CSS reklamy

Před pár dny jsem se rozhodl odzkoušet textovou reklamu v reklamním systému adwebio, který patří Michalu Vilímovskému (stojí i za reklamním systémem DirectoGlobal). Jelikož Michal zatím nechce spouštět v adwebio reklamu placenou na čas, aby si nekonkuroval s DirectoGlobal, tak je jediná možnost PPC. Jako místo pro reklamu jsem vybral na mém blogu 404m.com pravý sloupec, kde dříve byl reklamní banner na namedrive. Původně jsem tam chtěl dát banner, ale spousta inzerentů, kteří by o reklamu měli zájem nemusí mít po ruce banner daných rozměrů. Takže jsem se rozhodl, že jim trochu pomůžu. Design 404m.com je laděn v modro bílé barvě, takže zlatý background s bílím textem by mohl celkem slušně vyniknout. Ačkoliv se jedná čistě textovou reklamu má trochu nádech klasického banneru (bez obrázku samozřejmě). První reklama byla prodána do 10 minut. Což mě potěšilo. Kupcem byla společnost Silver.ag. Nová reklama první den zaujala. Už si nepamatuji přesný počet kliků, ale CTR bylo přes určitě přes 5%. V současnosti je to 54 kliků na 3991 impresí, takže CR je 1,35%. Cenu jsem dal provizorně na 25c klik z toho si adwebio nechá 20%, takže 20c za klik pujde mě.

Teď jsem ale trochu odbočil od tématu. U svého blogu jsem se moc o cklik rate nezajímal. DirectoGlobal vynáší každý měsíc 1500Kč a jediné o co jsem se snažil bylo zapojit jej do stránky, tak aby lidé, když nenajdou nový článek klikli na reklamu. Tedy, aby brali ten reklamní proužek spíše za součást stránky než nutnou reklamu. S dobře cílenou reklamou by to neměl být problém. U PPC je to trochu jiné. Uživatel musí vědět, že se jedná o reklamu a kliknout jen pokud má opravdu zájem o produkt. Inzerent platí za potenciálního návštěvníka a chce mít co nejlepší konverze. O náhodné kliknutí nebo zvýšení návštěvnosti mu nejde. Ačkoliv jde u časové reklamy a PPC většinou o totéž snažím se přistupovat ke každé trochu jinak. Časová = součást stránky = partner, PPC = reklama na stránce = inzerent. Nevím jestli je to správný přístup, ale soudě podle stále vyprodané plochy to asi vyhovuje oběma stranám.

Ok zase jsem odbočil od tématu, ale když se jednou rozjedu prostě už je těžké se zastavit :). Teď už opravdu o CSS bannerech. Jednu dobu jsem se různým tabulkovým bannerům celkem dost věnoval. Celkem se mi líbilo, že dokázali upotat pozornost a přitom to nemusel být obrázek. Hezky udělané textové bannery jsou opravdu příjemné a pokud jsou navíc vložené přímo do stránky tak navíc mají i nějaký ten přídavný seo bonus (odkaz je obklopen textem). Na 404m.com jsem k propagaci adwebio použil opravdu primitivní verzi reklamního css poutače. Tedy žlutý background, bílý nadpis, černý text a tenoučké černé rámování. Jde toho, ale udělat daleko více.

Pomocí různých forem rámečků můžete vytvořit například následující bannery ale jde to i bez rámečků.

Měl jsem v záložkách pár dalších, ale nějak se mi to rozbilo. Jakmile je najdu tak je přidám. Pokud nějaké znáte tak klidně napište do diskuze, popřípadě nějaké hezké kombinace adsense barev, které se nesnaží zapadnout do stránky, ale naopak vyniknout.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

3 komentáře

  1. CSS bannery jsou super, zkusil jsem si tu vytvořit jeden: http://banner.machi.cz/ je to komplet v inline stylech, takže můžete jen zkopírovat kód z pole pod bannerem :). Underline odkazu je přes JS, protože pseudotřídy inline styl neumí…

  2. K tomu odbočení na Silver.ag – otázka je, jestli by se ti nevyplatilo změnit odkaz a propagovat je na tom samém místě pomocí jejich affilu. Neptal jsi se Igora na konverzi? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.