Jak vkládat reklamu do WordPressu

Jestliže nepoužíváte takzvane adsense ready šablony pro WordPress, ale rádi by jste vložili reklamu na určitá specifická místa tak právě pro vás jsem připravil následující článek. Probereme si postupně jednotlivé oblíbené pozice pro reklamu na blogu a kam vložit reklamní kód. V každém případě doporučuju nejdříve zálohovat šablonu 🙂

Základní principy souborů šablon
Aby jsme mohli vkládat reklamu na správná místa nejdříve si probereme co který soubor šablony má na starosti. Protože právě do nich budeme vkládat náš reklamní kód.

  • index.php – tato část šablony je to co vidí uživatel nejdříve. Je na ní výpis nejnovějších postů. Př. cn130.com
  • single.php – šablona jednotlivých příspěvků. Například tohoto.
  • page.php – šablona jednotlivých stránek.
  • search.php – šablona vyhledávání. Moc lidí je nepoužívá 🙂 Př. cn130.com/?s=MFA
  • archive.php – všechno ostatní. Hlavně výpis obsahu jednotlivých kategorii, štítků a samozřejmě i archivů.

Reklama na hlavní stránce nad výpisem postů
Velice oblíbený a efektivní způsob. Hlavně pro nedočkavé návštěvníky. Jedná se o jedno z nejprestižnějších míst na blogu. Tato reklama by měla být jednou z nejdražších. Používám jí například na 404m.com. Takže jdeme na to:

Nejdříve si vyeditujte v adresáři šablon soubor index.php. Reklamu by jste měli vložit mezi tagy:

a


Dávejte si hlavně pozor ať neskončí někde mezi příkazy PHP.

Reklama nad a pod příspěvkem
Reklama nad a pod příspěvky má také svou váhu. Zvláště pokud máte návštěvnost na konkrétní příspěvky větší než na hlavní stránku. Občas se prostě článek povede a návštěvníci linkují kde se dá. Prostě ideální situace pro blogera. Já mám nejlepší zkušenosti s reklamou 468×60 nad nadpis příspěvku a 336×260 (velký čtverec) mezi blogpost a diskuzi. Zkoušel jsem i další možnosti jako lištu s odkazy nebo 2 menší čtverce vedle sebe, ale tato kombinace si dlouhodobě vede nejlépe.

Pokud chcete umístit reklamu nad článek musíte si vyeditovat soubor šablony single.php. Jako v v minulém případě jí umístíte mezi tagy:

a


Co se týká vložení pod článek je to o trošku složitější. Každá šablona má trochu jinou strukturu. Některé obsahují například následující a předchozí článek, jiné zase ještě nějaký kus specifického kódu. Konec příspěvku většinou označuje kód podobný tomuto:

 '

Pages: ', 'after' => '

', 'next_or_number' => 'number')); ?>

Jeho úkol je zobrazit čísla stránek, pokud byl blogpost rozdělen kvůli své délce na více kousků. Mohou se pod ním ještě objevovat další kusy kódu, které například zobrazují štítky, nebo kategorii, podpis atd. Reklamu tak můžete umístit až pod ně.

Vkládání reklam do sloupce
Zde doporučuji využít widget s textem. Úprava sloupců může být dost riziková. Něco neodhadnete a rozhodí to kompletně šablonu. Pokud ale víte co děláte, popřípadě to nejde jinak (napříkald máte 2 úzké sloupce a potřebujte tam nacpat velkou reklamu) tak k tomu slouží soubor šablony s názvem sidebar.php. V tomto souboru buď najdete includované soubory na další sloupce, anebo přímo kód pro menší soubory. Doporučuju pak vkládat reklamu podle div, prostě podle stylů. S pomocí nějakého pluginu do prohlížeče (já používám například firebug pro FF) není problém zjistit kam co přesně vložit.

Odkazové lišty
Jestliže do wordpressu chcete vložit odkazové lišty. Tak si stačí vyeditovat šablonové soubory header.php (pro lištu nad šablonou) a footer.php. Tady se řiďte html tagy. A přesně budete vědět kam co vložit.

Pár tipů nakonec
Asi nemá cenu psát o tom, že před hraním si se šablonou se vyplatí si jí zálohovat. WordPress umožňuje editovat šablonu přímo v administraci, což svádí k tomu, že se nám nechce připojovat přes FTPko a zazálohovat si jí. Stejně jako texty z WP i šablona by se měla zálohovat.

Jestliže uvažujete, o umístnění stejného reklamního banneru na více souborů šablony a plánujete jej do budoucna měnit, určitě se vyplatí použít následující postup:
– Vytvořte si v adresáři, kde je uložená šablona soubor například banner_468x60.php.
– Do všech souborů šablon, na místo kam by jste normálně vkládali reklamní banner, přidejte následující kus kódu:


V administraci WP, kde si editujete soubory šablony se objeví nový soubor banner_468x60.php. Ten můžete klidně editovat a vkládat si do něj jak PHP tak html. Změnou jednoho souboru tak v podstatě kontrolujte reklamu ve všech souborech, kde je includovaný kód. Já to používám u 404m.com právě u banneru 468×60, aby jsem jej nemusel ručně přepisovat jak na index.php tak i single.php. Navíc si v souboru může nechat zakomentováno několik reklamních kódu a spouštět si je podle potřeby, aniž by pak byl v kódu nějaký nepořádek.

A tip na závěr. Jestliže nejste moc zdatní v HTML natož PHP existuje velká řada pluginů pro WordPress, které nejen že udělají všechno co jsem zde zmínil, ale navíc zvládají například i vkládání reklamy přímo do příspěvku, což já osobně nemám moc rád, ale někdo s tím má velice dobré zkušenosti.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

6 komentářů

  1. Osobně doporučuji Advertising Manager http://wordpress.org/extend/plugins/advertising-manager/ – můžete vkládat jak volání reklam souborech šablony (analogickým způsobem jak je popsáno zde), je možné ale vkládat reklamu do článků a vytvářejí se reklamní widgety, které je možno vkládat do sidebaru. Rozdíl je ve správě reklam, kterou děláte z administrace WP. Reklama rovnou do příspěvku (ostatně může být i zcela na konci) má výhodu, že může být v každém příspěvku jiná, a to může být výhodně třeba pro nějaké affiliate programy.

  2. Pěkný článek, bohužel tohle nejde použít vždy, některé šablony jsou dělány tak, že když to takhle vložím, tak to pak nepasuje hezky se vzhledem, různě se to překrývý apod..

  3. Ahoj,
    mne by se vic libilo, kdybys napsal, jak se da dosahnout vkladani reklam elegantne pomoci pluginu / widgetu.
    Diky.

    1. mik: u toho není co řešit stáhneš si nějaký widget/plugin a spustíš ho.Tento druh vkládání reklam je spíše o tom, že se s nimi bude ještě v budoucnu dále pracovat a jejich obsah se bude dále přizpůsobovat.

  4. díky za info, konečně jsem můl blog o hromadnych slevach trochu monetizoval. teda zatim jen nahazel bannery, penize jeste nejsou..ale snad budou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.