Minisite

V dnešní době většina lidí považuje za minisite větší MFA. Problém je ovšem v tom, že do toho najednou začnou spadat prezentace firem, produktů a služeb. Já osobně považuji za minisite cokoliv co má minimálně pět stránek a na každé z nich text o minimálním rozsahu 1000 znaků. Není výjimkou, že minisite mají i desítky stránek. Snadno je pak vyhledávače považují za legitimní stránky, jimiž se ve většině případů nakonec i stávají. Pojďmě si je teď rozebrat.

Jak vypadá minisite
Základ je podobný jako u MFA. Kus textu, který je potřeba obklopit reklamou. K dispozici je však více textu a tak se vše odvíjí právě od toho. Pokud je text alespoň trochu použitelný přizpůsobuje se tomu i design. Většinou je obsahová část přepůlena na dva kusy pomocí reklamního banneru. Může to být klasický banner 468×60 anebo lišta s reklamou. Správně by se v první části měl dočíst čtenář naprosto vše podstatné a banner s reklamou je tak logické pokračování jeho poutí internetem.

Pokud si ale začnete hrát s minisite brzo zjistíte, že hlavním zdrojem příjmů nejsou ani půlící reklamy, ani reklamní plochy po stranách. To co vydělává je lišta s odkazy, anebo cokoliv tomu podobné, která je na místech, kde bývá menu. Základem je tedy nastudovat si psychologické rozložení prvků na klasické stránce. Umět dobře uhádnout kam půjdou oči návštěvníka a tam mu podsunout reklamu, která připomíná menu. Tato plocha má většinou click rate nad 30%. Zbytek reklamních ploch by měl vytáhnou minisite nad 50%. Kvůli strachu o svůj PPC účet tak webmástři často sahají po další reklamě ve formě affiliate anebo uberou na agresivitě. Mimochodem není výjimkou dostat se k hodnotám 100%, často totiž návštěvník klikne i na více reklam, během jedné imprese.

Největší výhodou minisite v boji s konkurencí je cílení na long tail, tedy zaměřují se na slovní spojení. Nezřídka webmástři doslova sbírají drobky na které nikdo neoptimalizuje. Uvedeme si příklad. Dejme tomu, že mám minisite na téma péče o vlasy. Vím, že jsou v tom slušné peníze, ale proti konkurenci se špatně bojuje. Každou podstránku tak optimalizuji na méně konkurenční frázi: péče o melírované vlasy, péče o prodloužené vlasy, péče o šedivé vlasy, péče o vlnité vlasy, péče o poškozené vlasy atd. Úkol je dostat se na první stránku. Long tail ale u seznam.cz v současné době moc dobře nefunguje. Budou vyhrávat firmy, které mají silné jen slovíčko vlasy a zbytek tam být ani nemusí. Rozhodující bude linkbuilding, popřípadě nemusíte spoléhat jen na vyhledávače 😉

Další využití minisite

Minisite se často používají pro propagaci určitého zboží. Důvodů může být hned několik. Například agresivní reklamní kampaň, která by neměla být spojována s dobrým jménem eshopu, anebo na ochranu před tématickým badrankem. Jak jistě víte google nesnáší alkohol, drogy a hazard. Když máte eshop s knihami a doslova exkluzivní možnost propagovat nejnovější hit v kterém se to drogami jen hemží, tak je dobré sáhnout po minisie. Můžete tam dát cokoliv, včetně rozhovoru s autorem, citace, které už by se google líbit nemuseli. Nesmíte přece dopustit, aby google penalizoval stránků, anebo celou sekci eshopu za nefamily firendly obsah. Mohlo by se stát, že dětské knížky už nepůjdou na prodej tak jako dřív. Prostě “nevhodný” obsah odložíte na minisite z kterého linkujete přímo na prodej. Za nevhodné odkazy z jiných stránek se přece nepenalizuje 😉

Dále je tu ta nevhodná reklama. Chovat se dnes eticky nemusí u menších služeb být vždy výhra. Spousta projektů má minisite, které “vlastní” reseller a ten spamuje kde se jen dá. Když jde o peníze tak se etika často odkládá. Možnosti propagace na na hranici etiky je dnes spousta a o jejich efektivnosti se přesvědčilo už mnoho vlastníků eshopu. Popravdě služby jako facebook k tomu občas doslova vybízejí.

Přínos minisite

Určitě přemýšlíte o přínosech minisite. Ve většině případů je přínos minimální, mluvit o výjimkách zde není moc přesné, respektive jsou tu větší MFA a pak ostatní stránky. Kdejaká minisite dokáže informační hodnotu překonat i firemní prezentace. Právě proto se proti minisite nedá moc dobře bojovat ze strany vyhledávačů. Dají se totiž snadno zaměnit. Leda je ničit podobně jako MFA farmy. Samotná minisite totiž nic neznamená. Je potřeba vybudovat opět velké sítě a prolinkovávat je. Pokud si vytvoříte jednoduchou formu CMS na minisite není problém zavést intextové odkazy a několikacestným prolinkováním. Ve většině případů stačí klasická 3way výměna (A->B->C->A). Největší síla je zde právě tematičnost.

Minisite se mohou věnovat detailně některým problémům. Tváří se jako fan stránky produktů. Nezřídka, ale zneužívají ochranných známek. Stránka, která oslavuje produkt a přitom se na něm díky reklamě doslova živí. Osobně tohle moc nedoporučuji. Už několikrát jsem musel radit mladým klukům jak odpovídat na dopisy, pod kterými je podpis a razítko právní kanceláře. Můžete to myslet i dobře a opravdu udělat fan stránku pro nejnovější produkt některé ze společností, ale na tohle jsou spíše lepší blogy, které dodržují pravidla. vyhněte se registrování domén jako firmacz.info, czfirma.cz apod. To že na nich pak uděláte minisite fan stránku s reklamou totiž může být problém.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

6 komentářů

  1. Zajímalo by mě, kde leží hranice mezi minisite a “normálním” webem?
    Mám např. weby, které mají v indexu Googlu cca 100 – 150 stran. Jsou to minisite, velké minisite nebo “normální” site?

  2. Pro vyhledávač je to 100 – 150 různých stránek navzájem propojených shodnými, případně podobnými bloky odkazů (menu) a nacházejících se na shodné doméně druhého řádu.

  3. “Pro vyhledávač je to 100 – 150 různých stránek navzájem propojených shodnými, případně podobnými bloky odkazů (menu) a nacházejících se na shodné doméně druhého řádu.” – pro který vyhledávač?, má to tvrzení v něčem oporu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.