Dokonalé SEO je hodinářská práce

Takže otázka děláte stránky pro vyhledávače? Ano? Tak v tom případě vám můžu naférovku říct, že to děláte špatně. Vyhledávače totiž mění algoritmus stejně jako módní návrháři říkají co je zrovna in. Pokud se snažíte optimalizovat své stránky pro vyhledávače tak jediné čeho docílíte je, že pravděpodobně zdevastujete obsah a po čase to vyjde stejně z módy (bold text). A to ještě v lepším případě. V horším se vaše běžná praxe promění v něco naprosto nelegálního (soumrak patičkářů). Takže jak vlastně to dokonalé SEO udělat, tak aby to alespoň fungovalo?

Hned na začátek je třeba si uvědomit, že snaha programátorů vyhledávačů je, aby uživatel našel ty nejrelevantnější informace, které hledá. Tato informace v sobě v podstatě zahrnuje dva důležitá fakta. Prvním je, že na stránce musíte ty informace mít a to v kvalitnější podobě než konkurence. Druhý, že musíte prohlížečům trochu pomoci. Takže teď se na to společně podívejme.

Optimalizujte pro prohlížeče ne pro vyhledávače

Crawler a Indexovací program se budou chovat jako prohlížeč. Jenomže, aby mohli jednotlivým elementům přidělit tu správnou váhu tak je nejdříve musíte detailně označit. Dobře optimalizovat a popsat jednotlivé prvky na stránce vyžaduje od developera doslova přístup hodináře. Jednotlivé obrázky v textu musí být náležitě označené. Z každého elementu musíte vytřískat naprosté maximum. Vyhledávač musí vědět, že obrázek náleží k textu a snaží se více rozvést samotný obsah. U textu nepodceňujte odstavce a odrážky. Text musí mít jasnou strukturu a vyhledávač jej musí umět rozdělit. Nezapomínejte na tématické odkazy. Jestliže už někam odkazujete, tak využijte všechny dostupné parametry odkazu k tomu, aby bylo jasné na co odkazujete a o čem to je. V dnešní době jsou odkazy velice důležité pro určování relevantnosti výsledku. V podstatě jsou jednou z hlavních zbraní vyhledávačů při určování kvality cílové stránky. Jenomže toho jsou si vědomi i developeři a tak vyhledávače potřebují eliminovat “neoprávněné” odkazy. Zkuste si projít jaké atributy mohou mít vámi běžně používané elementy. Budete se divit co všechno se dá popsat.

Chcete, aby váš popis byl před konkurencí? Tak buďte lepší!

Obsah je velite důležité o tom dneska není žádného sporu. V budoucnosti (a ne možná tak vzdálené), budou vyhledávače dokázat posuzovat obsah daleko efektivněji a nebudou se proto muset při hledání relevantní odpovědi na dotaz spoléhat na mimostránkové faktory jakými jsou dneska odkazy. Obash musí být v první řadě psaný pro koncového uživatele. Přeci jen internet je tu od toho, aby poskytoval obsah uživatelům. Jedinou jistotou do budoucna pro developery ze strany vyhledávačů je, že se stále budou snažit najít ten nejlepší obsah na internetu. Ať se bude měnit móda a jednou bude lepší používat podtržený kyword jindy zase kurzívu tak vždy bude záležet na tom, jestli to slovíčko tam vůbec je. Zde musím ještě zmínit, že existují lidé, kteří dokáží napsat text velice poutavě a zároveň v textu zmíní kombinaci všech možných vyhledávaných variant případného hledaného keywordu. Prozatím tito SEO text friendly pisálci si svůj, často pro běžné pisálky, nepředstavitelný honorář zaslouží. Není to totiž jen o tom umět psát a vkládat všechny důležité klíčové slova, ale také o složitém průzkumu toho co lidé vlastně hledají a jak to hledají. V budoucnu ale obsah zvítězí nad formou. Velké vyhledávače jako seznam nebo google mají tak obrovský příjem statistických dat, že pro ně nebude těžké se začít učit při jejich analýze. Možná to zní šíleně, ale čím více statistických dat máte tím lépe dokážete ohodnotit co vlastně lidé hledají, jak to hledají a co najít vlastně nechtějí. Ale dost SCI-FI. Prostě se snažte psát obsáhlé články plné hodnotných informací a budoucnost je vaše. Bezobsahové MFA čeká v budoucnu jistě záhuba a kdo myslíte že je nahradí?

Teorie bylo dost teď to chce trochu praxe

Co se týká dvou zmíněných fakt. O formu a tom co je na pozadí by se měl postarat software. Už dnes dokáže WordPress v mnoha věcech ulehčit vyhledávačům jejich práci (RSS, upozornění google na nový článek, štítky atd.). Jenomže přiznejme si to. Kolik z nás popisuje odkazy nebo obrázky? Já si s tím moc starostí nedělám. Chci na něco odkázat, dám odkaz, ale title už nevyplňuju. Nejjednodušší by teď bylo říct. Tak si udělám doplněk, který zjistí title stránky na kterou odkazuju a automaticky doplní. Na druhou stranu, možná by se hodilo být méně lenivý a dát tam třeba svůj vlastní komentář (… tady naleznete pár zajímavých rad o tomto a tomto elementu…).

A druhý fakt? Prostě pište tak jak nejlépe umíte. Nezapomínejte používat různé zvýraznění, odstavce, prostě všechny pro češtináře naprosto samozřejmé věci. Napadlo vás třeba někdy, že si google může z našeho textu dělat pro sebe jen takovou osnovu? Pak by ty odstavce mohli najednou dávat celkem smysl. Tady by se hodilo snad jen dodat, že design a flashové efekty kvalitní text prostě nenahradí.

Závěr?

No co dodat na závěr asi to, že jsem v podstatě shnul to co se dočtete naprosto všude: pište kvalitní texty a nezapomínejte na onpage faktory. Dělejte věci kvalitně a důkladně. V budoucnu se vám to určitě vrátí. Možná nebudte první na hledaný výraz, ale zatímco při každé změně algoritmu si váš konkurent bude trhat vlasy hrůzou tak s vámi to ani nehne. Proč taky? Budoucnost přeci patří vám. Kvalitnímu textu a elementům, které dokáže přečíst prohlížeč i slepému uživateli internetu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

9 komentářů

  1. Pěkně shrnuté. Je pravda, že spousta lidí zapomíná na ty popisky u tagů (img, a,…) a co jsem tak v poslední době četl na SEOmozu a jinde, tak právě google dává velkou váhu na název obrázku a popisky.

  2. Ked uz pises o tom vyznacovani markupu pre crawlery, mam dva tipy:

    1. skontrolujte si stranku v textovom prehliadaci (Lynx, Links), pop. emulujte pomocou vypnutia CSS a imgs. Odhalite tak lahko prehresky voci semantike.

    2. WP developeri, nastudujte si tento clanok. Autor v nom vyuzil mikroformat hAtom. Pozrite si zdrojak sablon index.php alebo single.php a pochopite ako ten mikroformat “vyznacuje semantiku”. Google vraj hAtom podporuje.

  3. Zabudol som dodat, ze ten mikroformat je vo forme “classov” na elementoch (typicky entry-title, entry-content).

  4. Popisovat odkazy tagem title není příliš důležité. Vyhledávače text v tomto titlu neindexují a ruku na srdce, lidí se na něj taky moc nekouká. Mnohem důležitější je anchor.

  5. Ano, optimalizovat na zakaznika/navstevnika… to je spravna cesta, nebot vyhledavece se snazi “modelovat” navstevnika a jeho spokojenost s webem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.