Vysoký rank a žádná pozice nemusí být SERP penalizace

dunecat

Za poslední měsíc jsem měl více dotazů než je zdrávo ma téma, proč má můj web problém v SERP seznamu, když má dobrý SRANK. Většina těchto dotazů by se dala odbít tím, že srank nemá tak velký vliv na pozici. Jenomže občas stojí za to prozkoumat do detaily jestli náhodou opravdu nepřišel seznam s nějakou novou formou penalizace, anebo nezměnil nějak algoritmus. Prostě je lepší se ujistit o detailech. S klidným srdcem můžu prohlásit, že od dob zavedení seznam sandboxu se nic velkého nezměnilo. Stále se všichni připravují na příchod nového seznam fulltextu, který vypadá, že nejvíce naštve majitele eshopů, než tvůrce MFA a minisites. Co tedy byla nejčastější odpověď na paradox vysokého sranku a mizerného SERP?

V první řade srank se dá stejně jako google page rank “nahrabat” pomocí dostatečného množství zpětných odkazů. Není žádným tajemstvím, že srank 40 zvládnete vytáhnout registrací do všech katalogů nebo jedním kvalitnějším odkazem. Prostě 40tka je takové to minimum, které by měl mít každý web. 50 – 60 už svědčí o jisté oblíbenosti a lze dosáhnout pouhým masivním linkováním přes diskuze klasickým Shuwixovským přístupem. Prostě pokud fanoušci vašeho webu se někde zmíní. 70 – 80 už poukazuje na cílený linkbuilding a promyšlenou taktiku linkování. Dá se dosáhnout masivnější kampaní, fanoušci vašeho webu už jej obvykle nedokáží vytáhnout takhle vysoko. Chce to nějaké to povyměňování sitewide odkazů (odkaz, který se zobrazuje na všech podstránkách webu). 90 – 100 už je trochu jiné kafe. Chce se to o linkbuilding starat. Ideální je neustále vydávat nové PR články, popřípadě psát hodně kontroverzně ať lidi píšou PR články za vás. Druhá možnost je, že stránka je studnicí znalostí na kterou jako důvoěryhodný zdroj každý odkazuje. Tak to jsme si shrnuli srank a teď můžeme pokračovat.

Pokud vám napíše někdo, že má srank 80 a problém v SERP už to svědčí o nečem vážnějším. Majitel si dal hodně práce s linkbuildingem a určitě by tedy neměl okupovat v seznamu zadní pozice, na tom se určitě shodneme. Proto mě tento konkrétní případě opravdu zaujal (Nebudu zmiňovat url, jestliže majitel bude chtít může jej hodit do diskuze). Nejdříve jsem to odhadoval na penalizaci. Jenomže světě div se web nejevil známky sandbox efektu. Takže situace bude asi někde jinde. Navštívil jsem tedy stránky jestli náhodou se nenachází na stránce nějaký otevřený tag, který by mohl “pohltit” text před crawlerem seznamu. První co jsem uviděl bylo, že na stránce kromě odkazů není žádný text. Jednalo se o galerii wallpaperů, celkem hezky udělanou (přehledný design, reklam sice hodně, ale nepřekážely).  Pro mě bylo jasno. Seznam má problém se stránkami kde není žádný text. Prostě potřebují alespoň těch 200 – 300 znaků českého textu, jinak mají s indexováním problém. Doporučil jsem tedy majiteli ať nějaké texty dodá a uvidí po dalším procrawlování.

Vyhledávače používají crawlery, kteří prochází texty. Informace musí proudit mezi webem, vyhledávačem a uživatelem. Pokud žádný text nebude seznam jej posune hodně dolů. Jako příklad zkuste v seznamu najít “Jak se ožrat”, můj starý projekt jakseozrat.info nenajdete. Prostě od určité doby jako by se vypařil. Je to způsobeno tím, že se na titulní stránce nenachází moc textu. I když tady by se dalo spekulovat o tom, že se text už dlouhou dobu neměnil a vzít v potaz i penalizace na sranku. Ale lepší příklad beztextového projektu bouhžel nemám.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

6 komentářů

  1. Tak obrazok ma velmi pobavil, mam rad tu knihu, je v nom vsetko..symboly aj zabava.
    A teraz k clanku 🙂
    Projektu, o ktorom pises (tej galerii) by pomohlo napriklad, keby bol pod kazdym obrazkom nejaky komentar autora, cize nebol by tam 200-300 znakovy proforma text (taky len aby tam bol), ale boli by tam texty k veci a nazbieralo by sa ho dost, ak je tam tych obrazkov vela.

    1. Přemýšlel jsem, že mu poradím nějaké automatické generování textů, ale s tím nemá moc slitování google. Osobně by jsem asi někde našel nějakého puberťáka, co potřebuje peníze na kredit. Tvá varianta + levná pracovní síla mi přijde lepší. Nemusí nic vymýšlet prostě napíše co na obrázku vidí 🙂

  2. JJ, myslim ze by nekdo za par korun kus napsal 2-3 vety o tom co na obrazku je, co to ma vyjadřovat, jaké jsou hlavní barvy atd…

  3. No ide o mňa a web co je klikatelny na mojom komentáry, ako ked som si pozrel pozornejsie “vyssiu” konkurenciu zbadal som ze oni tam naozaj maju toho textu viac, tak snad do konca mesiaca nieco stihnem ale budem problem to napasovat do designu stránky aby to nieako neprekazalo. Dakujem za clanok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.