Vlastní youtube video widget pro WordPress

Před nějakou dobou jsem si přidal na můj blog 404m.com do levého sloupce song dne. Prostě co daný den poslouchám. Od té doby mi pár lidí napsalo jestli by jsem jim nenapsal o jaký widget se jedná. Ačkoliv video widgetů na youtube videa existuje mnoho a některé šablony jej dokonce mají zabudovaný tak v tomto případě jsem si jej prostě udělal sám v PHP. Sice by se to dalo vyřešit i přes HTML vložený kód, ale uvedu několik příkladů proč se vyplatí k tomu použít právě PHP.

Takže nejdříve je potřeba nějaký widget, který Vám spustí PHP podobně jako dokáže třeba textový widget používat javascript (dost přeneseně řečeno, ale pro příklad to stačí). Já osobně používám plugin Executable PHP widget, který umožní používat widgety podobné textovým. Prostě jej jen přetáhnete a vložíte do nich PHP kód.

Já používám následující kód:



Jak vidíte v první části se definuje ID písničky, které je přiřazeno do proměnné $song_dne_id, to je pak použito 2x v samotném vygenerovaném kódu od youtube. Takže teď stačí jen změnit hodnotu v $song_dne_id a změní se i písnička. To je první výhoda. Jak jste si možná všimnuli tak je změněná velikost okna tak aby se vlezlo do malého sloupce. Při generování a vkládání do textového widgetu by se to muselo pokaždé dělat manuálně.

Další výhodou využití PHP je, že se dá libovolně manipulovat s obsahem $song_dne_id jak jen bude libo.

Například pomocí jednoduché úpravy skriptu a využití například funkce date() můžeme docílit toho, že se bude každý den/hodinu přehrávat jiná písnička i bez našeho zásahu.

Následující příklad bude přehrávat jinou písničku v pondělí – nAdr5RD6Ojc , neděli – 8L-Bk28Ra6Q a v ostatní dny zahraje MR9M4b_Da08.

if (date("l") == "Monday"){
    $song_dne_id = "nAdr5RD6Ojc";
}
elseif(date("l") == "Sunday"){
    $song_dne_id = "8L-Bk28Ra6Q";
}
else{
    $song_dne_id = "MR9M4b_Da08";
}

Podobným způsobem se dá udělat třeba náhodné přehrávání, pomocí funkce rand(). Takže po každém refreshi může návštěvník vidět něco jiného. Daleko zajímavější je ale využití přímo funkcí, které nám nabízí wordpress.
Například funkce is_single(); nám umožní při určitém postu upravit zobrazené video. obdobně to jde udělat například pro štítky. Například pokud máte stránku o počítačových hrách a návštěvník zajde na příspěvek o world of warcraft, může se mu zobrazit trailer nebo hudba právě z této hry.

Kompletní seznam funkcí na které můžete reagovat různým videem najdete přímo na stránkách wordpress.org.

Doufám, že se vám můj první příspěvek s touto tématikou líbil, protože plánuju psát další návody jak si může i laik pěkně vylepšit svůj wordpress. Mimochodem právě kvůlu tomu jsem také změnil template celého blogu, aby delší články byly daleko lépe čitelnější.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

4 komentáře

  1. Drago, nechces cn130 smerovat i smerem funkci wordpresu? Myslim, ze by to webfachmany zaujalo, a hlavne by jsi mohl mit dalsi zajimavou rubriku i pro zacatecniky s WP.

  2. Tenhle design je lepší, moc hezká šablona, ta púvodní byla sice taková víc nevšední, ale ta modrá je příjemnější na oči. Jen ten prostřední sloupek mě příjde úzký, když tam skočí grafický banner, je tam pak nějaký takový vmáčknutý a přilepený k pravému sloupci, když tam skočí textové reklamy tak to nejde tak vidět. no ale to je spíš prkotina.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.