Projekty založené na komunitě

multicultureNedávno jsem na mém blogu 404m.com napsal článek mladí bulvárnícu. V podstatě jsem upozornil na dva nové magazíny, které hodlají psát o IT světe bulvárně. Samozřejmě se kolem toho hned strhla debata na čem vlastně chtějí vydělávat peníze a jak projekt budou monetizovat. Také bylo jednomu vytknuto, že se příliš moc zaměřuje na dění kolem webtrh.cz. Tohle mě přivedlo k tomu, aby jsem se zamyslel (což dělám, jen když něco pokazím).

Kdy se vyplatí dělat fan projekt? Odpověď je jednoduchá: tehdy pokud bude ze strany čitatelů dostatečný zájem. V přeneseném slova smyslu pokud bude dostatek lidí co to budou číst. Kolik je dostatek? Ve světě IT se dá mluvit o 500/den pro hezké přilepšení na kapesném, 50K/měsíc namísto dobré brigády, pokud použijeme všeobecně dostupné možnosti monetizace. Když se nad tím zamyslíte, kdyby někdo udělal nějaký přehledný portál či rozcestník pro webtrh, kam by každý den vyšpednlil ty nejlepší vlákna, aukce nebo příspěvky, které by jste si 1x za den přečetli, navštěvovali by jste jej? Nevím teď kolik má webtrh návštěvnost, ale vBulletin hlásí 4121 aktivních členů. Samozřejmě je tu ještě velké množství neaktivních, ale ty nebudeme prozatím počítat. Dejme tomu, že náš virtuální webtrhnews portál prostě filtruje to nejlepší a nejkvalitnější na webtrhu. Upozorňuje na blížící se konce nejlepších aukcí a nabídek, zároveň je plný odkazů na top návody a rady, kterých je na webtrhu nespočet. Prostě 25% lidí co je aktivních na webtrhu bude navštěvovat i webtrhnews. Nejdříve se rozhodnou jestli chtějí projít nejaktivnější aukce, nebo pročíst odborné diskuze či pro zábavu projít nejvtipnější hlášky týdne. Kdo by tuto službu, která je naplno závyslá na webtrhu využíval? Přece ti co nemají čas a někdo už za ně probere co je kvalitní vlákno a co není. Kolik z vás už začali svědit prsty, přiznejte se?  🙂

Ok ale zpět na zem. Když si to spočteme tak pro čtyř tisícovou komunitu se vyplatí udělat nějaký fan projekt v tomto konkrétním případě. Jenomže webtrh je IT komunita zaměřená na podnikání. Google adsense nebude muset ani hledat reklamu, prostě šáhne do cache. Co však jiné komunity. Vyplatil by se udělat projekt pro facebook, když i sám má problém s reklamou? Tady narážím na pravý opak. Široká komunita, pro kterou bude muset google adsense spíše než do databáze reklam nejdřív očmuchat sledovací koláček návštěvníka, aby byla alespoň nějaká šance na proklik. Takže není komunita jako komunita. Některá má už ve své podstatě potenciál u jiné se musí hledat. Zatímco webtrh news by stačilo 1K aktivních uživatelů a facebook news by to bylo ztěží na kapesné.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

7 komentářů

  1. Čistě teoreticky na webtrhnews by se také špatně monetizoval, alespoň tvůj nápad s adsence by byl úplně mimo mísu. Řekni mi, který profláknutý webtržník kliká na adsence ? Muselo by se monetizovat jinak.

  2. Petr Malec: že webtržníci neklikají na adsense je mýtus. Většina čtenářů 404m.com jsou webtržníci. Stačí aby se tam objevila reklama na nějaká školení nebo nějaká cenová akce a prokliky se drží i nad 2%.

  3. Petr Malec: Ano je to mýtus. Webtržníci klikají na Adsense a na PPC vůbec, zejména v počátečních fázích reklamních kampaní. Je potřeba inzeráty čast měnit, což u Googlu není takový problém. Já mám na svém blogu inblog.cz klikrate kolem 1% z Adsense a 0.5% z Adwebio.

  4. Pokud to chápu správně, tak tvrdíš, že z 500 visits denně uděláš 50k Kč měsíčně?

  5. Reklama je super v tehle dobe na USB flash disku – stava se tedy z nej reklamni USB s potiskem a ma radu vyhod: levny, pouziva se dlouho, je stale na ocich a je tam levne vytisknute vase logo. Nekteri dodavatele delaji tisk na USB primo ve vyrobe a je to soucast ceny flash disku (tzn. neplatite za potisk).

    1. Ondra Pokorny: máš nějaké tipy nebo zkušenosti? Já by jsem jich možná pár koupil na odzkoušení 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.