdy se o tom třeba rozepíšu do blogu a dám vědět).

  6. Jo tohle mi taky vrtá hlavou, mám kamaráda co rozděl celkem měnší web o akcích a dění v jeho okolí a na to, že to není nic extra (hlavně výpisy akcí/koncertů), tak má větší úspěšnost než jiné projekty (už má přes 100 fanoušků na facebooku apod.), výhoda je, že to jde celkem promovat přes známé.

  7. U toho projektu je možné pouvažovat nad jeho přenosností do dalších měst, neb si navzájem ty města nekonkurují. A v budoucnu těžit zase z propojeností, že někdo jede do jiného města tak mrkne skrz jeden odkaz zdali to běží i tam…

  8. naše místní podniky se celkem s 21 století pochlapily a zřídily si stránku na fb, takže v podstatě stabilně vím kde jít v pátek i kam zrovna zajít na dobré meníčko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.