Viráááál

Poslední dobou se setkávám stále častěji s virální formou propagace. Možná je to proto, že jsem častěji na facebooku, kde se tento druh reklamy hodně rozšířil. Podle mě nejde o nic nelegálního nebo neetického. Většina lidí, které mám v přátelích, patří k inteligentnější částí národa, která by se nedala jen tak lehce obalamutit. Pokud se tedy několik z nich “chytne” do virálního kolotoče, tak mi to prostě nedá a jdu se kouknout co je to dokázalo dostat. Je pravda, že virál pro facebook je trochu jiný, aby dosáhl požadovaného efektu je většinou stavěný tak aby sedl facebookovím uživatelům. Autoři většinou mají moc dobré povědomí jak celá služba technicky funguje a pokud má nová skupina obsahovat nějaký pádný důvod pro přidání se do ní tak je ten důvod pro nečleny dobře schovaný. Uznávám že u nás stačí založit skupinu miluju pivo a ženy a druhou skupinu miluju pivo bez žen a mít dostatek kamarádů pro šíření a jede to. V zahraničí to ale tak jednoduché není. Alespoň jsem si nevšiml, že by mi někdo ze zahraničních přátel někdy něco podobného poslal a za chvilku v tom byla polovina lidí. Teď se omlouvám trochu jsem odbočil já sem vlastně o facebooku ani nechtěl mluvit 🙂

Facebook je nepochybně místem, kde se dá získat velké množství návštěvníků pro webový projekt, ale daleko více se mi líbí různé virální projekty mimo facebook. Jejich základní provedení je vždy postavené na principu efektu ohromení, který vede k spontánní reakci pošli to dál. Pro méně chápavé se často ještě používá na konci hry/filmečku/aplikace hláška pošli to kámošům.

Co si tak pamatuju na aplikace co mě ohromily, tak jednoznačně mluvící zvířátka. Však zkuste sami. Tato aplikace je už svou podstatou předurčena k tomu, aby byla dále šířena formou mluvených emailů.

Filmečky asi nemusím moc zmiňovat. Určitě sami znáte desítky opravdu úžasných vtipných filmečků. Mě třeba vždy dostane tento. Zatímco u aplikací existuje velké množství možností jak monetizovat (reklama v emailech, PPC, popřípadě plyšová zvířátka), tak u filmečků si musíte vystačit s reklamou na konci, popřípadě pro celý projekt udělat samostatnou stránku.

A nějaké ty virální hry? Většina z nich je založena na překonávání. Určitě si pamatujete na yetty sport, kdy měl yetty odpálit tučňáka co nejdále. Pamatuju si jak jsme na chatu jedné online hry průběžně psali kdo kolik nahrál.

Vytvoření virální stránky se může zdát jako velice obtížný úkol. Ve skutečnosti je to jen o nápadu. Stačí mít opravdu dobrý a unikátní (nebo okopírovat nějaký ještě ne moc známí) nápad a pak se postarat o jeho rozšíření. Takže to chce zaspamovat na forech, diskuzích pod články nebo pro rozšíření využít linkovací služby či už zmíněný facebook.

Co jsem si všiml tak hodně nápadů se také v různé formě vrací po zhruba dvouletých cyklech. Takže zrekonstruovat nějakou starou virální záležitost do podoby pro facebook rozhodně nemusí být špatný tah. Důležité je aby to okamžitě zaujalo a mít dostatečný potenciál to protlačit. Někde jsem četl (ještě v dobách kdy nebyl facebook), že je nutné, aby měl virální projekt faktor virality 10%. Znamená to, že 10% lidí na něj musí zareagovat tak, aby rozeslalo všem přátelům odkaz. Podle tehdejšího průzkumu měl průměrný člověk 10 přátel online (bralo se tuším ICQ). Z nich pak zareagovalo 1 a rozeslal to dalším deseti lidem. Pokud by to bylo méně jak 10% tak by po čase projekt zanikl. Dnešek už ale bude asi všechno trochu jinak, ale podle mě princip zůstal stejný. Prostě každá věc bude mít nějaký faktor virality a aby se stala hitem musí být dostatečně přitažlivá na linkování dále.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

3 komentáře

  1. Tak to jsem zvedvav tedy jak daleko se dostane tento odkaz na sluzby viaaddress.com, luxusni odesilatele zbozi do CR. Mozna jsem to chyt za spatny konec, ale schvalne tedy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.