Minisites je potřeba updatovat

Dneska jsem měl celkem fajn pokec s jedním zahraničním developerem minisites. Nechci tu vyznít jako nějaký amerikofil, ale vždy když se s ním náhodou potkám na ICQ tak mám chuť zase dělat minisites. Prostě ten jeho zápal i když se něco nepovede je strašně nakažlivý. Upřimně řečeno mě se teď pár věcí nepovedlo, takže jsem nějakou tu morální vzpruhu potřeboval. Takže vzít zkušenosti a jít dál. Ale než se zase vrhnu na tvorbu nějakého šíleného projektu tak se jsem se chtěl s vámí podělit ještě o pár trendů v oblasti developingu minisites.

U nás zažívají MFA rozmach kvůli seznamu, který je nedokáže zatím poslat kam patří. V zahraničí, ale seznam nemají a tak se musí soustředit na google, yahoo či bing nebo prostě jiný zdroj návštěvnosti. MFA tam v podstatě potkáte postavené pouze na type in trafiku, který u nás zatím moc dobře nefunguje. Důvodem je, že BFU často dávají klíčové slova radši do seznamu než by zkusily keyword.cz. Navíc v porovnaní s celým světem je to tu prostě příliš malé a k doménám s type in trafikem se u nás v podstatě dá dostat jen pokud jsou to typo domény k originálu s jinou koncovkou nebo překlepy, ale tady se zase blbě konvertuje trafik.

Pokud chcete z google alespoň něco málo vyždímat musíte vědět co lidi, hledají a odpovědět jím na to. Klíčem k úspěchu je najít téma, kde není velká konkurence, kde jsou dobře placené klíčové slova a mnoho nezodpovězených otázek. Tohle stačilo dříve (2 roky zpátky) na poměrně stabilní příjem. Postupem času se začali hledat další zdroje trafiku v podobě sociálních bookmark služeb jako je u nás nejrozšířenější linkuj.cz. V podstatě se každá podstránka minisites, která splňovala parametry článku dala nalinkovat. Ostatně proč ne pokud bylo minisites o mobilním telefonu N95 a někdo pomocí něj chtěl udělat wifi hotspot a na vašem minisites o tom byl stručný návod tak proč ne. Aby minisites nezemřelo došli developeři k závěru, že to chce sledovat trendy a alespoň 1x za měsíc přidat unikátní článek. Hodně oblíbené se tak staly blogy na WP, který dokáže nakopnout google crawlera a zajistit si indexaci do 5 minut. Teď jsem v krátkosti shrnul evoluční proces posledních dvou let. Trend kdy uděláte stránku a ta Vám bude vydělávat do konce vašeho života v podstatě nikdy pořádně nefungoval, respektive fungoval pokud je stránka postavená třeba na type in trafiku. Ale to potřebujete kvalitní doménu (slušnou investici), která něco stojí. Bouhžel pohádka jak chudý Hozna k bohatství přišel se už dneska nekoná. U nás díky seznamu stále celkem slušně fungují MFA s dobrým rozmístěním elementů (alespoň já jsem takhle protlačoval minisites).

Takže pokud by jsme se měni poučit z amerického modelu a chtěli jej aplikovat u nás v podstatě se dostaneme před problém, že nebude dobře fungovat na seznam. Ten prostě blogy na WP opravdu nemusí. Nevím v čem je problém, ale když jsem testoval dva weby s podobným tématem a rozložením textu, něco prostě seznamu vadilo. Pokud by jsem si měl vsadit tak za to mohla dublicitní šablona, ale stejně tak by za to mohla kombinace anglických elementů s českým textem, náladovost seznam robota nebo příliš velký počet neviditelných elementů v poměru k viditelným (tagů je u WP opravdu hodně v porovnaní na mítu dělaným řešením). Upřiměn přestalo mě to pak i nějak více zajímat. Teď když mám ale zase náladu dělat minisite podle amerického vzoru a musím se tedy zamyslet nad seznamem jako důležitým zdrojem návštěvnosti asi by jsem místo pohodlného řešení přes WP vsadil na méně pohodlné ruční řešení. Prostě udělat web s unikátní šablonou, designem, který bude příjemný přes miniaturní náhled, speciální sadou ikonek pro linkovací služby, vyvarování se přímé reklamého prodeje reklamy a vsadit na kombinaci affil + PPC. Každých 14 dní přidání nějakého obsahu, aby se dalo těžit z returning traffic. Zakomponování dynamických elementů ve formě RSS linkování tématických odkazů. Jde o to, že i kdyby se mi podařilo časem získat největší podíl na návštěvnosti z returning traficu tak stejně budu kvůli novým trendům potřebovat stálý příjem návštěv z vyhledávačů. Returning traffic má totiž tendenci postupem času odumírat, takže když dosáhne určitého procenta, tak zase upadá a tady je pak potřeba konvertovat search trafik popřípadě social bookmarks trafik, který je u nás stále dost slabý. I když jak z několika úspěšných testů vyplívá napříkald linkuj.cz dokáže za týden vyprodukovat návštěvnost na jeden článek v řádech tisíců. To samé platí i o vybrali.sme.sk. Potenciál tam tedy je, avšak je nutné při budování jak designu tak skriptu, aby podporoval lidi v linkování.

Upřimně řečeno, asi nikdo nepochybuje, že MFA jsou na jedno použití. Minisites s validními informacemi či postupy se zase často záložkují pro pozdější použití, trpí ale na reklamě (schválně kdo má regulérní minisites s clik rate nad 10%?). Dá se to dohnad třeba masivnějšími reklamními plochami anebo prostě přidáním reklam, ale to už je pak sporná efektivita. Vypadá to, že nám zahraniční přístup opět nabízí určitou formu řešení, které však před tím, aby bylo účinné i u nás bude muset podstoupit nějakou počešťující kůrou, která by nakonec nemusela být až zas tak složitá. Seznam brzo nasadí nové hledání, následovat budou úpravy, které budou teprve drastické proti interentovému balastu, ovšm jakákoliv manipulace povede k výkyvům. Možná v tak nejisté době nakonec bude hledání jiných zdrojů návštěvnosti řešení. Jak už pro developery stránek určených pro reklam, tak i pro provozovatelé eshopů či služeb. Možná se dočkáme i virtuálních brookerů, kteří do svého portfolia budou zkupovat reklamní plochy na našich stránkách a nabízet je v balíčcích firmám.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

5 komentářů

  1. Myslím si, že v případě neuchycení tvých webů na WP není chyba WordPressu. Kdysi dávno v mých začátcích jsem dostal darem tehdy upadající web s hroznou grafikou n6300.ic.cz. Web měl vlastní redakční systém a grafiku, i když to nevypadalo nic moc. Pohyboval se někde mezi pátou a desátkou stránkou vyhledávání na Seznamu. Ihned po obdržení přístupu na ftp, jsem web celý smazal a nově jsem ho vybudoval na WordPressu, na profláknuté free šabloně. Dostal jsem se s ním po reindexaci na 3.-5. pozici na Seznamu a to jsem tam jen napsal pár článků. Nebyl jsem první, protože jsem neměl SRank a v podstatě žádné zpětné odkazy, kromě jedné registrace do katalogů. Podle výdělků jsem ho tehdy prodal (velká chyba) za 6k. Nový majitel nezměnil nic, pouze přidal odkazy směřující na něj a teď se stabilně drží na první pozici. Osobně si myslím, že těch 6.000 má zpátky každý druhý měsíc.

  2. Mé weby jedoucí na redakčním systému wordpress se na seznamu propadají ostatní weby naopak v serpu stoupají. Co pak se asi seznamáckému robotovi nelíbí na wp? Máte někdo podobné zkušenosti s wp?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.