Pay Per Post – slušná částka do rozpočtu blogu

Doposud byla jedna z velice oblíbených monetizací Pay Per Post v ČR spíše jen pro portály než menší projekty, ale v důsledku poptávky po reklamě, která by legálně posilovala SERP inzerenta a zároveň mu přinesla i potenciální zákazníky se i u nás začíná tento druh reklamy postupně prosazovat. Ale začneme od začátku.

Co je to Pay Per Post?

Pay Per Post je publikování nebo i napsání propagačního článku (PR článek), který většinou vyzní pozitivně nebo neutrálně ve prospěch inzerenta. V článku bývá většinou několik odkazů na stránky inzerenta. Většinou má formu recenze nebo návodu. PR články se používají hlavně k prosazení nových služeb, produktů a slevových akcí. Mohou se stát i nástrojem na posílení brandingu, tedy značky na trhu. Často se používají také na legální posílení SERP stránek inzerenta ve vyhledávačích. Pokud má každý článek jiný text (nedochází k duplicitě jako u zveřejnění tiskové zprávy) je takto možno nahnat pomyslné SEO body u všech majoritních vyhledávačů (seznam, google).

Výhody Pay Per Post

  • Články jsou permanentní a zůstávají na rozdíl od reklamy či odkazů na blogu/portálu napořád. Pokud si koupíte PR článek na silných stránkách, které mají dobře optimalizované stránky pro vyhledávače, můžete tak skrz PR článek získávat lidi, kteří hledají odpověď na nějakou otázku, jež je zodpovězena v článku.
  • Článek má větší šanci zaujmout než klasická bannerová reklama. Existuje poměrně velké množství lidí, kteří mají vypnuté například flashové reklamy. Lidé navštěvují stránku primárně za účelem čtení článků, tedy šance, že absorbují reklamní zdělení je větší než, že si prohlédnou reklamu.
  • Pokud je v článku zmíněná nějaká stránka a článek zaujme, je dalším logickým krokem stránku minimálně navštívit. Nemám bohužel žádná konkrétní čísla (pokud nějaké statistiky máte, klidně je hoďte do diskuze), ale troufám si říct, že pokud bude článek v souladu s tématem blogu a bude v něm odkaz minimálně 25% lidí se na stránku podívá. To při dejme tomu 1000 přečtení dává 250 potenciálních návštěv. Pokud by jsme v PPC dali za klik 0,1 USD tak má trafik z PR článku hodnotu 25 USD. PR články se tak v dobách stále dražší PPC reklamy mohou stát celkem slušným zdrojem efektivního trafiku (poměr množství/cena).
  • Dá se kombinovat prakticky  s jakoukoliv formou reklamy.

Nevýhody Pay Per Post

  • Na rozdíl od PPC reklamy to není o tom vložte na stránky kód a vyděláte. U PPP je nutná komunikace s klientem, který ne vždy může ocenit otevřenost nebo styl vašeho psaní.
  • Jste zodpovědní za své čtenáře. Pokud jim doporučíte nějaký nekvalitní produkt tak nebudou zrovna nadšeni.
  • Na rozdíl od počtu kliků u PPC čím více tím lépe neplatí.

Ceny Pay Per Post

U nás je tato metoda monetizace zatím v plenkách, takže jsou na koni inzerenti, kteří si mohou diktovat ceny. Napsání a zveřejnění článku tak často nemusí odpovídat vašim cenovým představám. Na druhou stranu, vydat 4 články za měsíc může vydělat daleko více než adsense a je to sázka na jistotu. Spokojený klient si objedná za měsíc třeba další.

Těžko konkrétní cenu doporučovat. Záleží na tematičnosti, konkurenci v oboru, návštěvnosti a také se do ceny dají promítnout ranky. U menších blogů se specifickým nebo odborným zaměřením by jsem doporučil cenu:

(průměrný počet přečtení článků unikátními návštěvníky za měsíc)/2

Pokud si teda za měsíc přečte článek 600 lidí a máte blog zaměřený na přetaktování procesoru nebo mobilní telefon N95. Měli by jste nabídnout PR článek za 300Kč. Napsání už by mělo být v ceně (tedy zdarma). Vím že teď mnoho lidí ohrnuje nos, hlavně pokud má váš blog třeba GPR 4 a SRANK 80, ale tohle mohou být třeba akční ceny do začátku. V budoucnu můžete zdražit, když bude víc poptávky než stíháte pokrýt 😉

Čísla berte s rezervou. Zatím se moc není o co odrazí.

Kde sehnat Pay Per Post inzerenty?

Takže můžete využít klasiku jako u přímého prodeje reklamy, tedy webtrh.cz, aukční servery, reklama přímo na vašem blogu. Nebo svůj blog/portál můžete zaregistrovat do systému českého systému (samozřejmě i pro Slováky) PlaCla.cz, který se celkem slušně rozjíždí. To je zatím vše co se v cz/sk vodách dá dělat, ale mám echo o 2 dalších projektech, které by už brzo mohli přivést k PPP další inzerenty. Určitě budu časem informovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

12 komentářů

    1. Chazim Ben Pfefferkuchen: njn heslo pronajmi si svého blogera najednou získá nový rozměr 🙂

  1. No uvidíme, jak se trh rozroste, PlaCla se rozjíží skutečně hezky. Třeba i tenhle článek přispěje k zreálnění požadavků inzerentů. Sice jsem jen vnější pozorovatel, ale nabízet blogerovi za 1 normostranu textu včetně obrázku a 3 odkazů 80 Kč mi přijde dost slabé, a to i kdybych uvažoval jen efekt odkazů a pominul trafik (tohle samozřejmě není kritika PlaCla nebo jiného systému, cenu nabízí inzerent).

  2. Jo tohle má hlavu a patu…čas PPP určitě nastane, možná až se změnou postojů vyhledávačů (prý už se staly???)Že se nepůjde po rancích, ale po kvalitním článku…Až teď jsem si BTW uvědomil, že placla znamená PlacenýČlánek…no někomu to dochází po troškách no:-)

  3. To seoman: Inzerenti si to taky musí “ošahat”. Osobně jsem na placle dal pro začátek taky nižší cenu s tím, že pokud to bude stát za prd tak nic moc neriskuji a pokud to bude fungovat, tak holt pujdem vys. Muzeme to zkusit i jinak, zkuste mi udelat nabidku s Vasi cenou. Temata: tisk, vizitky, obálky, stavebniny, reality…

  4. Uff, tak za 20 minut co mam 2 prvni nabidky na Placle vystavene se uz ozvalo 5 blogeru. Nenabizim sice 80, ale 180 Kc, presto jsem za takto nizkou cenu takto rychly zajem necekal. Je videt, ze i bloggeri maji zajem to “proste zkusit”…

  5. Hlavně taky když někdo nemá tak navštěvovaný blog a přijde s nabídkou pozdě tak má smůlu, ale když to schválí hned na začátku má větší šanci aby to inzerent přijmul protože ještě nevidí ostatní nabídky

  6. Dobrá služba, jsem rád, že tenhle model konečně dorazil i do Čech. Už jsem si zaregistroval jeden z blogů a uvidíme, jak bude fungovat spolupráce s inzerenty. Rozhodně by to bylo fajn, kdyby se to pořádně rozjelo. I prostituci (kterou tu zmiňoval Chazim Ben Pfefferkuchen) lze dělat s grácií 🙂

  7. Myslím, že už to aj je rozbehnutá. Ako si už spomenul, obrovská výhoda pri písani článkov je, že pokiaľ sa to kupcovi teda inzertovi páči využije tvoje služby aj potom a nie len na písanie článkov, ale aj texty pre mfa / napriklad e-shop ktorý chystá ministránky na zvýšenie efektivity, návštevnosti…

    čo sa týka tej ceny, treba si povedať či robíš copywritera alebo či vlastníš blog kde hodíš článok aj za pár korún, neháš si zaplatiť za publikovanie ale práca nie je do toho zahrnutá- no ja to tak nerobím.

    každopádne perfektný článok 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.