Evoluce v prolinkování?

Už jsem udělal velké množství experimentů, které vždy směřovali k tomu, aby jsem měl hmatatelné výsledky v něčem tak relativním jako je SEO. Doposud stačilo (a stále zřejmě stačí) si nelámat příliš moc hlavu s linkováním. Celý internet je příliš pomalý, aby se dokázal nějak přizpůsobit nějakým novinkám vyhledávačů. Jinými slovy na internetu je velké množství užitečných informací dělaných pro lidi a vyhledávače jsou tvůrcům úplně ukradené. Tyto stránky často nesplňují ani tak základní věci jako je mít v title něco jiného než název webu…

Tento druh webů se prostě nemění, ale obsahuje velmi užitečné množství informací po kterých je neustále poptávka. Když se nad tím zamyslíte tak toho co se mění kolem nás zas tolik není. Internet už dávno není výsadou IT, která každým rokem pokořuje nové hranice a přichází s novinkami. Internet dnes využívají také studenti, amatéři všeho druhu i lidé jež potřebují jen relaxovat. Například můj otec na internetu hledá informace o starých filmech a skupinách. Tyto informace se nemění. Vyhledávače si podle mě moc dobře uvědomují, že o tyto údaje by mohli s nějakou seo novinkou přijít. O SEO se totiž zajímají jen firmy, které hledají způsob jak využít návštěvnosti jež je nezanedbatelná a hlavně zdarma z vyhledávačů. V podstatě se snaží hrát podle jakýchsi umělých pravidel vyhledávačů a přizpůsobit do určité míry své stránky. To může mít za následek úpravu pravidel. Vyhledávače nechtějí, aby někdo věděl jak fungují, chtějí jen kvalitní a relevantní obsah. Alespoň to tvrdí. V reálu chtějí jen více odkazů z autoritativních a tématických webů.

Jenomže tyto odkazy se dají koupit. Proto je teď takový nový SEO fenomén tvrdit, že výměna odkazů je k ničemu. Patičky jsou k ničemu a vedou k penalizaci atd. Upřimně dlouhou dobu jsem si také myslel že soumrak patičkářů je realitou, ale ve skutečnosti je to jen legenda, která se bude moct realizovat teprve s novým vyhledáváním na seznamu. Daleko efektivnější je na patičku svádět svůj SEO neúspěch. Co se týká google tak to je kapitola sama pro sebe. Ten prý tvrdě prosazuje odkazy z textu. Dokýže prý rozlišovat, které odkazy jsou relevantní a které ne.

Není vůbec podstatné kolik na tom všem je pravdy. Vlastně je to úplně irelevantní. Pokud děláte stránky podle určitých dobrých mravů a neděláte nic co by mohlo jakkoliv manipulovat se SEO tak by jste měli dosáhnout kýženého výsledku. Možná ne dneska, ale zatímco se ostatní budou neustále zabývat úpravou podle nejnovějších doporučení právě ty nejnovější doporučení se bude stále více blížit koncepci encyklopedického vzhledu. Všechny informace musí být co možná nejlépe provázané a musí být jednoduchá navigace. Dalo by se říct, že nejblíže k tomu všemu má asi wikipedie. Přeci právě tohle by měli vypadat informace, po kterých pase uživatel. Velké množství textu, které je seřazené pěkně v odstavcích. Pokud je text už opravdu větší tak inpage odkazy, hned v úvodu, které dokáží navigaci ulehčit. Na stránce jsou v odkazech důležitá slovní spojení, které vedou na další stránky. Pod článkem jsou doporučené externí odkazy a odkaz na jednotlivé kategorie. Tohle doslova odkazové peklo by mělo poskytnout přeci návštěvníkovi nejen to co hledá, ale také ho nasměřovat k dalšímu rozšíření jejich hledání.

A realita? Většina zdrojů relativních (tedy ne vždy ověřených) informací pramenících například z blogů nebo portálů, už podobný druh koncepce přijímá. WordPress umožňuje nejen kategorizování ale i oblíbené štítkování (tagování) postů. Na tyto tagy se pak dá celkem pohodlně odkazovat pomocí automatické nahrazování slov (mám s tím velmi dobré zkušenosti).  Existují na to funkční addony (např. WordPress Keyword Link Plugin). Jen upozorňuji, že zatímco google byl naprosto nadšený tak seznamu se to moc nelíbilo (zatím zkoumám co mu asi tak vadí, nasadil sem to i na jiných mini –  teda už spíše větších stránkách). Takže případné testy s pluginem moc nepřehánějte. Dost naruší tečení link juice a seznam má se změnami na stránce všeobecně problém. Dám v každém případě vědět jak jdou testy. Co se týká podobných článků tak jsou už dneska běžnou součástí většiny publikačních systémů. Prostě koncepce je co možná nejvíce rozvětvit strukturu hesel. Ideální stav by byl, kdyby na každé odborné slovo, či pojem byla mezistránka, která by vedla jak na definici hesla tak i aktuální stránky týkající se tohoto hesla. Teď vám možná až moc vsugerovávám ten svůj koncept, takže prosím brát s rezervou a vždy si o všem nejdříve udělat svůj vlastní názor.

Ok tak jsem se zase rozepsal možná až trochu moc. V posledních týdnech se zase začínám věnovat více developování všeho možného a prostě mi to nedá a nemůžu se nepodělit 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.