Jak zlepšit cílení adsense

Adsense je fenomén, mezi pay per click. Dokáže pozvednout monetizaci jakéhokoliv projektu a dodat chuť v něm pokračovat. U některých blogů můžou dobře umístěné reklamní plochy vydělávat dokonce srovnatelně s přímím prodejem. Například na mém blogu o novinkách ze světa onlne podnikání byly měsíce, kdy top banner 468×60 vydělal 22 EUR (550 CZK), přitom průměrná cena za kterou jsem banner běžně prodával se pohybovala od 500 – 800 CZK/měsíc. Jednalo se ale o extrém. Podle mých zkušeností adsense dává cca 40% ceny za kterou by se dala reklama prodat například na webtrh.cz. Předpokladem pro výdělky na adsense je totiž návštěvnost, dobré umístění reklamy a vhodný obsah. Což jsou i hodnoty, které hledají i kupci reklamních ploch na webtrhu.

Pokud však zlepšíte cílení reklamy na stránce zvednete si i zisky a já vám teď poradím jak na to.

Cílení na zájmy uživatele
Adsense nám před pár měsíci představil novinku a to je cílení na zájmy uživatele. Velký google se totiž rád dívá a sleduje chování člověka na internetu. Na základě toho jak se chová, pak nabízí reklamní plochy. Tento druh reklamního cílení je naprosto úžasný pro stránky, kam si chodí člověk jen odpočinout. Jako příklad si můžeme uvést různé online flash hry, nebo vtipy. Oba jsou v podstatě extrémy. Zatímco u flash her obvykle nebývá moc textu (maximálně popis hry), tak u vtipů je kvantum textu ale naprosto nerelevantního. Ačkoliv google je ze všech systémů na tom nejlépe (pro flash hry se zobrazí reklama na jiné flash hry, anebo jinou formu zábavy. Pro vtipy zase jiné relaxační stránky.), tak stejně to není s eCPM (Efektivní cena za tisíc zobrazení) žádná sláva. Lepší by možná bylo, kdyby se zobrazovali reklamy, které člověka zaujmou a jsou dobře placené. Například pokud celý den hledá ideální pojistku na míru a dá si od toho prostě pohov, tak po skončení jeho oblíbené hry se mu objeví reklama na další pojistky. Nadšen z vítězství klikne na reklamu, plný síly dál hledat. Ano i takhle funguje hledání podle zájmu. Adsense se nevzdá hlavně pokud v poslední době člověk hledal dražší keywordy.

Jak ale jistě tušíte tak tento druh cílení reklamy se hodí pro stránky, kde se prolíná hodně lidí s různými zájmy. Nejde totiž o cenu za klik ani o míru prokliku. Jde hlavně o to eCPM. Prostě co nejvíc na stránce vydělat. jestliže si chcete tedy vyzkoušet cílení podle zájmů tak postupujte následovně:
Adsense -> Můj účet -> dole nalistujte Nastavení reklam založených na zájmech klikněte na upravit a zapněte si cílení. Bouhžel to přenastaví cílení na všech stránkách což se ne vždy hodí.

Jak vlastně adsense cílí reklamu?
S adsense jsem si trochu hrál, aby jsem poznal jak cílí reklamu. U nově vzniklých reklamních ploch trvá většinou pár minut než se objeví placený obsah. Většinou se vytvoří provizorní velmi levná reklama anebo veřejně prospěšná reklama, která je zdarma. Ta se vkládá na stránku podle dat, které se přenesou zřejmě pomocí javascriptu. Nejdříve se zjistí jazyk prohlížeče uživatele to se porovná s kódováním aktuální stránky, pak doména + title stránky. Na základě toho se vytvoří provizorní reklama. Na testovacích stránkách se u mě (prohlížeč v angličtině) většinou zobrazovala první reklama v polštině. Popřípadě neziskové reklamy. Když běžně zkouším nové minisite na localhost, tak se objevují reklamy na servery.

Když nasbírá adsense dostatek prvních dat o stránce (vyplatí se projít všechny stránky nejdřív sám), tak se po zhruba 5 – 15 minutách začnou objevovat placené reklamy. Po nějaké době si stránku ještě projede adsense bot (i když třeba u blogu se prý rovnou tahá feed, pokud je nainstalován v google webmaster tools). Pak je stránka analyzována a po 24 hodinách pokud splňuje určité normy tak se na ní mohou začít objevovat dražší reklamy. Pozor dražší neznamená, že za klik je více peněz, ale takové reklamy, které mají co nejlepší eCPM pro dané zaměření. Jakmile je jednou reklamní plocha na doméně schválená a projetá, tak je google schopný dodávat plochám s dobrým ratingem nejdražší eCPM reklamy do 15 minut.

Jak cílit jen na část stránky
Jelikož adsense se snaží cílit co možná nejvíce relevantně dal nám k dispozici nástroj pomocí kterého můžeme vybrat určitou sekci, kterou má pro svou analýzu použít. Pokud máte například blog, kde mícháte několik zaměření, třeba sekci o programech pro windos a sekci o progamech o lynuxu, tak se může stát, že napíšete krátký informativní článek o windows novince ale všude jsou reklamy na lynux produkty. Důvodem často je, že blogovací systémy běžně zobrazují po stranách posledně napsané články, nejvíce komentované články, nejlépe hodnocené články, poslední komentáře v článcích, mrak štítku atd. Adsense totiž sleduje na stránce jednotlivé odkazy, nejen text. Protože předpokládá, že odkazy na stránce mají pomoct návštěvníkům najít další informace k tématu. Proto by samotný článek měl být vložen mezi tagy:

 
text článku, na který má google udělat reklamu

Jak už jsem ale psal, dnes už google využívá spíše feedy. Díky nim je schopný poměrně rychle nasadit relevantní reklamu. Což je u blogů velice důležité, protože jakmile něco nového napíšete nemůžete čekat 24 hodin, než se tam objeví relevantní reklama. Do té doby už si jej velká většina lidí přečetla.

Pár tipů nakonec
Přidám ještě pár tipů na konec.

Pokud má google problém s hledáním relevantních reklam pro vaší stránku, tak snižte počet reklamním bloků. Nemá cenu to za každou cenu hnát do extrémů.

Můžete si zkusit pohrát s podvědomým uživatelů. SAS (Smart Affiliate Site) používají například podbarvený odstavů s reklamou podle cílení reklamy. Dejem tomu že máte rozdělenou stránku na tři sloupce. V jednom sloupci je dovolená k moři, v druhém dovolená na horách a v třetím dovolená třeba v Egyptě. První sloupec má podbarvení barvou moře, druhý barvou sněhu a třetí barvou písku. Anebo článek bude mít nadpis hledejte peníze a reklamní proužek bude mít zelené podbarvení. Tento experiment zkoušeli v americe (dolar má zelenou barvu) a zjistili, že 5% lidí hned po přečtení nadpisu se podívalo na zelený proužek s reklamou a 1% na ní hned kliklo. Byla to přímá reakce na vnímání nadpisu.

Filtr konkurenčních reklam používejte s rozvahou. Možná zakážete reklamu za kterou je jen 5 centů, ale třeba právě tato reklama má 5x větší proklik.

Každou reklamní plochu si přidejte do kanálů. Chce to dobře testovat jak na ní lidé klikají. Vyplatí se i přidat si adsense do google analytics. Jednak zjistíte, které články vám vydělávají nejvíce a také odkud chodí lidé co nejvíce klikají na reklamu. Můžete pak zaměřit články právě na lidi, kteří vám nejvíce vydělávají peníze.

Tak to by pro dnešek snad stačilo. Klidně přidejte vlastní zkušenosti. Tato šablona má upravený plugin pro poslední komentáře bez nofollow. Takže odkaz z titulní stránky s srankem 60 zdarma. Ale spam budu mazat 😉


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

5 komentářů

  1. Jeden postřeh, adsence je fajn, ale…

    >> Podle mých zkušeností adsence dává cca 40% ceny za kterou by se dala reklama prodat například na webtrh.cz.

    Podle mých zkušeností je poměr ziskovosti Adsence a display banner asi 1:10, pokud má někdo zajímavý projekt, není problém prodávat reklamu v relacích 100 – 300 CZK/1000 zobrazení. Mám reálnou zkušenost z projektu, který se pohybuje ve stovkách tisíc zobrazených stránek / měsíc. Poměr Adsence a display reklamy je cca 5.000 CZK : 50.000 CZK za bannery

    Takže adsence je super na malé projekty, blogy, jako doplňující příjem, ale pokud chce na webu začít opravdu vydělávat, měl by vytvořit kvalitní web/obsah a pak tvrdě tlačit na přímý prodej na časovou jednotku/imprese

  2. Karel Novak: Pokud sezenes inzerenty, nabizim ti 30%. Weby jsou prakticky na vsechny temata a ve 13 jazycich, 40 tis UIP/denne, 500tis+ zobrazeni reklam/den.

  3. 1) Nevkládat stejné kódy vícekrát na stejnou stránku
    2) Aktivovat si Povolené stránky
    3) Aktivovat si Cílení na umístění (naleznete ve správě Kanálů)
    4) Mít alespoň 1 blok s gr.reklamou na stránce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.