Affiliate se na první pohled nezdá

Affiliate je jedním ze způsobů monetizace. Základní myšlenka je postavená na vyplacení podílu z prodeje, nebo jednorázové odměny za přivedení zákazníka. Na rozdíl od PPC, kde je nutné návštěvníka teprve konvertovat na zákazníka, u affiliate je zaplaceno právě až po určité akci, nejčastěji dokončené objednávky.

U nás nejčastější formou affiliatce je procentuální odměna vypočtená z konečné ceny zboží. Tato odměna platí i pro budoucí nákupy. Provozovatel/Inzerent tak v podstatě hraje na jistotu. Vždy se mu tato forma spolupráce vyplatí, proto se také u nás dále tato forma spolupráce dále nevyvíjí a zůstává pořád stejná (maximálně se hýbe s procentama.)

V zahraničí, kde je větší konkurence tak musí o reklamu “zdarma” (s affiliate získáváte často i linkbuilding zdarma) daleko více bojovat. Provozovatelé se musí daleko více snažit a bojovat o zákazníka i formou investování. Není výjimkou, že za přivedení zákazníka dostanete jednorázovou odměnu, která často překročí hodnotu objednávky. Provozovatel má ale dobře spočteno, že si zákazníka udrží. Na rozdíl od většiny českých affiliate už z dalších nákupů ale nic nemáte. Jednorázové odměny jsou však často dostatečnou motivací. Navíc se dá lépe vypočítat účinnost reklamy pro marketingové účely.

Na první pohled se může zdát být affiliate nevýhodný. Přeci jen někdo si musí něco koupit a až teprve poté získáte zaplaceno. Provize navíc vypadají často dost směšně. Je nutné proto vzít papír a tužku, vzpomenout na matematiku a zkusit si načmárat na papír pár čísel. Chce to mít už nějaké zkušenosti, aby ty čísla se dala proměnit v něco, co se bude blížit realitě. Zkusíme jednoduchý teoretický příklad, který má možná do reality daleko, ale alespoň nastíním jak se vše dá přepočítat. Pro začátek si můžete pohrát s myšlenkou, že na konvertování jednoho návštěvníka na zákazníka je potřeba 100 kliků. Jelikož používáte určitě nějaký PPC, tak o kliku na reklamní banner máte nějaký ten přehled. Pokud třeba prodáváte nějaký ten hosting v zahraničí, kde za získání zákazníka je jednorázová odměna 65 USD. Takže MFA na klíčová slova hosting v zahraníčí dá za měsíc dejme tomu 300 kliků z toho konveruje 3 návštěvníky na zákazníky. Celkem je tedy váš zisk 0,65 USD na 1 klik. Adsense dává v průměru za klik na toto téma 0,3 – 0,6 USD (parametry: CZE, ČR, 40%), podle mích zkušeností to však bývá většinou spíše ta spodní hranice. Teoreticky tak je tento druh reklamy efektivnější než adsense dokud se nesníží počet konverzí na nějakých 190 kliků na jeden prodaný hosting.

Ještě pro ujasnění je nutné dodat, že velkou část selekce tady udělá právě vyhledávač. MFA jsou optimalizovány často na konkrétní produkt a lidé co se na MFA dostanou například přes seznam už opravdu chtějí koupit. Proto je se v reálu klidně můžete setkat, že u našeho příkladu by byl ze SEO trafiku konverzní poměr třeba 50 kliků na jeden prodaný hosting. Také je nutno dodat, že by takové MFA dávalo dohromady těch 50 kliků i 2 měsíce (záleží na konkurenci).

Pokud tedy budete uvažovat o MFA jako o Made For Affiliate, což už bude spíše minisite musíte nejdříve zkouknout konkurenci. Jestliže jí bude málo nebo nebude moc silná tak směle do toho. Udělat jedno Made For Affiliate je otázkou cca času 3 kusů  Simple MFA.

Affiliate na klasickém webu je už trochu něco jiného. Musíte se tématicky trefit do žánru, který hledají čtenáři. Na rozdíl od PPC si však s reklamou můžete dělat prakticky cokoliv, co nijak nepoškodí inzerenta. Tedy není problém používat jakékoli formy upozornění, obrázky šipek, či dokonce nabádat ke kliknutí a prohlédnutí si webu. Jak daleko můžete začít je většinou napsáno v podmínkách. Takže do detailů přečíst není jen nutností ale i samozřejmostí. Někomu nevadí popup nebo dokonce reklamní zmínka na konci uvítacího emailu.

Dneska už o affiliate stačilo. Ale k tématu se ještě vrátím v dalších článcích.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

  1. Take tlapani dovzduchu nič nové som sa nedozvedel až na tie zahraničné affilate….

    Ešte by som rád doplnil, že v zahraničí okrem jednorázovej odmeny za objednávku platia aj za prekliky a to od 0,005$ až do 0,30$ záleží od zamerania …. Najviac sa platí za reality najmenej asi za porno, ktorého už je všade dost

  2. Platba za klik bývá většinou jen pozlátko. Výplata je podmíněna objednávkou. Klasický příklad je Invia.
    Vyplácí za klik max. však 500 Kč a musí být realizován prodej. Tak zkusíme trochu matematiky.

    Zájezd za 10k provize 100 + 500 kliky, celkem 6%.
    Fajn, ale to jsi neuspěšný, prodávaš levně a moc nekoncertuješ. Zkusme koncerzi prodej na 50 kliků.

    Zájezd za 10k provize 100 + 50 kliky, celkem 1,5%. Aha, úspěch se trestá. No nic, pokusím se specializovat na luksusnější kolientelu, čím víc peněz, tím větší provize.

    Zájezd 80k provize 800 + 100 kliky, celkem 1,125%.

    Tak již to tedy chápu, provize za kliky dělá z lidí blbce a ti kdo neumí počítat to žerou.

    PS: Když mi někdo dá 2-3% nebo pevnou dohodnutou částu, tak alespoň vím, na čem jsem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.