Jak na bezproblémovou indexaci seznam 2

Tak po delší odmlce jsem pro vás připravil pokračování seriálu o indexování stránek seznamem. V minulém díle jsme si probrali jak to funguje a jak na co nejrychlejší indexaci. Teď nastal čas nahlédnout do zákoutí penalizace a udržení si pozic z dlouhodobého nebo krátkodobého hlediska.

Nová stránka v indexu
Nová stránka v indexu to nemá vůbec jednoduché. Seznam na ní pohlíží velice opatrně a často naráží na konkurenční stránky, které mají už nějakou tu historii. Jediná šance jak se ze zadních pozic probojovat do předu je získávání zpětných odkazů a posilování stávajících pozic. Existuje velké množství možností jak získávat zpětné odkazy. Jak ukázal můj poslední dlouhodobý průzkum o vlivu nofollow odkazů na pozice, je třeba je nepodceňovat a dívat se na to s pohledu, že každý odkaz, který může přivést reálné návštěvníky je dobrý. Rozhodně by jsem tedy nepodceňoval odkazy ze stránek jako linkuj.cz, vybrali.sme.sk, podpisů na fórech, v diskuzích nebo facebook či twitter. Poslední dva jmenované bere jako velké plus hlavně google (o čem se právě mluví to je zřejmě aktuální). Neměli by tedy chybět tlačítka jako jsou pod tímto článkem. Zpětné odkazy je nutné sbírat pořád. Studenti jsou schopní za pár stovek dodávat velké množství odkazů každý měsíc. Jak je najdete? Prostě hledejte blogy a fóra, kde se lidé baví o tématech souvisejících s vašim eshopem.

Celý systém odkazů je postavený na takzvaném link juice. Představte si jej jako tekutinu, kterou nalejete do stránky a každým odkazem teče dál. Už ze samotného principu je jasné, že musí protékat co možná nejvíce vašimi stránkami a nesmí odtékat pryč. Je jedno kam budete džus lít, důležité je, aby postupně protékalo stránkami co možná největší množství.

Odkazy jsou totiž u seznamu velice důležité. Na rozdíl od google je prakticky nejde ničím nahradit, zvláště u konkurenčních slovních spojení.

Penalizace od seznamu
Velice nepříjemné slovní spojení, které se může rapidně projevit na tržbách, pokud je vašim hlavním zdrojem návštěvnosti právě dobré umístění na seznamu. Než však začnete naprosto panikařit tak se ujistěte, že nedošlo jen k nějakému výpadku, nebo přepočítávání u seznamu.

Nejdříve je potřeba zjistit jestli jste vůbec ve vyhledávání. Každá stránka je něčím unikátní. Například nějakým slovním spojením nebo větou. Například kdyby se mi něco nezdálo u cn130.com zadal by jsem do seznamu “Jak na bezproblémovou indexaci seznam 1” (včetně uvozovek). Co se objeví záleží na unikátnosti hledaného řetězce. V ideálním případě, pokud nikdo jiný jej nepoužívá a pouze na něj je odkazováno tak budete na prvním místě. Jestliže najdete jen stránky, které na vás odkazují, ale ne už samotnou vaší stránku, tak vaše stránka vypadla z vyhledávání. Ještě ale není všem dnům konec. Může to znamenat, jen že na seznamu vypadl server, anebo dochází k nějaké úpravě.

Jestliže jste se nenašli tak zkuste zadat site:vasedomen.tld. Tento příkaz slouží k vypsání všech indexovaných stránek na dané doméně. Pokud nebudete ani tady, tak od totálního banu rozhoduje poslední test a tím je zjištění si aktuálního sranku. Jestliže bude hlásit n/a a předtím jste srank měli tak je to konec. Nastal čas sypat si popel na hlavu, protože patříte mezi velice málo lidí, kteří dostali ban od seznamu. Rozdávání úplného banu je velice vzácné.

Daleko častější formou je penalizace. Na frázi, kde jste se dříve nacházeli se nemůžete dohledat (podle některých SEO mágů prý propad o více než 10 pozic svědčí o penalizaci), ale na specifickou frázi nebo pomocí příkazu site se najdete. Než však zabalíte internetové podnikání zkuste se na stránku podívat a zamyslet se proč jste dostali penalizaci. Jestliže na nic nemůžete přijít stále je ve hře ještě možnost nějaké chyby. Například zákaz indexování stránek v robots.txt u vás nebo na stránkách odkud proudí velké množství link juice. Popřípadě i časté výpadky nebo zpomalení serverů poskytovatele webhostingu. Velké množství výpadků může totiž vypadat podobně jako penalizace. Když třeba robot nenačte 50% webu je to jako mít na stránkách velký cedník, kterým teče link juice do ztracena. Jinými slovy pokud hodláte na internetu vydělávat peníze vždy nesmíte šetřit na webhostingu. Vybírejte si webhosting anebo server u poskytovatele, který má už nějaké to zvučné jméno, zaměstnává desítky techniků, kteří 24 hodin jsou schopni okamžitě zasáhnout a také má pořádnou technickou podporu nonstop. Takový hosting sice nebude nejlevnější, ale také vám po výpadku nikdo neoznámí, že nemají zálohu, anebo když přestřelíte limit, tak vás okamžitě neodstřihnou, ale dají čas přejít na efektivnější variantu.

Kdy je duplicita problém?
Duplicita je u seznamu často zmiňovaná jako velký problém. Faktem, ale je že ani nakopírované texty z wikipedie neznamenají automaticky nějakou velkou penalizaci. Seznam rozeznává duplicitní texty. Nemusí se jednat o 100% kopie. Prostě pozná že text je hodně podobný originálu. V takovém případě se stránka (nikoliv doména) zařadí do takzvaného supplement indexu. V případě, že je nedostatek informací, nebo je uživatel extrémně neodbytný tak se pak použije tato rezerva. Může se tak stát, že i duplicitní stránky mají návštěvnost ze seznamu. Nešvarem, ale i výhodou jsou totiž u něj malé náhledy. Existují stránky, které z toho těží. Dokáží zaujmout a podstrčit uživateli to co už zná, ale s novou reklamou 😉

Jak jsem psal duplicita se u seznamu využívá, protože ač se to nezdá český internet není zas tak rozsáhlí, aby si mohl dovolit ignorovat i podobný obsah. Vyhledávač těžko pozná jestli se jedná zvláště u krátkého textu o duplicitu, anebo jen o citace obohacené o nějaké poznámky, které se mohou hodit.

Asi nejtěžší otázkou je, jak se rozhodne vyhledávač když někdo okopíruje vaší stránku. Pokud to bude totožná kopie, měl by přece vyhodnotit originál jako pravý a preferovat ho ne? Pravda je ovšem trochu jiná. Množí se stížnosti, že to prostě seznam nedělá. Seznam tu není v roli soudce, aby rozhodoval jestli bylo dřív vejce nebo slepice (samozřejmě vejce, protože to snášeli už dinosauři). Pokud vás někdo kopíruje tak se musíte bránit sami. Dochází tak k dosti nepříjemným situacím (viz. link na jednu diskuzi).

Pokud tedy vím, tak za duplicitu se nepenalizuje, jen se jinak využívá.

Vadí v indexování patičky?
Patičky jsou místa v spodní části stránky, které jsou často netématické a majitel je využívá k lepšímu šířeni link juice mezi doménami. Kdysi jeden z autorů fulltextu se zmínil, že se blíží soumrak patičkářů. Tato fáma se prohnala internetem jako blesk z čistého nebe a ačkoliv se dohromady nic nestalo, tak nenechala nikoho chladným.

Teď ale k faktům. Seznam postupuje odshora směrem dolů. Nejdůležitější je prostě část nad ohybem. Nějakých prvních 200 znaků bez html tagů. Tam je největší síla stránky. Čím níže se dostáváme tím menší váha je přikládána obsahu. A ten spodek tam dole? Pamatujete jak jsem psal nahoře, že jsou dobré všechny odkazy, přes které můžete získat další návštěvníky. Myslíte si, že přes ty malé skoro neviditelné odkazy tam dole někoho získáte? Tak ty jsou bezvýznamné. Soumrak patičkářů tak v nové verzi seznamu znamená jediné. Dává jim váhu rovnající se hmotnosti jednoho atomu vodíku.

Pokud by jste vzali v úvahu tyto fakt tak by pravděpodobně největší hodnotu měli odkazy v liště nahoře stránky. Ano je to pravda a také nejčastější důvod penalizace stránky. Pokud chcete, aby vaše stránky byli pravidelně indexovány a udrželi si pozici nikdy nepoužívejte žádnou z výměnných odkazových lišt, které vkládají html kód do vaší stránky. V podstatě vám vůbec nedoporučuji používat cokoliv co se tomu podobá jen z preventivních důvodů. V dobách directoglobal probíhalo několik testů právě na horních lištách a pomocí nich se dalo hrát si s výsledky seznamu jako s hračkami. Samozřejmě odpověď na sebe nenechala dlouho čekat 😉

Škodí webu reklama?
Seznam ve své nápovědě tvrdí že v rozumném množství nikoliv. Ovšem proslýchá se, že záleží na druhu reklamy a také na množství plochy kterou pokrývá. Nejen kvůli seznamu by jste se měli snažit, aby reklamy nebylo více než ostatního textu na stránce. Vhodné umístění reklamy je často lepší než její množství. Pokud je to možné vkládejte reklamu pomocí javascriptu popřípadě jí označujte nofollow linky. Jestliže chce kupec reklamy jen potenciální návštěvníky tak mu to určitě vadit nebude. Jestliže stahujete reklamu od něj ze serveru tak si změřte rychlost načtení kompletní stránky. Google preferuje rychle se načítající stránky a seznam na tom bude podobně. Není nutné se za reklamu stydět. Nutné je jí jen zdanit 🙂

Když mám problém mám kontaktovat podporu?
Jestliže se to jedná o problém s pozicemi tak si moc nepomůžete. Poradí vám jen sehnat další odkazy. Jestliže si myslíte, že vám něco na stránce kazí SEO pověst a chcete poradit lepší je se zkusit zeptat například na webtrh.cz. Některé odpovědi vás mohou nasměřovat správným směrem. Toto fórum také sleduje několik lidí ze seznamu. Takže vám možná poradí i někdo kdo ví víc 😉

Dá se nějak zajistit na stálo první pozice na seznamu?
Častá to otázka, kterou mi pokládá hodně lidí, avšak jednoduchá odpověď na ní je. Než investovat desítky tisíc měsíčně do kvalitního SEO mága (u konkurenčních slov běžný taxa), není jednodušší si prostě zaplatit reklamu na dané klíčové spojení a být na prvním místě? Ano mám na mysli tu pískovou reklamu nahoře, nad všemi. Víte to je totiž jediná možnost jak být na seznamu opravdu navždy první 😉

Myslím že by pro dnešek stačilo. Na další díl snad nebudete muset čekat 3 týdny. Pokusím se dopsat jej dříve. Jestli mi chcete pomoct, tak dole jsou ty tlačítka s linkováním. Čím větší bude návštěvnost tím i moje motivace 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

7 komentářů

  1. Škoda, že teď je to k ničemu, když bot stávkuje…ale za měsíc si to pročtu znovu, třeba už seznam zase bude premávat…:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.